Waarom wordt Dubrovnik de Parel van de Adria genoemd

Dubrovnik?

Dubrovnik, zó populair in Oost-Europa. Wat maakt deze stad nu zo bijzonder?

Dubrovnik!

Bij de naam Dubrovnik zullen veel Nederlanders spontaan vraagtekens voor hun ogen krijgen. "Dubrovnik, waar ligt dat?"

Dubrovnik (Italiaans: Ragusa) is een havenstad in Dalmatië, een regio in Kroatië, aan de Adriatische Zee. De stad heeft iets meer dan 50.000 inwoners en het is de hoofdstad van de provincie Dubrovnik-Neretva.

Dubrovnik is gelegen onder de berg Srdj en het wordt door kenners als een van de mooiste steden van de Adriatische kust beschouwd, en zelfs als een van de mooiste plaatsen van Europa.

De oude stad Dubrovnik staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en het bijzondere aan de stad is dat hij na al die jaren nog steeds compleet ommuurd is. Dit is al heel bijzonder op zich, omdat de stad het zwaar te verduren had tijdens de burgeroorlog in het Voormalige Joegoslavië.

Voor de Blasiuskerk staat Roland, dit is de schutspatroon van de stad. Historische monumenten zijn verder het Franciscanerklooster (met een mooie, 14e eeuwse kruisgang), de nog intacte zeer oude Apotheek, het aparte Doge-paleis. De oude haven werd al gebruikt toen de Levantijnen hier in de 7e eeuw binnenvoeren. De vele rood-gedakte patriciërshuizen en de paleizen stammen uit de 17e eeuw. Door de hele stad zijn vele fonteinen aangelegd (Onofrio-fontein) die hun water, dat door 16 reservoirs wordt geleid, allen krijgen van bergbronnen. Het culturele leven van Dubrovnik kreeg inpulsen van o.a. Lord Byron, de Engelse romantische dichter, die hier een tijdje woonde en werkte, en Bernhard Shaw die hier enige weken te gast was bij een bevriend schrijver. In de nabijheid liggen de meren van Plitvice waar zestien meren liggen in een Nationaal Park die met elkaar worden verbonden door in totaal 35 watervallen.

Er zijn veerdiensten tussen Dubrovnik en andere steden aan de Adriatische Zee, zoals Bari en Ancona in Italië.

Geschiedenis

Dubrovnik werd in de 7de eeuw gesticht door geromaniseerde Illyriërs uit Epidauros (het huidige Cavtat) die op de vlucht waren voor de binnenvallende Slaven. Zij stichtten de stad in de 7e eeuw – onder de naam Ragusa – op een eiland, ongeveer 20 kilometer ten noorden van Epidauros. De Slavische werd Dubrovnik.

In 1776 was Ragusa de eerste staat die de jonge Verenigde Staten van Amerika erkende.

Tips

Mocht je ooit naar het adembenemende Dubrovnik gaan, dan zal je zeker wat aan de volgende tips hebben.

  • Je kan Dubrovnik alleen te voet bekijken en de monumentale stadspoorten zijn de enige manier om de stad binnen te komen. Er zijn er vijf: de Pile poort in het westen, de Ploče poort in het oosten, de Buža poort in het noorden en nog twee poorten die uitkomen in de oude haven.
  • Maak een stadswandeling onder leiding van een professionele gids dan kom je meer te weten over de rijke geschiedenis van Dubrovik. Vraag ook hoe het zat met de priesters die weg moesten gaan uit Dubrovnik; het verhaal zal je zeker verbazen.

Wanneer je een wandeling over de stadsmuren maakt, kom je langs het St. Ivan- fort. Het oudste deel van het fort stamt uit de 14e eeuw. Daarna zijn er nieuwe delen aan toegevoegd, maar het krijgt zijn definitieve halfronde vorm in de 16e eeuw. In het gebouw zijn het Maritieme museum en het Aquarium gevestigd.

  • Neem deel aan een wijnexcursie; op die manier bezoek je prachtige wijngaarden en proef je Kroatische wijnen van uitstekende kwaliteit.
  • Houdt je van actie en de natuur? Maak dan zeker een jeepsafari, een adembenemend mooie ervaring.
  • Bezoek de stadsmuren van Dubrovnik, deze vormen het sterkste fortsysteem in Europa.
  • Wil je een dagje ontspannen? Bezoek dan de schilderachtige plaats Cavtat, waar de uitgestrekte kiezelstranden en smalle baaien je uitnodigen voor een frisse duik. De schone stranden en het kristalheldere blauwe water zullen je zeker bevallen.
  • Het Paleis van de Rector is verschillende keren vernield en heropgebouwd. Het was de woonplaats van de rector van Dubrovnik en de zetel van de regering. Het eerste paleis werd in 1435 vernield. De architect Onofrio di Giordano de la Cava bouwde het opnieuw op, maar dit nieuwe gebouw werd al in 1463 vernietigd door een explosie. Vervolgens werd het weer opgebouwd. Het paleis is niet zeer luxueus, maar wel erg mooi.
  • Het Sponza-paleis is één van de mooiste gebouwen in de stad. Er werd in 1516 met de bouw begonnen en tegen het einde van de 16e eeuw was het klaar. Er zijn stijlen door elkaar gebruikt maar toch ziet het eruit als een harmonieus geheel. Het paleis deed dienst als een soort cultureel centrum waar intellectuelen discussieerden over literatuur, kunst en wetenschap. Tegenwoordig is het Dubrovnik-archief met kostbare historische documenten in het paleis gevestigd. Op het plein er voor wordt het Zomerfestival altijd geopend.
  • Stradun (Placa) is de promenade gebouwd ná de aardbeving. De stad moest snel opnieuw opgebouwd worden en daarom is de architectuur nogal eenvoudig, maar daarom niet minder mooi. De huizen aan de twee zijden van de promenade hebben dezelfde façades en zijn even groot. De Stradun is de promenade waar iedereen 's avonds gaat rondwandelen.
  • Het Minceta-fort is een zeer opvallend gebouw. Vroeger stond het symbool voor de vrijheid van Dubrovnik en tegenwoordig is het nog altijd één van de mooiste symbolen van de stad. Vanaf dit gebouw heb je een prachtig uitzicht over Dubrovnik en de omgeving.

  • Dubrovnik heeft enkele restaurants die al vele honderden jaren bestaan. Daar proef je het ware Kroatië.
  • 's Avonds is het altijd druk en gezellig in de cafe's en bars. Informeer naar optredens van lokale artiesten, want toegang is meestal gratis maar zo heb je wel een geweldige avond.
  • De vele (zeer oude) kerkjes en kathedralen zijn zeker ook de moeite waard.

De barokke Sint Ignatius-kerk werd gebouwd in de 17e een 18e eeuw door de architect Andera Pozzo. De kerk heeft een indrukwekkende façade en binnen in de kerk zijn verschillende prachtige schilderwerken aangebracht. De kathedraal is eigenlijk niet één kerk, maar drie bovenop elkaar. De huidige kathedraal werd gebouwd in 1713 bovenop de resten uit de 12e eeuw. In 1981 ontdekten archeologen dat er onder de kathedraal uit de 12e eeuw nog een oudere kathedraal had gestaan, één uit de 7e eeuw. 

Bron

Wikipedia - Dubrovnik