Wetenswaardigheden over Cuba
Cuba! Het grootste eiland der Antillen, is een zelfstandige republiek, ruim driemaal zo groot als Nederland, Cuba telt 11 miljoen inwoners. Grootste steden zijn: Havana: 2,14 miljoen inwoners, Santiago de Cuba: 426.00, Camagüey: 305.000 en Holguin: 277.000. Cuba, eiland en republiek in het Caribische gebied, ten zuiden van Florida.
Landschap en Klimaat
Een groot deel van Cuba is bergachtig; in het zuidoosten ligt de gemiddeld 1700m hoge Sierra Maestra (met de Pico Turquino als hoogste berg met 2005m). De noordkust is steil en rotsachtig; er zijn veel koraalriffen. De bergachtige zuidkust wordt onderbroken door enige vlakten die tot de zee doorlopen. Her schiereiland Zapata is moerassig. In Oost-Cuba komen veelvuldig aardbevingen voor. Er heerst een tropisch klimaat, dat door de noordoostpassaat zeer gematigd wordt; in het westen is zelfs een winter merkbaar. De regentijd duurt van mei tot november.
De Bevolking
De bevolking bestaat voor 73% uit blanken, voor 12% uit negers en voor 15% uit mestiezen. De grootste steden zijn La Habana(1 miljoen inwoners), Santiago de Cuba(250.000 inw.), Camaguey(180.000 inw.) en Santa Clara(139.000 inw.). Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar bestaat leerplicht. Onderwijs is gratis tot universiteitsniveau. Officieel kent Cuba geen analfabetisme meer. Er zijn drie universiteiten. Er wordt op Cuba, dat een Spaanse kolonie is geweest, Spaans gesproken.
De Economie
De economie is nog grotendeels agrarisch, hoewel de industrie ook aan het opkomen is. Ca. 50% van het in cultuur gebrachte land is bestemd voor de verbouw van het landbouwgoed suikerriet, Cuba’s belangrijkste exportproduct. Er is een begin gemaakt met het mechaniseren van de oogst. Tabak is het tweede exportartikel(verwerkt in de bekende Havana sigaren; ook de visserij is van belang. Cuba is betrekkelijk rijk aan delfstoffen: nikkel, koper, chromiet en mangaan zijn de belangrijkste delfstoffen. Met Russische hulp wordt de mijnbouw uitgebreid. Alle productiemiddelen zijn gesocialiseerd. De belangrijkste handelspartners zijn de Oostbloklanden.
Geschiedenis
Cuba werd ontdekt door Columbus in 1492, en veroverd door Diego Velasquez. De oorspronkelijke Indiaanse bevolking werd, vnl. in de 18eeuw, vervangen door negerslaven tegen Spanje werd een mislukking. Pas in 1898 werd het eiland bevrijd, hetgeen in 1901 leidde tot de vestiging van een onafhankelijke republiek. De Verenigde Staten behielden het recht van interventie (dat zij in 1934 opgaven) alsook enkele marinesteunpunten. Politieke chaos leidde herhaaldelijk tot Amerikaans ingrijpen (1906-1908, 1912, 1917-1922). De feitelijke machthebber in de jaren dertig was Batista, die in 1940 president werd met een nieuwe vooruitstrevende grondwet, die echter niet werd uitgevoerd. De repressieve politiek van Batista vormde de inzet van de strijd die Fidel Castro in 1953 vanuit de Sierra Maestra begon, en die in 1959 eindigde met zijn overwinning. Castro stichtte de Partido Unido de la Revolucion Socialista, elimineerde iedere oppositie en ging over tot nationalisaties. Dit leidde tot een isolering van het eiland door de Verenigde Staten door middel van een economische boycot en een blokkade. Castro vroeg de hulp van de Sovjet-Unie tot gevolg (de zgn. Cubacrisis van 1962). Cuba werd een agitatiehaard in Latijns-Amerika Binneslands vond een radicalisering paats; in 1965 wrd Partido Undo vervangen door de Communistische Partij. Ondank steun van de Sovjet-Unie leidden economische moeilijkheden begin jaren zeventig tot het nemen van autoritaire maatregelen tot verhoging van de productiviteit, m.n. in de suikerbranche. Gaandeweg verbeterde de situatie zowel binnenslands als wat betreft de buitenlandse betrekkingen; met de Verenigde Staten werd in 1973 een verdrag gesloten over het bestraffen van luchtpiraterij. Enkele Latijns-Amerikaanse landen knoopten nieuwe economische en diplomatieke relaties met Cuba aan. In 1975 werd een uit 1964 daterend boycot door de landen van de Organisatie van Amerikaanse Staten opgeheven. In het kader van de ‘export van de revolutie’ gaf Cuba militaire en civiele hulp aan de MPLA in de strijd om de hegemonie in Angola en aan Ethiopië in de strijd tegen Somalië.