Willem van Oranje en zijn 2e vrouw Anna van Saksen
Algemeen
De invloedrijke Prins Willem van Oranje heeft zijn eerste vrouw Anna van Egmond verloren door ziekte. Om genoeg rijkdom en invloed, vooral in Duitsland, te verkrijgen is een nieuw huwelijk hoog nodig. De keuze valt op de erfgename van een Duitse keurvorst, Anna van Saksen.
Anna van Saksen
Op 23 december 1544 wordt een dochter bij keurvorst Maurits van Saksen en Agnes van Hessen geboren, genaamd Anna. Nadat haar broer al op jonge leeftijd overlijdt, wordt zij enige erfgenaam. Daardoor is zij een aantrekkelijke huwelijkspartner binnen de Nederlandse en buitenlandse adel, al is zij volgens zeggen lelijk en slecht gehumeurd.
Huwelijk met de prins van Oranje
Ondanks alle tegenstand trouwt Willem van Oranje met haar op 25 december 1561. Samen met Anna krijgt hij vijf kinderen, namelijk:
- Anna, 1562
- Anna, 5 november 1563 – 13 juni 1588
- Maurits August Filips , 18 december 1564 – 8 december 1566
- Maurits, 14 november 1567 – 23 april 1625
- Emilia, 10 april 1569 – 16 maart 1629
Anna trouwde 1587 met haar neef Willem Lodewijk van Nassau-Diez. Het huwelijk duurde niet lang, tijdens haar eerste zwangerschap is zij overleden. Willem Lodewijk is daarna nooit meer hertrouwd. Maurits volgt zijn vader uiteindelijk op na diens dood. Hij wordt stadhouder en kapitein generaal in het leger van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Hij trouwt niet, maar heeft diverse relaties. Hij verwekt vijf zoons, waarvan hij de drie bij Margaretha van Mechelen erkent. Daarnaast heeft hij ook nog drie dochters. Emilia was vaak gastvrouw tijdens ontvangsten voor haar broer Maurits. Toen zij in het geheim was getrouwd met Emanuel van Portugal, werd zij door haar broer verbannen van zijn hof. Samen kregen zij tien kinderen, drie zoons en zeven dochters. De laatste jaren voor haar dood leefde zij gescheiden van haar echtgenoot.
Anna, overspel en bastaardkind
Tijdens haar huwelijk is Anna vaak dronken en laat de ene minnaar na de andere toe in haar bed. Uit een relatie met Jan Rubens, de latere vader van de beroemde schilder, wordt in 1577 Christine van Dietz geboren. Willem zal dit meisje niet als zijn dochter erkennen. Christine trouwde in 1597 met Johan Wilhelm von Welschenengst-Bernkott en krijgt drie kinderen met hem. Het was voor dit tijd normaal, dat wanneer bewezen was dat er overspel was gepleegd, de doodstraf werd opgelegd. Vermoedt wordt dat de toenmalige echtgenote van Rubens (Maria Pijpelinx) bemiddeld heeft in deze situatie. De familie Rubens wordt verbannen, Anna verlaat het hof van Oranje om van haar bastaardkind te bevallen.
De scheiding en Anna’s dood
Wanneer het er op lijkt dat Anna krankzinnig gaat worden wordt het huwelijk tussen Anna en Willem in 1571 nietig verklaard, met goedkeuring van de kerk. De kinderen worden bij Anna weggehaald en verder opgevoed door hun oom, Jan de broer van hun vader. Anna wordt overgebracht naar het paleis in Dresden, waar haar kamer wordt dichtgemetseld. Hier sterft zij, volledig krankzinnig, op 18 december 1577 aan de gevolgen van uitputting. Ze ligt begraven in Meissen.
Andere artikelen
Zie ook over het leven van Willem van Oranje:
- Prins Willem van Oranje
- Willem van Oranje en zijn 1e vrouw Anna van Egmont
- Willem van Oranje en zijn 3e vrouw Charlotte de Bourbon
- Willem van Oranje en zijn 4e vrouw Louise de Coligny
- Willem van Oranje, hoe werd hij vermoord