Valencia - Stad van de Kunst en Wetenschappen
Valencia – Stad van de Kunst en Wetenschappen
De stad van de kunst en wetenschappen (Ciudad de las artes y las ciéncias) is een groep van gebouwen in de spaanse stad Valencia. De futuristisch uitziende gebouwen zijn ontworpen door de beroemde valenciaanse architect Santiago Calatrava en zijn van grote culturele waarde voor deze historische stad aan de spaanse costa.
Valencia is momenteel de derde stad van Spanje, na Madrid en Barcelona. Om de stad, die de laatste jaren ontzettend groeide in populariteit, een extra boost te geven, heeft de valenciaanse overheid in de jaren 90 besloten om de Stad van de Kunst en Wetenschappen te realiseren. In dit project moesten de kennis, wetenschap, kunst en natuur met elkaar verenigd worden. De gebouwen liggen allemaal in het 12 kilometer lange park “Túria”, wat vroeger de rivierbedding van de rivier de Túria was.
De stijl van Calatrava
De architectuur van dit enorme project is heel bijzonder en de futuristische stijl van Valencias grote trots, architect Santiago Calatrava, drukt zijn stempel op alle gebouwen van de Stad van de Kunst en Wetenschappen. Calatrava studeerde De stijl van Calatrava wordt gekenmerkd door het gebruik van witte bouwmaterialen, het gebruik van veel water in zijn projecten en het gebruik van trencadís (versiering van mozaïeksteentjes in één en dezelfde kleur). Kenmerkend voor het werk van Calatrava is ook dat hij zijn inspiratie vaak haalt uit het menselijke lichaam en organische vormen.
Gebouwen
L’Hemisferic In 1998 werd het eerste gebouw in de Stad van de Kunst en Wetenschappen geopend, het L’Hemisferic. Voor dit gebouw haalde Calatrava zijn inspiratie uit het menselijk oog, wat ook de bijnaam voor dit gebouw is. De buitenkant (het ooglid) is gemaakt van glas, waardoor je de grote witte bol (de pupil) aan de binnenkant kan zien. De buitenkant kan door middel van een mechanisch systeem ook opengezet worden, waardoor het “oog” als het ware openstaat. Binnenin het gebouw bevindt zich een IMAX-theater (3D bioscoop), een planetarium en een lasershow.
El Museu de les Ciències Príncipe Felipe In 2000 werd het tweede gebouw, het museum van de wetenschappen, geopend. Het gebouw doet denken aan een deel van een skelet of aan een waterval. Het bestaat uit 5 verdiepingen waarvan een groot deel bestemd is voor exposities. Daarnaast is er in het museum een groot interactief gedeelte waarin vooral kinderen en jongeren spelenderwijs kunnen leren over de wetenschap.
L’Umbracle Tegelijkertijd werd ook het L’Umbracle geopend. Dit gebouw bestaat uit een aantal delen. Het eerste deel bevindt zich op de benedenverdiepingen en is de parkeergarage van de Stad van de Kunst en Wetenschappen. Het tweede deel bevindt zich op de bovenverdieping en is een luxueus aangelegde tuin van 320 meter lang en 60 meter breed. Het derde deel van het L’Umbracle is de gelijknamige discotheek. Deze discotheek heeft een overdekte benedenverdieping en een onoverdekte bovenverdieping en is hiermee een populaire uitgaansgelegenheid, vooral in de zomer.
L’Oceanogràfic In 2001 opende het L’Oceanogràfic, het grootste zeedierenpark van Europa. Voor het ontwerp van dit park kreeg Calatrava hulp van de Félix Candela voor het ontwerpen van de onderwaterverblijven van de dieren. In het park is een groot dofinarium te vinden, waar vele dolfijnenshows worden gegeven. Daarnaast zijn alle oceanen en een groot deel van hun inwoners vertegenwoordigd in dit zeedierenpark.
El Palau de les Arts Reina Sofía In 2006 werd het operagebouw, El Palau de les Arts, geopend. De buitenkant van het gebouw doet denken aan een helm, waardoor het gebouw de bijnaam “El Casco” (de helm) heeft gekregen. Dit bouwwerk is enorm, met een lengte van 163 meter, een breedte van 87 meter en een hoogte van meer dan 70 meter. Het bovenste gedeelte van het bouwwerk, dat over de hele lengte van het gebouw heen hangt, wordt “La Pluma” (de veer) genoemd. Binnenin zijn 4 zalen te vinden. De 2 grootste zalen hebben beide plaats voor zo’n 1800 toeschouwers en de 2 kleinste zalen voor zo’n 400 toeschouwers. Het gebouw wordt gebruikt voor allerlei evenementen die met de kunsten te maken hebben. Officieel is het bedoelt als operagebouw, maar er worden onder meer ook dansvoorstellingen, toneelstukken en musicals opgevoerd.
El Àgora Het laatste gebouw van de Stad van de Kunst en Wetenschappen heet El Àgora. Er wordt momenteel nog gewerkt aan de afwerking van dit gebouw. Binnenin ligt een tennisveld, en dit gebouw is dan ook bedoelt voor het houden van sporttoernooien en -evenementen. In november 2009 is het gebouw voor het eerst gebruikt voor de tennis open van Valencia, hoewel de afwerking van het gebouw nog lang niet afgerond is.