Monfragüe Natuurpark, Extremadura, Spanje

Ligging

Parque Natural de Monfragüe ligt in Centraal Spanje, in het noorden van de provincie Extremadura tussen de plaatsen Plasencia, Trujillo en Navalmoral. Het gebied is sinds 1979 een natuurpark. De doorgaande weg is de EX208.

Geologie

© 2005 pixynl
Dit prachtige natuurpark bevindt zich op de plaats waar de rivier de Taag (río Tajo) samenvloeit met de rivier de Tiétar. Golvende heuvels met mediterrane plantengroei zijn kenmerkend voor het gebied.

Flora

© 2005 pixynl
Bossen met verschillende soorten eiken (waaronder Quercus rotundifolia, Quercus suber en Quercus faginea subsp. broteroi) en de drielobbige Montpellier esdoorn (Acer monspessulanum) worden afgewisseld met schaduwrijke hellingen vol aarbeibomen (Arbutus unedo) en viburnums.

Op het droge laagland staan onder meer cistusrozen (Cistus ladanifer, Cistus salvifolius, Erica sp.), Spaanse brem (Retama sphaerocarpa) en lavendel. Andere kenmerkende plantensoorten zijn de stekelige jeneverbes (Juniperus oxicedrus), de Europese netelboom (Celtis australis), de olijfboom (Olea europaea subsp. sylvestris) en de Spaanse iris (Iris lusitanica).

Fauna

© 2005 pixynl
Wees niet verbaasd als u in Monfragüe hele hordes toeristen met telescooplenzen aantreft. Parque Natural de Monfragüe trekt vogelliefhebbers uit de hele wereld. Vooral de roofvogels zijn bijzonder. Het park herbergt de grootste kolonie moniksgieren (Aegypius monachus) en Spaanse keizerarenden (Aquila adalberti) ter wereld. Maar ook roofvogels als aasgieren (Neophron percnopterus), vale gieren (Gyps fulvus), havikarenden (Hieraaetus fasciatus), zwarte wouwen (Milvus migrans) en oehoes (Bubo bubo) zijn van de partij. Wie niet houdt van roofvogels, kan kijken naar de ooievaars; zowel de witte ooievaars (Ciconia ciconia) als zijn zeldzame broertjes de zwarte ooievaars (Ciconia nigra) komen in Monfragüe in grote aantallen voor.

Wie zoogdieren wil zien, houdt een oogje open voor het edelhert (Cervus elaphus), de das (Meles meles), de genetkat (Genetta genetta), de otter (Lutra lutra) of de Egyptische mangoest (Herpestes ichneumon).

De amfibieën mogen in Monfragüe zeker niet onvermeld blijven. Ga eens op zoek naar de rugstreeppad (Epidalea calamita), de Spaanse wroedmeesterpad (Alytes cisternasii), de Iberische groene kikker (Rana perezi), de mediterrane boomkikker (Hyla meridionalis), de vuursalamander (Salamandra salamandra), de kleine marmersalamander (Triturus pygmaeus) of de Spaanse ribbensalamander (Pleurodeles waltl) .

Wandelen

© 2005 pixynl
Er lopen diverse gemarkeerde wandelingen door het Parque Natural de Monfragüe, waaronder een gele wandeling (8,5 km, gemakkelijk), een groene wandeling (7,5 km, moeilijkheidsgraad middel tot hoog) en een rode wandeling (10-16 km, moeilijkheidsgraad middel tot hoog). Laat u informeren over de mogelijkheden in het bezoekerscentrum in Villareal de San Carlos. Hier zijn ook plattegronden van het park verkrijgbaar.

Ideale bezoektijd

Parque Natural de Monfragüe is in elk seizoen mooi, maar wie nóg meer vogels wil zien, gaat in september, als grote aantallen trekvogels neerstrijken in de Extremadura.

Tips

  • Villareal de San Carlos: in dit piepkleine 18e eeuwse plaatsje vindt u het bezoekerscentrum en een parkeerplaats.
  • Salto del Gitano (‘Sprong van de zigeuner’): adembenemend mooie plek in het park. U staat op een hoge rots tegenover een andere rotspiek waar veel roofvogels en ooievaars zitten. De vogels scheren vlak langs uw hoofd en laten zich goed observeren en fotograferen.
  • Castillo y Ermita de Monfragüe: Na een korte klim vanaf de brug over de Taag (Puente Cardenal) naar de top van een rots komt u bij dit Berberfort uit 811. Hier heeft u een schitterend uitzicht naar alle kanten.

Aanbevolen boeken

Aanbevolen kaart

Aanbevolen websites