Ministaat Andorra combineert fraaie luxe met ruige natuur

Ministaat Andorra, ingeklemd tussen Frankrijk en Spanje is zo'n plaats waar je weinig van weet. Hooggelegen in de Pyreneeën en een land waar zowel Frans, Spaans als Catalaans gesproken wordt. Het is een apart landje, waar je in vogelvlucht doorheen bent. Toch is het zeker de moeite waard om eens nader kennis te maken met deze ministaat. Wintersport, zomerwandelen en mountainbiken zijn populair. En winkelen natuurlijk, want Andorra is taxfree. Vooral als het een beetje luxe kan en mag, is dit een zeer lucratieve bezigheid. Maar wie ooit ook eens uitgewinkeld is, kan ook op een andere manier vakantie vieren.

Bufferstaat

Het vorstendom Andorra is van oudsher een bufferstaat om de islamitische Moren tegen te houden, zodat ze niet op zouden rukken naar Frankrijk. En daarna is het altijd een zeer geïsoleerd, zelfstandig staatje geweest waar zowel met de Franse frank als met de Spaanse peseta betaald kon worden. Tegenwoordig maakt Andorra deel uit van de EU en wordt met de euro betaald. Andorra is stijl, woest en ruiger dan de bergen in het Alpengebied. De berghellingen zijn stijl en hoog. Er slingert een brede weg midden door dit landschap, waardoor het soms aan beide zijden omhoog kijken is om de bergtoppen te bewonderen. Vervolgens bevind je jezelf na een scherpe bocht zomaar in een centrum van een fraai bergdorpje. Het landschap wisselt en herbergt steeds weer nieuwe verrassingen.

Ordino

Ordino is de meest noordelijke parochie van Andorra. Dit mooie plaatsje ligt aan de voet van de Pic de Casamanya. Naast Ordino zijn Ansalonga, Arans, El Serrat, La Cortinada, Llorts, Segudet en Sornàs de moeite van het bekijken waard. In Ordino kan de bezoeker genieten van de vele typische huisjes met smeedijzeren balkons. Een beetje Italiaans en heel erg romantisch. Daarnaast kent Ordino een aantal leuke musea. En als er genoeg sneeuw ligt, kunnen skiërs van alle niveaus terecht op de pistes van Ordino-Arcalis.

Het Postmuseum is voor de postzegelverzamelaar zeker een must. Naast een enorme collectie aan postzegels, laat het museum ook zien wat er allemaal nodig is om postzegels te maken. Bij het Iconografische Museum van het Christendom kan de bezoeker ongeveer tachtig iconen uit diverse landen bekijken. De collectie geeft een goed overzicht van Slavische en Byzantijnse religieuze kunst van de zeventiende tot en met de negentiende eeuw. In de parochiekerk van Sant Corneli en Sant Cebria bevindt zich een klein Romaans Mariabeeld.

Andorra la Vella

De hoofdstad van het vorstendom Andorra is Andorra la Vella. Deze stad is hooggelegen op 1079 meter en omgeven door nog hogere bergen. Het centrum toont een lange sliert aan winkels en warenhuizen. Hier zijn heel veel luxe en dure merken te vinden. De juweliers doen massaal goede zaken en ook slijterijen zijn alom aanwezig. In dat licht is het dan ook niet verwonderlijk dat in het hoogseizoen er heel veel files staan om de hoofdstad binnen te komen. Menig toerist neemt Andorra la Vella op in haar route om een taxfree koopje mee naar huis te nemen. Wie eenmaal een parkeerplaats heeft weten te bemachtigen, kan zich dan ook helemaal uitleven.

De stad Andorra la Vella toont wel twee gezichten. In het oude gedeelte midden in de stad, Barri Antic, is het Andorra la Vella zoals vroeger met kasseiweggetjes, smalle straatjes en oude huizen. Het Catalaanse kasteel uit de zestiende eeuw domineert haar omgeving. Hierin zetelde het parlement, Casa de la Valla. Na de Tweede Wereldoorlog begon Andorra la Vella te groeien tot de stad zoals menig toerist hem nu kent. Met zijn ruim 22000 inwoners is deze hoofdstad wel bruisend, maar niet ongebreideld groot te noemen. En juist dat maakt van Andorra stad én Andorra land wat het is. Een mooie stad met alles wat de toerist wil in een fraai landschap die ook weer hoof scoort bij menig bezoeker. Andorra, je moet er ooit eens geweest zijn.