Antarticabasis van de Belgen Zero Emission: nut en reden
Wat is 'Princess Elisabeth Antarctica'?
De Princess Elisabeth Antarctica is een onderzoeksbasis onder initiatief van Alain Hubert in Oost-Antartica. Hij is voorzitter van de International Polar Foundation (link:[http://www.polarfoundation.org/]). Alain's nobele doel was van Princess Elisabeth Antarctica de eerste "zero emission" onderzoeksbasis te maken die ooit werd gebouwd. Tot zijn eigen verbazing is hij er nog in geslaagd ook. Vijf jaar lang is er aan het Princess Elisabeth project gewerkt. In februari 2009 werd het ingehuldigd.
Waarom noemt men het 'zero emission'?
Dit is echt een staaltje van hoe een gebouw duurzaam kan worden gebouwd. Het is zelfs zo dat de Princess Elisabeth Antarctica de enige poolbasis is die 100 % op hernieuwbare energiebronnen functioneert. De reden dat de basis niet vervuilt, is dat de impact op het zesde continent tot een minimum moet beperkt worden. Het mag het ongerepte milieu van Antarctica geen schade toebrengen hoe miniem hoe. Dit is trouwens besproken tijdens het Antarticaverdrag (link:http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_Bescherming_Antarctica]). Het is gebouwd op een rotsachtige bergkam opdat het niet zou ondergesneeuwd geraken en de polarwind er geen invloed op zou hebben.
Wat is de bedoeling van deze poolbasis?
Alain Hubert zal tussen het station en de kust bakens installeren die gegevens zullen verzamelen over de ophoping van de sneeuw en de bewegingen van de ijskap. Er zullen bodemstalen worden genomen. Deze stalen zijn van ongelofelijk belang om nader onderzoek te doen naar het ontstaan van de aarde, mens, fauna en flora. Ook is het een ideale methode om te bestuderen hoe het met de ozon en de verwarming van de aarde is. De basis heeft behalve het evidente wetenschappelijke nut ook een heel educatief nut. In samenwerking met scholen is er een "Class Zero Emission" project.
Wie meer wil weten over poolonderzoeken in het algemeen, kan terecht op deze site: link