De hotspots van Peking
Inleiding
Bent u ook van plan om naar de olympische spelen te gaan, of wilt u nu het nog kan het oude China nog eens bewonderen? In dit artikel staan de 10 hotspots van de hoofdstad van China: Beijing of zoals wij het kennen Peking!
Stappen
- Een bezoek aan het Tiananmen Square oftewel het Plein van de Hemelse Vrede is onmisbaar: dit is het grootste binnenstadsplein van de wereld. Tijdens nationale feestdagen staan er soms wel 1 miljoen mensen! Het plein ligt recht tegenover de belangrijkste toegangspoort van de Verboden Stad. Dagelijks wordt op het plein volgens een vast ceremonieel de rode vlag van de Volksrepubliek bij zonsopgang gehesen en bij zonsondergang weer gestreken.
- Op het Plein van de Hemelse Vrede staan diverse gebouwen en monumenten. Op het midden van het plein staat het Monument voor de Helden van het Volk, ter nagedachtenis van de helden van de Chinese revolutie. Erachter staat het Mausoleum van Mao. Wil je een snelle blik werpen op het gebalsemde lichaam van Mao, zul je echter geduld moeten hebben, dagelijks staan hier lange rijen bezoekers. Het is verboden een foto-toestel mee te brengen en je zult je tas dus vooraf moeten inleveren. Rechts van het Plein ligt de Grote Hal van het Volk, hier komt het Nationale Congres (het Chinese parlement) bijeen. Links van het Plein zie je het Nationaal Museum van China. Dit museum werd in 2007 nog helemaal gerenoveerd.
- Aan de noordzijde van het plein geeft de Poort van de Hemelse Vrede toegang tot de Keizerlijke stad. Boven deze poort hangt het portret van Mao. Vanaf deze poort, heb je een mooi uitzicht over het plein. Middenin de Keizerlijke Stad ligt de Verboden Stad. Zoals de naam al suggereert, was deze stad niet toegankelijk voor gewone mensen. De hoge muur en gracht erom heen moest dan ook indringers buiten houden. De Verboden Stad, voltooid in 1422, was de plaats van waaruit de Chinese keizers van de Ming- en de Qing-dynastie hun rijk bestuurden. De Verboden Stad is een gigantisch groot complex met diverse zalen, hallen, pleinen en indrukwekkende poorten. Trek minstens de hele ochtend of middag uit om door deze immense stad te lopen.
- Beijing heeft ook een aantal grote parken, het Sun Yatsenpark en het Cultuurpark van het Volk liggen in de Keizerlijke stad. De keizers brachten hier hun offers aan het begin van het zaai- en oogstseizoen of op belangrijke feestdagen. Het Jingshan Park aan de noordzijde van de Verboden Stad, ligt op een grote heuvel. Deze heuvel is aangelegd met aarde en puin die bij de bouw van het paleis en de aanleg van de gracht, opgegraven werd. Vanaf deze heuvel heb je een prachtig uitzicht over de daken van de Verboden Stad. Het Beihaipark ten westen van Jingshan Park, is ongetwijfeld een van de mooiste parken van Beijing. Dit park behoorde vroeger tot een van de keizerlijke parken. Het is nu een geliefd recreatiepark voor jong en oud. Bezienswaardigheden in het park zijn onder meer de witte Pagode en de Negen Drakenmuur. De negen afgebeelde groten draken moesten de boze geesten weghouden van de tempel die daar ooit stond. In het park kan je bij het meer bootjes huren. Op dit meer wordt ’s winters zelfs geschaatst!
- Ten Noordoosten van de Verboden Stad ligt de Lama Tempel en de Confucius Tempel. De Lama Tempel is een Tibetaanse tempel en is een van de grootste en meest kleurrijke tempels van de stad. Het heeft een 18 meter hoog boeddhabeeld, de Maitreya, compleet uit een stuk sandelhout gesneden.De Confucius Tempel is gebouwd om de beroemde Chinese filosoof, Confucius, te eren. Deze tempel werd door de keizers bezocht in de hoop bestuurlijke adviezen te krijgen.
- Ten zuidwesten van de Confucius Tempel vind je ook nog eeuwenoude hutongs (steegjes, straatjes van traditionele woonwijken). Het is erg indrukwekkend om te zien hoe de mensen daar leven in hun kleine hutjes. Je kunt je er met een fietstaxi door heen laten rijden of zelf zelf een fiets huren.
- Zo’n 15 km buiten het centrum ligt het Zomerpaleis, waar de keizers ’s zomers verpoosden. In dit park aan het Kunning-meer, liggen honderden paviljoens, hallen, tempels, torens, vijvers en bruggen.
- In het zuiden van Beijing, ligt een complex van altaren en tempels, ook wel aangeduid als Tempel van de Hemel. In de keizertijd werden hier staatsoffers gebracht vaak ten behoeve van het gewas. De ronde muur rondom het Keizerlijke Gewelf van de Hemel, wordt ook wel echomuur genoemd. Hoe zacht je ook spreekt of klopt, het zal duidelijk hoorbaar zijn aan de andere kant. Let hier ook eens op het aantal traptreden: altijd negen treden of een veelvoud daarvan. Negen was een geluksgetal en het cijfer van de keizer en de hemel.
- De Chinese Muur is het nationale symbool van China. De muur is ruim 6000 km lang. Een van de bekendste plaatsen om de muur te bezoeken is Badaling, ongeveer 70 km ten noordwesten van Beijing. Vanaf deze plek is er een prachtig uitzicht, maar wel erg veel toeristen kiezen deze plek van de muur! Bij Mutianyu, ongeveer 85 km ten noorden van Beijing, kan je ook de muur bezoeken. Je kunt te voet of per kabelbaantje naar boven. Dan is er ook nog de mogelijkheid bij Simatai, hier is een stuk van de muur nog niet gerestaureerd. Ook hier is er een kabelbaan en zijn er souvenierverkopers, maar deze plaats is toch wat minder populair dan op de twee voorgaande plaatsen. Een grote uitdaging is om van Jinshanling naar Simati te lopen, een afstand van 10 km over de muur die deels ruïne is.
- 10. Zo’n 45 km ten noorden van het centrum van Beijing liggen de Ming-graven, de rustplaatsen van 13 keizers uit de Ming-dynastie.