Alles over openbaar vervoer in Kuala Lumpur en Maleisië
Inleiding
Wanneer je een vakantie boekt naar Maleisië dan kom je aan op het Kuala Lumpur International Airport (KLIA), aan de rand van de prachtige stad Kuala Lumpur. Je hebt waarschijnlijk al een rondreis gepland en je weet naar welke hotspots in Maleisië je wilt reizen. Maar je hebt nog geen vervoer geregeld vanuit Nederland. Geen probleem, reizen in Maleisië is vrij eenvoudig. Of je nu gaat backpacken of gewoon een relaxte vakantie wilt, reizen kan op verschillende manieren. Het openbaar vervoer is namelijk prima in Maleisië!
Openbaar vervoer in Kuala Lumpur en Maleisië
Het openbaar vervoer is in Maleisië en met name Kuala Lumpur in principe prima geregeld. Veel afstanden in Kuala Lumpur zijn ook prima te belopen, maar soms zijn er simpelweg geen voetpaden of plekken om over te steken. Kaarten die verkrijgbaar zijn in Maleisië kloppen wel, maar de schaal laat vaak te wensen over. Zo lijken sommige afstanden tussen bezienswaardigheden goed te lopen maar blijken dat in de praktijk niet! Dan is het handig om toch van het openbaar vervoer in Kuala Lumpur gebruik te maken.
Soorten openbaar vervoer (ov) in Kuala Lumpur en Maleisië
- Grote kans dat je reis in Maleisië begint op Kuala Lumpur International Airport (KLIA). Vanaf het vliegveld rijden bussen en taxi's naar het centrum van Kuala Lumpur. Maar nog beter is de trein die je vervoert naar KL Sentral, het centrale station. Deze trein heet de KLIA Ekspress en is razendsnel: in minder dan een half uur ben je op KL Sentral. Deze trein gaat om het kwartier. Een kaartje kost 35 Maleisische Ringgit (ongeveer 7 euro).
- In Kuala Lumpur rijden bussen maar in een drukke stad als KL zijn die vaak niet erg snel. Daarnaast zijn ze vaak oud en erg druk. Bussen voor langere afstanden zijn een stuk beter en voor een busreis naar bijvoorbeeld Singapore, de Cameron Highlands of Taman Negara betaal je ongeveer 18 euro. Je kunt er ook voor kiezen een eersteklas bus te nemen waarin je een erg brede stoel hebt die bijna plat kan en een eigen TV-scherm heeft. De kosten daarvoor zijn wel een stuk hoger.
- Daarnaast vertrekken er vanaf toeristische hotspots in Maleisië, zoals Melakka, de Cameron Highlands en Taman Negara minivans: busjes voor 10 personen. Deze kun je boeken bij reisbureaus in de stadjes of bij hotels en hostels. De kosten zijn dan tussen de 50 en 75 Maleisische Ringgit (10 tot 15 euro).
- Je hebt in Kuala Lumpur naast bussen drie soorten openbaar vervoer:
- een monorail, vergelijkbaar met een tram die op pijlers boven de weg door de stad heen gaat,
- een LRT (Light Rail Transit), soortgelijk aan de monorail en een
- KTM die te vergelijken is met een stoptrein en meer aan de rand van de stad rijdt. Er is voor de LRT en de monorail geen vast schema, maar ze zouden om de vijf minuten langs moeten komen. Meestal is dit alleen in de spits het geval, maar je staat nooit echt lang te wachten. Althans, als de wagons niet al helemaal afgeladen aankomen en/of er nog een boel andere mensen staan te dringen. De Maleisiërs hebben niet echt de beleefdheid om te wachten tot mensen uitgestapt zijn dus als de deuren open gaan breken er standaard duw- en trekpartijen uit van mensen die uit- en in willen stappen. Het komt dus regelmatig voor dat er mensen keihard staan te balen omdat ze niet uit de wagon komen, en een station verder uit moeten stappen. Op de echt drukke stations staan er in de spits beveiligingsmannetjes te assisteren bij het instappen, en dan blijken Maleisiërs wel ineens het inzicht te hebben dat het toch echt makkelijker is eerst mensen uit te laten stappen.
- Het nadeel van het openbaar vervoer is dat het niet allemaal op elkaar aansluit. De haltes liggen niet allemaal bij elkaar in de buurt, en op het centrale station vertrekken wel de LRT en de KTM, maar om op de monorail op te kunnen stappen moet je eerst de straat oversteken naar het monorail station. De kosten zijn laag, om de hele stad door te komen betaal je ongeveer 4 Maleisische Ringgit (minder dan een euro).
De monorail in KL gaat door de lucht
Taxi in Kuala Lumpur en Maleisië
Naast het openbaar vervoer zijn er ook nog de talloze taxi’s die voor prijzen rijden die je in Nederland niet voor mogelijk houdt. Overdag rijden ze op de meter en betaal je een schijntje. Het starttarief is 2 Ringgit (minder dan een halve euro) en de meter loopt op in een combinatie van tijd en afstand die je aflegt. Voor een paar euro rijdt je heel Kuala Lumpur door! Na twaalven komt er 50 procent extra bij, maar liever beginnen de chauffeurs daar na elven al mee met de redenering dat het immers bijna twaalf uur is. Als je ze gewoon minder in de handen drukt dan hoor je ze daarna ook niet klagen. Zorg altijd dat de taxichauffeur op de meter rijdt of dat je goede prijsafspraken maakt! Anders kun je nog wel eens teveel moeten betalen. Wil een chauffeur niet op de meter rijden? Neem dan gewoon een andere taxi.
Let op in het openbaar vervoer op Borneo!
Ondanks dat er in Maleisië niet veel criminaliteit is is het wel verstandig in het openbaar vervoer je spullen goed in de gaten te houden. Met name met reizen op Borneo, in Sabah en Sarawak, is er meer sprake van armoede en criminaliteit. Draag je rugzak op je borst en zorg dat er niemand tegen je aanleunt en zo de kans heeft je te zakkenrollen.
Links
10 Grappige weetjes en nuttige tips voor reizen in Maleisië