Geschiedenis van Moskou
Moskou
Moskou (Russisch: Москва) is de hoofdstad van Rusland. Met zijn ruim 10 miljoen inwoners is Moskou tevens met afstand de grootste stad van het land. Het is een bruisende stad met veel indrukwekkende gebouwen (waaronder kerken, paleizen etc.) maar ook een stad met een minstens net zo indrukwekkend verleden...
Slavische bevolking
De eerste bewoners van de stad Moskou waren de Oost-Europese Slaven (volk) en zij bouwden dorpen aan de oevers van de vele rivieren. Onderling voerden ze veel strijd totdat een Varjaag, Rurik de macht kreeg. Vladimir I, zijn afstammeling, bekeerde zich tot het Orthodoxe geloof en dit geloof is tot op de dag van vandaag nog steeds van grote invloed op Rusland.
Mongolen
In 1147 kwam Moskou voor het eerst ter sprake. Toen was het echter nog een klein stadje dat in een afgelegen provincie lag. Er werd een houten muur om de stad gebouwd in 1156 en in 1177 brandde de staf af tot op de grond. De Mongolen veroverden Moskou in 1238, onder leiding van Batoe Khan . De Russische vorstendommen konden hun autonomie bewaren maar ze moesten wel veel belasting betalen aan de Mongolen. Moskou kreeg in de 14e eeuw zeggenschap van de Mongolen over de naburige vorstendommen. De stad werd uiteindelijk zó machtig dat ze met behulp van meerdere vorstendommen de Mongolen wisten te verslaan.
Ivan de Verschrikkelijke
Ivan de Grote was de eerste grootvorst en Ivan de Verschrikkelijke, zijn kleinzoon, maakte een tsarenrijk van Rusland. Hij zorgde ervoor dat de muren werden versterkt in Moskou zodat ze aanhoudende aanvallen konden weren. Hij was echter paranoïde en hierdoor liet hij hele dorpen uitmoorden. Dit was het begin van de wrede tsarenperiode. Ivan de Verschrikkelijke vermoordde zelfs zijn eigen zoon, Dimitri, en hij werd door zijn zoon Fjodor opgevolgd. Deze werd op zijn beurt opgevolgd door de alom gehate Godoenov. Maar al gauw maakte iemand anders aanspraak op de troon omdat hij beweerde Dimitri te zijn. Hij zocht veel steun bij Polen en tot 1612 belegerden zij het Kremlin.
Romanovdynastie
Michail Romanov werd zijn troonopvolger. Dit luidde het begin van de Romanovdynastie. Zijn opvolger was Alexis en hij werd opgevolgd door Peter, zijn zoon, die een moderne Europese staat trachtte te maken van Rusland. Hij riep Sint-Petersburg in 1712 uit tot hoofdstad van Rusland. Moskou bleef tweede stad in de 200 jaren die volgden.
Vrouwen aan de macht
Na Peters dood werd Rusland in de 18e eeuw alleen nog maar door vrouwen geregeerd. Catharina I, Anna, Elizaveta en Catharina II waren elkaar opvolgsters. Catharina II had ervoor gezorgd dat Rusland meer in aanzien steeg.
Napoleon
Napolen viel de stad binnen in 1812. Voor de tweederde werd de stad verwoest maar ook snel weer herbouwd. De Russen wisten hem uiteindelijk te overwinnen; van de 600.000 mannen die hij had gestuurd, keerden slechts 30.000 terug. Er braken in het gehele land stakingen uit onder de tsaar Nicolas II. Hierdoor werd hij gedwongen om burgerrechten te beloven en om een nieuw parlement op te richten. Er braken wederom grote stakingen uit en hierdoor was tsaar Nicolas II gedwongen af te treden.
Revolutionairen
Revolutionairen wisten een machtspositie te veroveren en richtten sovjets op (zelfbestuurorganen). De Bolsjewieken grepen uiteindelijk onder leiding van Lenin de macht. Zij wisten Rusland terug te trekken uit de Eerste Wereldoorlog. Lenin maakte van Moskou de hoofdstad van Rusland. Hij werd door Stalin opgevolgd en die zorgde ervoor dat het lang met ijzeren hand werd geregeerd. Rivalen werden direct uit de weg geruimd en boeren werden gedwongen om al hun inkomsten af te staan aan collectieve boerderijen. Mede door de hongersnood zijn in de jaren daarna 10 miljoen mensen gestorven. Iedereen werd vermoord waarvan Stalin vermoedde dat hij anti-Stalinistische ideeën had. Eind van de Sovjet-Unie Hitler viel in '41 binnen maar hij slaagde er niet in om Moskou te bezetten. Wel verloren 20 miljoen Russen het leven. Stalins terreur duurde zelfs voort tot aan zijn dood. Onder Brezjnev en Chroesjtsjov bleef Rusland een communistisch land. Gorbatsjov kwam in 1985 aan de macht met zijn herstructurering (perestroika) en glasnost, beleid van openheid. Boris Jeltsin maakte in 1991 een eind aan de Sovjet-Unie.
Moskou in de jaren '90
Het duistere verleden van Moskou had veel sporen achtergelaten en daarom werd de stad uiterlijk verfraaid. De levenskwaliteit van de inwoners ging erop vooruit, maar toch blijft de kloof tussen arm en rijk immens.