Waar moet je op letten tijdens een vakantie in Kroatie

 Kroatië

Kroatië (Kroatisch: Hrvatska) is een populaire vakantiebestemming bij veel Europeanen. Hieronder staat een overzicht met tips waar je op moet letten indien je van plan bent om op vakantie te gaan naar Kroatië.

Primosten, Kroatië

Waar moet je op letten bij een vakantie in Kroatië?

zee-egel
  • In Kroatië staat de zorg niet op hetzelfde niveau als in Nederland. De meeste ziekenhuizen stammen nog uit de 'Oostblok tijd'. Alleen de grote steden hebben een modern ziekenhuis waar je snel wordt geholpen. Een verschil met Nederland is dat je er in Kroatië contact dient te betalen.
  • Vaak wordt er verondersteld dat er vaccinaties nodig zijn wanneer je naar Kroatië reist, maar dit is meestal niet het geval.
  • Er zijn veel zee-egels in de zee te vinden, dus draag altijd waterschoenen!
  • Kroatië is een katholiek land (bijna 90% van de bevolking is er rooms-katholiek) en er zijn dan ook talloze historische kloosters en kerken te vinden, ook aan de kust. Wanneer je een klooster of kerk bezoekt in Kroatië, dien je te allen tijde gepaste kleding te dragen, zelfs wanneer je net van het strand komt. Badkleding is uit den boze en bij de ingang van de kerken aan de kust zijn hierover ook stickers opgeplakt. Veel Kroaten beschouwen het als zeer beledigend wanneer je hier geen rekening mee houdt en je zult er dan ook ongetwijfeld opmerkingen over krijgen.
Waarschuwingsbord
  • Tijdens de burgeroorlog in de jaren '90 had Kroatië het zwaar te verduren en er liggen dan ook nog veel mijnen verspreid over het land. Aan de kust zal je geen mijnen meer aantreffen, maar als je iets verder het binnenland in trekt, dan zul je zien dat er veel bordjes staan waarop staat aangegeven dat het een mijnenveld betreft. Het advies is in ieder geval om geen verlaten gebieden te betreden, omdat dit levensgevaarlijk kan zijn! De borden staan vrijwel altijd in het Kroatisch aangegeven, dus het kan zijn dat je niet begrijpt wat er mee wordt bedoeld als je zo'n bord tegenkomt. Er staat heel groot 'ne prilazite', dit betekent: kom niet dichterbij (zie afbeelding).
  • Je kunt prima op vakantie gaan naar Kroatië met kinderen. In toeristische plaatsen zijn ze zeker ook op kinderen berekend.
  • De taal die ze in Kroatië spreken is het Kroatisch; een Zuid-Slavische taal die sterk verwant is aan o.a. het Tsjechisch en Bulgaars. In het hele land kun je redelijk terecht met het Duits en aan de kust wordt ook Italiaans gesproken. Spaans kun je eventueel proberen, vanwege de verwantschap met het Italiaans en vanwege de immense populariteit van een Spaanse televisieserie in Kroatië. Houd er rekening mee dat Engels met name door de jongeren wordt gesproken. Het is hoe dan ook aan te raden om enkele Kroatische basiswoorden en zinnen te leren en een vakantiewoordenboek mee te nemen.
  • In Kroatië worden aan de kust vaak visavonden georganiseerd. Je kunt op deze avonden gratis of tegen een zeer lage prijs lekkere verse vis uit de Adriatische Zee nuttigen en er wordt traditionele Kroatische muziek van de kust afgespeeld. Klik hier voor een voorproefje van de muziek.
Onweer in Kroatië
  • Kroatië wordt in de zomer vaak getroffen door hevige onweersbuien. Met name aan de Adriatische Zee moet je hier voor uitkijken omdat het onweer snel opkomt vanuit de open zee in het westen.
  • Wanneer je niet van plan bent om te kamperen, zul je van tevoren contact moeten opnemen indien je van plan bent om huisdieren mee te nemen omdat huisdieren nog lang niet overal zijn toegestaan.
  • Kroatie is een relatief veilig Europees land. Vergeleken met andere Europese landen, is er in Kroatië weinig diefstal, weinig verkrachtingen, weinig inbraken, weinig zinloos geweld etc. Maar omdat er zich tijdens de zomermaanden veel toeristen in Kroatië bevinden dien je, net als in alle toeristische gebieden, op drukke plaatsen op je hoede te zijn. Daarnaast kampt Kroatië met toenemende problemen die juist in bijvoorbeeld West-Europa minder voorkomen, zoals corruptie en alcoholisme.

Toeristen in Kroatië

Kroatië is vanouds veruit de meest geliefde vakantiebestemming van de Tsjechen. Zelfs tijdens de burgeroorlog in de jaren '90 bleven veel Tsjechen trouw hun zomervakantie aan de Kroatische kust doorbrengen en hielden hiermee het toerisme draaiende. Daarnaast is Kroatië een van de populairste vakantiebestemmingen van de Slowaken, Polen, Slovenen, Italianen, Bosniërs en Hongaren. Kroatië heeft de afgelopen jaren echter steeds meer aan populariteit gewonnen onder o.a. de Oostenrijkers, Nederlanders, Britten, Amerikanen, Oekraïners, Roemenen, Serviërs, Zweden en Japanners.

Kroatische munteenheid

De Kroatische munteenheid is de Kuna. Een euro is +/- 7,7 Kuna. Inmiddels wordt vrijwel in heel Kroatië (in ieder geval overal aan de kust) de euro geaccepteerd.