Waarom is Agadir in trek

Agadir

Agadir is voor veel vakantiegangers een aanlokkelijk vakantiebestemming. Het aantal toeristen dat naar Agadir reist, stijgt ieder jaar. Waarom is dat? Deze schitterende stad heeft de afgelopen jaren veel uit de kast gehaald om de stad aantrekkelijker te maken voor toeristen.

De boulevard van Agadir is, sinds een paar jaar, met honderden meters verlengt. Hierdoor is veel meer ruimte gekomen voor extra hotels en restaurants. Agadir had al de grootste badplaats van Marokko. Nu is dit is alleen groter geworden. Maar er zijn meer redenen. 

Algemeen

Inwoners

Agadir ligt op de westkust van Marokko en heeft bijna 700.000 inwoners. De voertaal is Marokkaans wat is afgeleid van het Arabisch. De Arabieren drongen in de 7de eeuw het land van binnen. De oorspronkelijke inwoners in die tijd waren de Imazighen (Berbers). De Imazighen waren een sterk volk wat zich niet zomaar van het land liet verdrijven. Ze hebben zich staande gehouden tegen de Arabieren. Zowel de Imazighen als de Amazigh taal zijn mede door hun sterke wil beschermt gebleven. Vandaag leven de Arabieren en Imazighen harmonieus met elkaar. Van de vier Amazigh dialecten spreken ze in Agadir het Tashlhiyt dialect.

 

Cultuur

Agadir is een oude stad met veel cultuur. Als je door het centrum van Agadir loopt zijn er een aantal dingen die je meteen zullen opvallen. De kleding is anders dan wat wij in Nederland gewend zijn. Veel mannen dragen daar djellaba’s en idoekan (zie afbeelding) terwijl de vrouwen kaftans dragen. De kleding kun je in de “Souk” (markt) door een kleermaker op maat laten maken of in de winkel kant en klaar kopen. Er zijn ook veel mensen die deze kleding zelf maken. Verder kun je in de Souk veel handgemaakte spullen kopen. Denk hierbij aan; mandjes, bekers, vazen, tajin’s en waterpotten.

 

Vis

Agadir is bekend om zijn vis. Bij de haven van Agadir staan veel restaurants waar je vis kunt eten van de beste kwaliteit. Verse vis zoals Calamares en Gamba’s kunnen worden geserveerd meteen nadat ze gevangen zijn. Een goed met vis gevuld bord mag niet meer 100 Dirham (€ 10) kosten. 

 

Activiteiten

Een jaarlijks terugkomende festival is de Timitar. Zanggroepen uit het binnen- en buitenland treden dan op. Het festival wordt meestal gehouden in de zomer. Tijdens het Timitar festival kun je genieten van alle soorten cultuurmuziek. Een voorbeeld van zanggroepen die tijdens het festival optreden zijn Oudaden en Izenzaren.

Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden zijn een van de belangrijkste toerismetrekkers. Waarom zouden toeristen op vakantie gaan naar een stad als daar niets te zien valt? Gelukkig heeft Agadir ook een bekende bezienswaardigheid. En wel een heel frappante.

Agadir heeft berg “Agadir Oefela” wat letterlijk vertaald kan worden als “Agadir hoog”. Als je op de boulevard van Agadir staat is deze berg het eerste wat je zult opvallen. De berg staat naast de haven en aan het uiteinde van het strand. Op de berg staan woorden die licht geven in het donker. Het is een bezienswaardigheid wat het waard is een keer te bezichtigen.

 

 

Argan-olie

Als je er nog niet bekend mee bent, laat mij dan de eerste zijn die het je presenteer. De Argan-olie. Een nieuw oliesoort wat vrijwel alleen in het zuiden van Marokko gewonnen kan worden. Het is dus een schaars product. Vloeibaar goud zou je het kunnen noemen als olijfolie die omschrijving niet al had ingenomen. Argan-olie wordt gemaakt van Argan- noten. Deze noten worden door middel van een stenenmaler “Azerg” gemalen tot een pasta-achtig mengsel. Dit laten ze staan totdat het kleiachtig wordt. Hierna persen ze de olie uit het kleiachtige geheel. Deze techniek wordt in veel dorpen nog met de hand gedaan.

Argan-olie wordt overigens veel in culinaire keukens gebruikt en in de cosmetica wereld. 

Conclusie

Agadir is een stad vol verrassingen. Wie van cultuur, rust en vermaak houdt zal zich daar zeker niet vervelen. Het is een interessante stad waar veel te ontdekken valt. Met 300 dagen in het jaar zon, zal je geen een zonliefhebber horen klagen.