Het Galapagos van de Indische Oceaan
Inleiding
Algemeen
Op een afstand van 380 km van Jemen ligt de Archipel Socotra met het gelijknamige hoofdeiland. Dit eiland staat bekend om zijn extreem schone en veelzijdige fauna en flora. Zo is er de wereldberoemde Drakenboom te vinden waarvan de hars rood kleurt als er lucht bij komt. Daarnaast heeft het eiland meer dan 300 endemische boom- en plantensoorten. Sinds 2000 is 70% van het eiland door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Nationaal Park.
Stappen
Plantensoorten
Endemisch betekend dat een plant (of boom) op één plaats ter wereld voorkomt. Op het gehele eiland zijn meer dan 800 verschillende soorten planten en bomen te vinden. Iets meer dan 300 daarvan zijn endemisch, oftewel groeien alleen op Socotra. Enkele van deze plantensoorten zijn zeldzame medische planten. Botanici geven aan dat de flora die op Socotra aanwezig is behoort tot de 10 meest bedreigde eilandflora ter wereld.
Op de stranden van Socotra spoelt regelmatig, bij bepaalde stromingen, amber aan. Dit is een geleiachtige massa die afkomstig is uit de magen van potvissen. Het wordt al heel lang gebruikt voor het binden van exclusieve parfums.
In 1800 was het Isaac Bailey Balfour, een Schotse botanicus die meer dan 500 soorten planten verzamelde, waarvan 200 soorten nieuw waren.
Dierensoorten
- Van alle reptielen die leven op Socotra wordt aangenomen dat 80% endemisch is, en men gelooft dat diverse soorten nog behoren tot de onontdekte soorten.
- Op het moment zijn er 140 soorten vogels bekend, ieder jaar worden nieuwe vogelsoorten ontdekt. De volgende soorten zijn ook endemisch: Socotra Bunting; Socotra Starling; Socotra Sunbird; Socotra Sparrow; Socotra Warbler; Socotra Cisticola. In totaal zijn van deze 6 soorten nog ongeveer 1.000 vogels in leven.
- In de wateren rond het eiland leven diverse zeediertjes, waarvan 9 van de 10 zeldzaam zijn. In deze wateren zijn walvishaaien van meer dan 15 meter lengte te vinden als mede dolfijnen.
Bezienswaardigheden
De hoofdstad van het eiland heet Hadibu is voornamelijk een uitvalsbasis voor kampeertrips, kamperen hier is “back to basic”. Wel zijn er sinds de komst van het normale vliegveld in 1999 meer winkeltjes en kraampjes te vinden in de stad. In Hadibu is de enige plaats op het eiland waar stromend water te vinden is, dus douchen doet men hier.
De grootste bezienswaardigheid op het eiland is de natuur. Voor de actievere toerist die van natuur en avontuur houdt is er te doen:
- Fietsen
- Zeilen en surfen
- Duiken, populair is het gebied Roosh 20 km ten oosten van Dihamra
- Wandelen door natuurgebied, waar men verwacht ieder moment een dinosaurus tegen te kunnen komen.
- Vogels en de groene schildpad bekijken
- Bezoek aan de grotten, waarvan inmiddels meer dan 18 km lange stelsel bekend zijn. Ieder jaar wordt meer van deze grotten in kaart gebracht, en het einde is nog lang niet in zicht.
- Zonnen en uitrusten op één van de vele stranden. Het eiland heeft maar liefst een kust van 400 km waar prachtige stranden en zandduinen te vinden zijn.
Geschiedenis van Socotra
- Al in de 3e eeuw vond men bewijzen van vroege bewoning op het eiland. In de 1e eeuw was de naam van het eiland “Dioskouridou”. Er hebben Arabieren, Afrikanen en Indiërs op het eiland gewoond.
- Marco Polo leefde van 1254 tot 1324 en spreekt in zijn reisverhalen al over het eiland Socotra. Hij meldt dat de bewoners het christelijke geloof aanhangen en een aartsbisschop hebben die in Bagdad zetelt. Deze aartsbisschop heeft geen relaties met de paus in Rome, wat betekend dat deze christenen behoren tot de Oost-Syrische kerk.
- Vanaf 1507 was Socotra in handen van de Portugezen, te danken aan de ontdekkingsreiziger Tristão da Cunha. Vier jaar later, 1511, kwam het eiland in handen van het Mahra sultanaat. In de 17e eeuw werd de bevolking grotendeels islamiet.
- In 1834 kwam de Britse Oost Indische Compagnie als bezetter op het eiland. De leiding was in handen van officier James Raymond Wellsted.
- In 1886 bezette de Britten het eiland, want het was een belangrijke tussen- en doorvoerhaven voor het Groot Brittanië. In de Tweede Wereldoorlog was het eiland een Britse luchtmachtbasis, en op de begraafplaats liggen 10 Britse soldaten die gesneuveld zijn.
- In 1967 werd Zuid-Jemen onafhankelijk. Zuid-Jemen is het huidige Jemen. Aangezien het eiland bij Jemen hoorde, raakten de Britten hun beheer kwijt. Sinds 1990 behoort Socotra geheel tot Jemen.