10 grappige en nuttige weetjes over reizen in Maleisië
Handige tips voor reizen in Maleisië
Je hebt een reis geboekt naar Maleisië en je aan het inlezen over welke sights je moet zien, naar welke stranden je moet reizen (Perhentian!), hoe je in de Taman Negara komt met de bus, wat het beste hostel, hotel of appartement in Kuala Lumpur is en met welke maatschappij je het goedkoopst naar Maleisië vliegt. Maar is het niet veel leuker om je alvast wat in de interessante, eigenaardige, grappige of vreemde gebruiken van de Maleisiërs te verdiepen? Ik ben bijna een half jaar in Maleisië op stage geweest en heb me tijdens dat half jaar stage in Maleisië verbaasd over een aantal van die gebruiken. Ik heb 10 opvallende, waaronder een aantal nuttige, weetjes en tips op een rij gezet ter voorbereiding van je reis door Maleisië.
10 grappige en nuttige weetjes en tips voor reizen in Maleisië
- Voor een terras dubbel parkeren is heel normaal, je hebt er zelfs speciale vakken voor. Het is gebruikelijk dat als iemand voor je dubbel geparkeerd staat je begint te toeteren totdat de dubbelparkeerder van het terras af komt om z’n auto aan de kant te zetten. Je kunt je voorstellen dat als zo’n dubbelparkeerder niet komt opdagen het steeds agressievere getoeter niet erg bevorderlijk is voor de sfeer op het terras.
- Scooterrijders doen hun jas achterstevoren aan. Op dit mysterie zijn twee antwoorden: Om hun onderarmen tegen de zon te beschermen willen Maleiers een jas aan, maar een jas dicht doen is te warm. Als je een jas gewoon aantrekt en open laat dan wapperen de zijkanten zo vervelend, dus de beste oplossing is dan maar je jas achterstevoren dragen. Ook helpt dit tegen smog (met name in Kuala Lumpur) in je kleren.
- Maleisiërs en met name Maleiers haten de zon. Als je begint over lekker op het strand liggen wordt je voor gek verklaard. Ze blijven dan ook het liefst binnen en zetten de airco maximaal, tot het punt waar je al wolkjes begint te blazen en je afvraagt wanneer het gaat sneeuwen binnen (in een van de shoppingmalls ligt zelfs een schaatsbaan). Als er iemand bruin(er) is geworden dan hij / zij al was dan wordt diegene keihard uitgelachen. In de drogisterij in Maleisië kun je zelfs ‘whitening cream’ kopen, in tegenstelling tot de bruiningscrèmes op de Westerse markt!
- Zoet is goed. Maleisiërs weten werkelijk alles zoet te krijgen. Koffie en thee worden met veel suiker gedronken, fruitsappen worden gruwelijk aangemengd met suiker en zelfs dingen als kaasbroodjes hebben een zoete bite. Wil je op het terras in Maleisië iets bestellen zonder suiker dan moet je dit expliciet vermelden!
- Favoriete bezigheid nummer een in het openbaar vervoer is slapen. Tijdstip, drukte, positie en staan of zitten maken niet uit. Gewoon de oogjes dicht en knikkebollen maar.
- Maleisiërs spreken naast Bahasa allemaal Engels, maar soms is het erg lastig ze te volgen. Ze praten vrij binnensmonds en favoriete woorden zijn ‘can’ (betekent ‘is dat ok?’ & ‘dat is ok’, ‘kan dat?’ & ‘dat kan’) en met stip op een: ‘lah’. ‘Lah’ wordt werkelijk achter elke zin geplakt en kan worden vergeleken met ‘gast’, ‘dude’, ‘man’, ‘weet je wel’. Dat levert dus mooie conversaties op als: ‘can?’, ‘can lah’, ‘ok thanks lah’, ‘no problem lah’.
- Werkelijk elk bedrijf in Maleisië heeft een belachelijke wachttoon voor de telefoon. Bij de McDonalds bezorgservice misstaat dit niet (one-eighthundred-three-oh-oh MacDeliverieeeeeeeh). Maar bij een mediamagnaat een monotone fur-elise, bij P&G een toontje dat zelfs zes jaar geleden niemand in Nederland als ringtone zou durven gebruiken of een pacman achtige sound bij Mastercard klinken op zijn zachtst gezegd irriterend en allesbehalve professioneel. Ook de locals vinden het hip als je ze belt je te trakteren op een muzikaal welkom. Favoriet bij Indiase Maleisiërs is Bollywood muziek.
- Verkeersagent zijn is in Kuala Lumpur een Melkert baan. Op drukke kruisingen staan in de spits agenten het verkeer te regelen. Dit doen ze exact door het schema van de stoplichten te volgen, en hun verveelde gewuif is dus volledig overbodig.
- In een restaurant of kroeg op je wisselgeld wachten kan gruwelijk lang duren. Uiteraard wordt er, ondanks de inbegrepen service kosten, altijd nog even de kleingeld truc uitgehaald: je krijgt in plaats van 1 ringgit biljetten onnodig veel muntgeld terug aangezien je dat makkelijker laat liggen.
10. De Maleisiërs hebben in het openbaar vervoer niet echt de beleefdheid om te wachten tot mensen uitgestapt zijn dus als de deuren open gaan breken er standaard duw- en trekpartijen uit van mensen die uit- en in willen stappen. Het komt dus regelmatig voor dat er mensen keihard staan te balen omdat ze niet uit de wagon komen, en een station verder uit moeten stappen. Op de echt drukke stations staan er in de spits beveiligingsmannetjes te assisteren bij het instappen, en dan blijken Maleisiërs wel ineens het inzicht te hebben dat het toch echt makkelijker is eerst mensen uit te laten stappen.
Slechts een kleine greep opvallende weetjes en nuttige tips..
Dit is slechts een kleine greep aan opvallende gebruiken van Maleiers en Maleisiërs. Tijdens je reis door Maleisië zul je nog veel meer grappige dingen tegenkomen. Hopelijk ben je in ieder geval wat beter voorbereid met deze nuttige tips voor reizen in Maleisië!