Aardehuisjes, De Nederlandse Earthships
Aardehuisjes of earthships?
Steeds meer mensen hebben inmiddels al wel een keer van een earthships gehoord. Het zijn bouwwerken die vervaardigd zijn van afval materialen. Wil je het wat netter uitdrukken dan hebben we het over gerecyclede materialen. Hoewel het woord gerecyclede wellicht doet denken aan hergebruikte maar nogmaals bewerkte materialen. Zoals plastic dat verwerkt wordt tot plastic palen. Komt het er bij een earthship op neer dat echt het afval wordt gebruikt.
Verder kan een earthship volledig zorgen voor zijn eigen energie door middel van zonnepanelen en windmolens. In principe heeft het ook zijn eigen waterzuivering voor zowel drinkwater als het afvalwater. In Nederland liggen die zuiveringen wat lastiger omdat Nederlandse wetgevingen nogal hoge eisen stellen aan het zuiveren van water.
Lees ook eens: Het Online Tijdschrift
Afval als bouwmateriaal in de aardehuisjes
In de eartships of aardehuisjes worden materialen hergebruikt zonder dat ze eerst nog een productie proces moeten ondergaan. In de bouwwerken worden materialen verwerkt zoals autobanden, oude glazen flessen en blikjes. Deze materialen worden in de muren verwerkt. De autobanden zijn zelfs zelf de muur.
Eerst waren het de earthships
Eerst waren er de earthships, deze waren bedacht door de amerikaan Michael Reynolds. In navolging daarvan kwamen deze earthships op meerdere plaatsen in de wereld waarvan ook een paar in Europa. Inmiddels met de eerste ook in Nederland.
Waarom zijn het in Nederland aardehuisjes en geen earthships?
Dit heeft te maken met rechten. Michel Reynolds heeft de rechten op de naam earthships. Je mag dan uiteraard de naam gebruiken. In Zwolle is het eerste Earthship van Nederland gebouwd en draagt ook deze naam. In juli 2011 worden er in de gemeente Wijhe / Olst nog 23 van deze bouwwerken gebouwd. Hier zullen zij echter de naam aardehuisjes dragen. Dit omdat het gebruiken van de naam behoorlijk kosten met zich meebrengt. Juist in Olst probeert men de aardehuisjes te bouwen tegen zo laag mogelijke kosten. Het geheel zal gebouwd worden door vrijwilligers, waarna er 23 gezinnen in zullen gaan wonen.
Waarom wil men zo graag in deze aardehuisjes wonen?
Het gaat om een groep mensen die heel graag zoveel mogelijk zelfvoorzienend wil leven. Waarbij veel rekening gehouden wordt met de natuur. Het is dan ook de bedoeling dat er tussen de aardehuisjes ruimte komt voor permacultuur tuinen voor de bewoners. Daaruit worden dan weer eigen groenten en fruit geoogst.
Earthship blijkt niet aangepast aan het Nederlandse klimaat.
Bij het eerste earthship van Nederland blijkt er nogal wat mis. Het is de bedoeling dat zowel in de zomer als in de winter de temperatuur boven de 18 graden blijft. Hiervoor is echter vrij veel zon nodig. Minimaal 2 zonuren per dag. Helaas is in Nederland dat heel vaak niet het geval, waardoor het theehuis in het earthship in de winter gesloten blijkt te zijn. Ook de zeer hoge luchtvochtigheid in Nederland blijkt slecht in het concept te zijn meegenomen, waardoor de eerste schimmel plekken al op het houtwerk staan.
Laten we dan ook hopen dat de vereniging van aardehuisjes hiervan leert en de aardehuisjes wel aanpast aan het Nederlandse klimaat.
Lees ook: