Tunesië ademt heden en verleden
Het hangt af van het moment, wanneer Tunesië een bezoek waardig is. Ten tijden van de Jasmijnrevolutie herschrijven vele Arabische landen hun jongste geschiedenis. Dat gaat over de laatste decennia, maar dat is een rimpeltje in het water. De geschiedenis van Tunesië bijvoorbeeld, die gaat terug tot ver voor onze jaartelling. Berbers, Feniciërs, Grieken, Romeinen Vandalen en Byzantijnen drukten er hun stempel op tot het land tenslotte definitief in de Arabisch/Mohammedaanse sfeer belandde.
In het verleden hoorde Tunesië bij het Rijk van Carthago. Later kwamen de Romeinen die het land inlijfden en bij hun provincie Afrika voegden. Tunesië is een land waar veel westerse invloeden gewoon zijn. Het binnenland blijft ondanks deze ‘vooruitgang' authentiek Arabisch met een knipoogje naar de nieuwe tijd. De kustlijn van Tunesië bestaat uit ongeveer 1200 kilometer fantastisch zandstrand. Hier is een enorm aanbod van sporten, zoals paardrijden, zwemmen, windsurfen, zeilen, waterskiën, waterfietsen, tennissen, golfen en vissen te vinden. In tegenstelling tot het binnenland en het zuiden is hier de westerse sfeer niet te vermijden. Een beetje hotel kent zelfs zijn eigen nachtclub.
Berberse afkomst
De bevolking is voor een groot deel van Berberse afkomst, maar noemt zich Arabier. De Tunesische bevolking is voor 98 procent gematigd islamitisch.
Tunis
Tunis is de hoofdstad die met zijn eigentijdse uitstraling een eigen plek in de Arabische wereld heeft vergaard. Alleen de medina, het stadshart, kent nog een onvervalste Arabische sfeer. Buiten Tunis zijn nog de resten van Carthago te vinden, de belangrijkste stad van de Feniciërs die later door de Romeinen bijna compleet is verwoest. Een tweede aanrader is de markt Bab-el-Bahar. Deze behoort tot de meest aantrekkelijke handelsplaatsen van Noord-Afrika. Allerlei beroepen zijn hier vertegenwoordigd. Zadelmakers, parfumeurs, tapijthandelaren, koperslagers, juwelenhandelaren, pottenbakkers en ga zo maar door. Het is een oriëntaalse kakafonie met specifieke geuren, een warboel van kreten en een rijk palet aan kleuren waar vele talen worden gesproken en vele goederen van eigenaar verwisselen. In het voormalige Bardo-paleis is een museum waar Romeinse mozaïeken, modellen van belangrijke ruïnes, Fenicische vondsten, Romeinse sarcofagen in ongeveer dertig zalen bewonderd kunnen worden.
Sousse
Een andere aantrekkelijke stad is Sousse aan de Golf van Hammamet. Deze drieduizendjarige plaats is van origine een oude havenstad en een vermaarde badplaats. Hier zijn ook veel historische bezienswaardigheden aanwezig die de geschiedenis van Tunesië zichtbaar maken. Een vroegchristelijke catacombe, het Romeinse theater, de versterkte wal van keizer Justianus en natuurlijk de thermen. In de medina zijn, net als in alle andere Tunesische steden, enkele idyllische en bovenal kleurrijke Arabische markten te vinden.
Zuiden
Het zuiden van Tunesië wordt gekenmerkt door authentieke Arabische stadjes, originele berberdorpjes en ook weer overal markten. Hoe verder zuidwaarts, des te meer de Sahara zichtbaar wordt. De steden krijgen meer en meer de uitstraling van een oasestad en de zandduinen lijken steeds hoger te worden. Hier en daar een ezeltje voor een volgeladen karretje en nog steeds heel veel verschillende types aan mensen. Gesluierde vrouwen, doorleefde mannen en statige sjeiks; rijk en arm naast elkaar. De kameel is het boegbeeld, de woestijn de plaats waar hij thuis is. Taai en sterk en tegen alles opgewassen. Net als zijn land Tunesië met zijn inwoners.
Zie ook
Grenada voor een leuke vakantie