Alles over de Filippijnen

De Filippijnen

De Filippijnen (ook wel geschreven met enkel 1 p zoals: de Filipijnen) of in het Engels als the Philippines, is een republiek gelegen in Zuidoost-Azië. Dit archipel (een eilanden groep) bestaat uit maarliefst 7107 eilanden, waarvan de grootste twee Luzon en Mindanao zijn, alleen buurland Indonesië is het enige land op de wereld dat meer eilanden telt. Hierdoor is de Filippijnen ongeveer 7,5 keer groter dan ons Nederland. Bij de meest recente en betrouwbare telling in 2007, telde de Filippijnen 87,5 miljoen inwoners. Deze inwoners worden Filipino’s genoemd, of in het Engels Pinoy.s Zij betalen daar met hun nationale muntsoort de Filippijnse Peso. Het land dankt zijn naam aan Ruy López de Villalobos, die tijdens een mislukte expeditie in 1543 dit archipel naar de toenmalige kroonprins van Spanje  noemde: Filips II.

*

Geschiedenis

De Filippijnen is meer dan 300 jaar lang een kolonie van Spanje geweest. Hier kwam een einde aan in 1898 toen na het eind van de Spaans-Amerikaanse Oorlog dit land in Amerikaanse handen kwam. Hoewel de Filippijnse revolutionaire beweging onder leiding van Emilio Aguinaldo al op 12 juni 1898 de onafhankelijkheid uitriep zou het nog tot 4 juli 1946 duren voor het daadwerkelijk zover was. 4 juli is dan ook elk jaar onafhankelijkheidsdag (independence day) van de Filippijnen, en wordt over de hele wereld jaarlijks gevierd. Zo ook bijvoorbeeld hier in Nederland in Spaarnwoude. De Filippijnen hebben door de langdurige kolonisatie door Spanje en daarna van de Verenigde Staten veel westerse kenmerken. Zo is het bijvoorbeeld het enige overwegend katholieke land in Zuidoost-Azië en is bovendien op de Verenigde Staten na, het land met het grootste aantal inwoners, die Engels als een officiële taal hebben. Daarnaast kent hun andere officiële taal, Tagalog genaamd, weer erg veel overeenkomsten met dat van de Spaanse taal.

Economie

De Filippijnen kent een scherp contrast tussen arm en rijk. Er is sprake van maar een kleine rijke elite en een heel groot arm deel van de bevolking dat veelal onder het bestaansminimum leeft. Zo kent het land vele sloppenwijken, zo woont bijvoorbeeld alleen al in de hoofdstad Manila één derde van de inwoners in sloppen, dit zijn zo alleen al in de hoofdstad dus al zo'n 4 miljoen mensen. De elite heeft zowel op economisch als op politiek gebied alle touwtjes helemaal in handen. In de jaren 70 werd het land zo op dictatoriale wijze geregeerd door president Ferdinand Marcos. Wiens opvolger Corazon Aquino, ook de eerste vrouwelijke president van het land, de democratie weer terug bracht of dat althans probeerde. Maar helaas bleef economisch herstel toch uit. Ook werden belangrijke problemen, zoals de extreme corruptie, de ongelijke verdeling van rijkdom tijdens Aquino's regeerperiode en die van haar opvolgers niet volledig en goed aangepakt. De huidige president van de Filippijnen is momenteel Gloria Macapagal-Arroyo.

Klimaat

Op de Filippijnen heerst een tropisch klimaat. Dit betekent hoge extreem temperaturen, een hoge luchtvochtigheidgraad en tijdens de moesson overvloedige regenval. Zo is het van de maanden maart tot en met mei is het in veel delen van de Filippijnen erg warm. In de maanden daarna van mei tot oktober, valt in grote delen van het land veel regen als gevolg van de eerder genoemde moesson. En van december tot en met februari is het op veel plekken juist droger en koeler, dus het tegenovergestelde qua seizoenen als wij hier hebben. De gemiddelde temperatuur (dus gemeten over dag en nacht) op de Filippijnen op zeeniveau is zo'n 27 °C. De gemiddelde hoeveelheid neerslag is erg afhankelijk van de locatie en varieert van 1000 tot maarliefst 5000 millimeter (1000 millimeter is 1 meter) per jaar. Per jaar worden de Filippijnen  daarnaast nog eens door gemiddeld negen tyfoons getroffen. De gevolgen van deze tyfoons zijn vaak groot, door de enorme windsnelheden en regenval in korte tijd die deze tyfoons met zich mee nemen. Zo liggen de straten van de hoofdstad Manila dan vaak helemaal blank van het water. Toch zijn de mensen hier dan dus ook op voorbereid, en is er niet elke keer sprake van paniek omdat dit dus meerdere keren per jaar voorkomt. Zo zie je kinderen dan ook gewoon op straat in het water spelen en zwemmen.

Cultuur

De Filippijnse cultuur is heel erg beïnvloed door verschillende culturen over de hele wereld. Niet alleen dus door de Spanjaarden en de Amerikanen, maar ook door de Mexicanen, Chinezen, Arabieren en Maleisiërs.

Zoals al eerder genoemd is de Filippijnen ruim 300 jaar een Spaanse kolonie geweest, en heeft dan ook voor veel blijvende invloeden gezorgd vanuit de Mexicaanse en Spaanse cultuur. Deze kenmerken zijn het meest zichtbaar in traditionele gebruiken en rituelen gerelateerd aan de Katholieke kerk zoals de religieuze festivals. Elk jaar worden op de Filippijnen omvangrijke festiviteiten georganiseerd, die bekend staan als de Barrio Fiestas. Tijdens deze feesten wordt de beschermheilige van de plaats of regio wordt geëerd. Een festival wordt meestal gevierd in de vorm van kerkelijke ceremonies, uitbundige straatparades, vuurwerk shows, schoonheids- en danswedstrijden en hanengevechten (waar je als publiekzijnde op kan gokken). Twee voorbeelden van grote en druk bezochte festivals zijn het Ati-Atihan festival in Kalibo en het Sinulog in Cebu.

De Chinese invloeden in de Filippijnse cultuur uiten zich voornamelijk op het gebied van de Filippijnse keuken. Veel kenmerken van de Chinese keuken zijn namelijk terug te vinden in die van de Filippijnse keuken. Voorbeelden zijn de noodles en diverse vleesgerechten. Daarnaast uit de Chinese invloed zich ook in de Filippijnse taal, Tagalog. Al sinds de vroege tiende eeuw circuleerden in China boeken die de levenssti van de vroegere Filipino's beschreven.

De Amerikaanse culturele invloed door op de Filippijnen is ook de laatste decennia ook erg opvallend geworden. Een goed voorbeeld is dus het gebruik en de perfecte beheersing van de Engelse taal. Een ander Amerikaans voorbeeld is het enthousiasme voor verschillende sporten op de Filipijnen. De populairste sport van de Filippijnen is dan ook een typisch Amerikaanse sport, namelijk basketbal. Net als de Amerikanen hebben Filipino's bovendien een voorkeur voor fastfood, wat te zien is aan de aanwezigheid van vele Amerikaanse fastfood-ketens zoals McDonald's,

Pizza Hut, Burger King en KFC. Daarnaast kent de Filippijnen ook nog diverse lokale fastfoodketens zoals Jollibee, Greenwich Pizza, Chowking (met meer Chinese invloeden) en Max's Fried Chicken. Toch is de gemiddelde Filipino toch prima op gewicht, in tegenstelling tot in Amerika. Filipino's luisteren en kijken daarnaast graag naar de hippe en nieuwste Amerikaanse en Britse muziek en films. Een ander goed voorbeeld zijn de gigantische Shopping Malls in de grote steden van de Filippijnen, die met de  Amerikaanse Shopping Malls als voorbeeld zijn gebouwd en behoren tegenwoordig zelfs tot de grootsten van Azië (Shopping Mall of Asia - Manila) en zelfs ter wereld.

Ondanks al deze verschillende buitenlandse invloeden, blijft de Filippijnse cultuur wel uniek. Een goed voorbeeld hiervan is hun welbekende jeepney, een opgepoetst en versiedere jeep dat echt letterlijk door het hele land dienst doet als zeer goedkoop openbaar vervoersmiddel.

Reizen

Eiland hoppen kan natuurlijk perfect op de Filippijnen, dit omdat er zoveel verschillende eilanden zijn. Eigenlijk is er op elk bewoond eiland wel wat te beleven, en is de lokale bevolking even aardig. Het enige waar je als Europeaan het beste niet heen kunt gaan is dan het diepe Zuiden van de Filppijnen (Mindanao), dit gedeelte staat er om bekend dat er nog veel piraten zijn en veel extreme moslims en rebellen wonen. Het is natuurlijk niet overal daar heel gevaarlijk, maar het is daar heel bijzonder als dat Westerlingen komen, dus wordt je ook raar aangekeken, en weet bij wijze van spreken het hele eiland het direct.

Verder kan je echt overal heerlijk vertoeven op de Filippijnen. Je hebt verschillende vulkanen die je bezichtigen (bijvoorbeeld Mayon en Taal) en verschillende watervallen (echte aanrader is Pagsanjan Falls). Daarnaast heb je veel oude monumenten die je kunt bezichtigen, zoals kerken en tempels. Ook heb je op het eiland Bohol de zogenaamde chocolade heuvels, chocolate hills, dit zijn een heleboel heuvels bij elkaar die alleen in het droge seizoen bruin tinten, waardoor ze dus op chocolade heuvels lijken. Op Bohol is ook het Tarsier Sanctuary gevestigd. In dit stukje beschermd bos wordt met de zeer zeldzame en voor de Filippijnen endemische Filipijnse spookdiertjes gefokt om hun aantal te verhogen. Deze Tarier aapjes komen alleen maar op de Filippijnen voor en zijn één van de kleinste en engste aapjes ter wereld. Mocht je echt even een paar dagen heerlijk willen genieten op een paradijs, ga dan naar de eilanden Boracay en Palawan. Dit zijn dan ook de meest bekende trekpleisters bij toeristen. De eilanden staan bekend om hun hagelwitte stranden, duik mogelijkheden, low-budget hotels en prachtige en luxe beach-resorts.

Naast dit alles, is het reizen en leven op de Filippijnen erg goedkoop. Wat reizen daar erg aantrekkelijk maken. Het enige wat aardig wat geld kan kosten zijn de vliegtickets. Al kan het al heel wat uitmaken in welk seizoen je gaat.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden