Het zuidelijkste stukje Frankrijk ter wereld

Inleiding

Algemeen

Ook Frankrijk heeft een stuk nog zichtbare geschiedenis in Nieuw Zeeland. Dit is er niet zomaar één maar één waar gezwommen kan worden met dolfijnen. Dit is het gebied Akaroa op het schiereiland Banks Peninsula op het Zuidereiland. De straten beginnen hier allemaal met Rue en er is veel te zien en te doen.

Stappen

Banks Peninsula

Via de Highway 75 ligt dit schiereiland ongeveer een half uur rijden van Christchurch. Het schiereiland zelf is een gevolg van vulkaanuitbarstingen van 2 oude vulkanen. Deze kwamen 15.000.000 en 6.000.000 jaar geleden tot uitbarsting. Hierdoor zijn kapen, diepe dalen, steile kliffen en rotsige vulkanische uitlopers ontstaan.

Al meer dan 1000 jaar wordt het schiereiland bewoond door de Ngai Tahu stam die er veilig konden wonen totdat in 1820 de kolonisten kwamen. Bijna 50 jaar eerder was James Cook langs gevaren, dacht dat het een eiland was en noemde het naar de botanicus bij hem aan boord “Banks Island”.

Rond 1830 waren de Fransen op dit schiereiland er eerder dan de Britten en onderhandelden met de Maori’s over een recht op het land. Tegen de tijd dat de Franse kapitein die het recht in handen had gekregen alle manschappen en materiaal vanuit Frankrijk had binnengekregen, hadden de Britten de rest van Nieuw Zeeland inmiddels in handen. Er werd heel veel onderhandeld tussen de Britten en Fransen met het resultaat dat de Fransen Akaroa (deel van Banks Peninsula) en de omgeving mochten houden.

Bezienswaardigheden Banks Peninsula

Er zijn schitterende baaien en kleine dorpjes op Banks Peninsula. Enkele van deze dorpjes zijn Laverick’s Bay, Okains Bay, Pigeon Bay, Akaroa en Le Bons Bay (in deze baai kan gezwommen worden en paard worden gereden).

Akaroa:

Op een afstand van 80 km van Christchurch ligt Akaroa. In 1838 ging een Franse walvisvaarder voor anker. Twee jaar later waren het bijna 60 Franse emigranten die het besluit namen om in deze streek te gaan wonen. Ondanks dat de Britten al in Nieuw Zeeland waren, gaven de Fransen hun straten Franse namen. Op Akaroa zijn veel Franse restaurantjes te vinden en woningen die lijken op de huizen in het Franse Normandië. De mooiste woning is die van de voormalige advocaat George Nalder. Akaroa wordt wel “Het meest zuidelijkste stukje Frankrijk ter wereld” genoemd.

In de blauwe baai van Akaroa zwemmen veel Hector dolfijnen en zwemmen met deze dieren is mogelijk. Het water is heel koud, dus een wetsuit is wel aan te raden. Met een boot wordt men in de buurt van de dolfijnen gebracht. De dolfijnen zelf zijn ook nieuwsgierig en komen uit zichzelf dichterbij. Het zijn wilde dieren en vinden het niet fijn om door mensen te worden aangeraakt.

Akaroa heeft verder als bezienswaardigheden het Akaroa Museum en het Lnalois-Eeveneaux House. Ook is er de St.Patrick Church dat in de tweede helft van de 19e eeuw is gebouwd door zowel Fransen als Ieren.

De Hector dolfijn:

De Latijnse naam voor deze dolfijnsoort is “Cephalorhynchus hectori”. Het is de kleinste dolfijnensoort ter wereld en het was Sir James Hector die in de 19e eeuw deze dolfijnensoort ontdekte.

De dolfijn wordt gemiddeld 20 jaar oud, een volwassen mannetje wordt ongeveer 1,3 meter lang een volwassen vrouwtje ongeveer 10 cm langer. Ze behalen een gewicht tussen de 35 en 60 kg. Ze hebben een donkere en ronde rugvin, en hebben zwarte tekeningen op kop en staart. De romp van het dier is zilvergrijs. Op hun voorkop hebben zij een prachtig kleurverloop.

Een bijnaam voor deze dolfijn is de Nieuw Zeelandse dolfijn, want ze komen alleen hier voor.

Okains Bay:

Hier is het Maori and Colonial Museum ondergebracht. Het herbergt een grote collectie Maori voorwerpen, waaronder een kano (een Maori-waka) uit 1867. Deze kano wordt nog ieder jaar gebruikt op 6 februari, tijdens de nationale feestdag Waitangi.

Banks Peninsula Track:

Een tocht van 35 km die in twee dagen gewandeld kan worden, maar de bijnaam “Four nights, four days, four beaches, four baby’s” heeft. Zowel het begin- als het eindpunt ligt in Akaroa.

Er wordt gewandeld langs de vulkanische kustlijn, inheemse bossen, langs valleien en watervallen. Natuurlijk de zandstranden niet te vergeten. Tijdens de tocht is het mogelijk verrast te worden door de komst van dolfijnen, zeehonden en pinguïns in het water. Heel romantisch is het zwemmen onder de sterren bij Stone Bay.