Aan tafel zitten in Portugal

Tafelen in Portugal

Portugal heeft met zijn eeuwenoude traditie van visvangst, vis op het menu, deze mix met de landelijke keuken zorgt voor heel wat typische gerechten. Het gebruik van specerijen en kruiden uit overzeese gebieden, zorgen voor een unieke en zuiderse keuken. Daarnaast heeft Portugal een heel stevige boerenkeuken met stoofpotten en soepen en maken ze ook kaas en zijn ze meesters in zoetigheden.

Authentieke recepten

Portugal heeft een eeuwenoude traditie van visvangst en de bekendste vissoort is gezouten kabeljauw of stockvis, en de populaire verse vis is zwaardvis, lintvis, tandbaars, tonijn, inktvis, tong en sardines.

Daarnaast heeft Portugal een heerlijke boerenkeuken met stevige soepen en stoofpotten. Heel opvallend is dat die heerlijke stoofpotten vaak gecombineerd worden met vis en vlees. Dus de mix is dan vlees, vis, schaal en of schelpdieren, groenten, aardappelen en kruiden.

Bonen, kikkererwten en worst zijn de ingrediënten die je vaak aantreft in Portugese soep. Deze soep wordt meestal geserveerd als een voorgerecht, maar hebben eerder toch het effect van een stevige hoofdmaaltijd dan van een voorgerecht. Portugezen eten heel graag vlees, zeker varkensvlees. En ze zijn daarbij helemaal niet kieskeurig. En alles wat eetbaar is aan het varken wordt dan ook gebruikt, tot zelfs de tong en de nieren van het varken.

De maaltijd

Het ontbijt

In Portugal is het ontbijt niet anders dan elders in Zuid Europa. Het ontbijt bestaat uit een kopje koffie en een paar sneetjes geroosterd brood. Natuurlijk wordt er in de hotels wel wat uitgebreider over ontbijt nagedacht. Het sobere kleedt men aan met vruchtensap, gelei, broodbeleg en wat zoete broodjes. Je kan er vaak verse broodjes met kaas, worst of omelet bestellen en de koffie is er lekker sterk.

De lunch

De lunch is een heel ander verhaal. Deze is een complete warme maaltijd en zeker in het weekend als ze met de gehele familie uit eten gaan. In de restaurants kan je doorgaans terecht van twaalf uur tot vijftien uur en het menu is vergelijkbaar met dat van 's avonds: soep, vlees, en/of vis, salade, frieten, rijst, dessert en koffie.

Avondmaal

Hoewel je in Portugal vroeger aan tafel kan dan buurland Spanje, vanaf negentien uur kennen ook de Portugezen hun tapas. De hapjes bij de borrel heten hier petiscos en bestaan uit een mandje brood met kaas, worst, plakjes ham en dergelijke. Het jammerlijke eraan is dat de restaurants steeds vaker verpakte petiscos op tafel zetten. Alhoewel dit hygiënisch is (de pakjes keren vaak onaangeroerd terug naar de keuken en worden geserveerd aan de volgende tafel), is dit wel een stuk minder aantrekkelijk. Het avondmaal is qua menu vergelijkbaar met de warme lunch. 

Zoetigheden

Portugezen zijn meesters als het gaat om zoetigheden. Het hele land door vind je banketbakkerijen met etalages vol taartjes, koekjes, bonbons en zoete desserts. Hun gebak is vaak mierzoet waarbij eigeel een heel belangrijke rol speelt. Vroeger werd de wijn geklaard met eiwit en zocht men een manier om het eigeel nuttig te besteden. Het eigeel werd dan uiteindelijk aan het klooster gegeven, waar de zusters het verwerkten in cake en gebak voor religieuze feesten. 

En aangezien bijna elke naamdag van een heilige aanleiding was voor een feest, zijn er in de loop der tijden natuurlijk veel varianten op zoete lekkernijen ontstaan. De namen verwijzen soms naar hun religieuze oorsprong.

Twee voorbeelden:

  • barriga de freira staat voor nonnen buik
  • toucinho do céu staat voor hemels amandelgebak

In het zuiden van Portugal is dan weer de Moorse invloed goed merkbaar, door het veelvuldig gebruik van honing en amandel. Ook de specerijhandel leverde een belangrijk ingrediënt, namelijk kaneel als smaakmaker in rijstpudding.

Onbekende kruiden

Portugese ontdekkingsreizigers arriveerden als eerste Europeanen in de Molukken en India en brachten onbekende specerijen mee. Specerijen zoals peper, nootmuskaat, kaneel, foelie en kruidnagel bleken uitstekende smaakmakers te zijn. Onderweg terug naar Portugal deden ze Portugese koloniën aan in Afrika, Angola en Mozambique. En ook daar ging men aan de slag met lokale specerijen en creëerde men nieuwe gerechten. Het bekendste gerecht is piri piri, een mix van gemalen Spaanse pepers, specerijen en citroen. Deze marinade is heel lekker in pasta en geeft net dat tikkeltje extra aan vlees- en visgerechten. 

Kaas van schaap of geit

Er wordt in Portugal ook heerlijke kaas gemaakt. De kaas wordt echter niet gezien als broodbeleg maar meer als borrelhapje met boerenbrood, een glas wijn of als een hartig dessertje met port of madera. Kazen zijn er in veel verschillende soorten en maten, meestal gemaakt van schaap of geit en soms ook heel af en toe van koemelk. Sommige van die kazen zijn zo hard dat je ze bijna niet kan snijden en ander kan je dan weer oplepelen. De bekendste is de Queijo Serra da Estrele, een zachte schapenkaas uit de gelijknamige bergketen.

Als afsluiter "Bolinhos de Bacalhau"

Kabeljauwballetjes

Benodigheden:                                 

  • 150 g kabeljauw
  • 150 g aardappelen
  • 100 g uien
  • 10 g knokloof
  • 10 g peterselie
  • 50 g bloem
  • 2 eieren
  • 50g broodkruim
  • olijfolie
  • bakolie
  • zout en peper

Bereiding: 

Kook de aardappelen in gezouten water. Giet olijfolie in een andere kookpot en doe er fijngehakte uien en knokloof bij. Zet de pot op een laag vuur en voeg na één a twee minuten de in stukjes gesneden kabeljauw toe, meng alles goed en haal het na maximum vijf minuten van het vuur. Voeg de fijngestampte aardappelen en de eieren toe. Meng alles heel goed. Doe er peterselie, peper, en bloem bij en roer alles tot het goed met elkaar gemengd is. Verdeel het mengsel in balletjes en vorm er kroketten van, deze maak je zo groot of zo klein je wil. Rol de kroketten door het broodkruim en bak ze in ruim voldoende olie. Je kan ze opdienen met deeltjes citroen.

Smakelijk!