Nieuw Zeeland, het Northland de moeite waard

Inleiding

Algemeen

Het Noordereiland van Nieuw Zeeland bestaat uit veertien regio’s. Het meest noordelijke is Northland, een schiereiland van maar liefst 400 km lang. Northland heeft een rijke geschiedenis dat de Maori en niet Maori inwoners samen bindt.

Stappen

Northland

Omdat Northland zo noordelijk ligt, heeft het een tropisch klimaat (met als bijnaam “het winterloze noorden”). Het eiland loopt vanaf Auckland tot aan Cape Reinga. Er zijn aan de oostkust prachtige stranden aan het blauwe water van de oceaan, kleine romantische baaien en mogelijkheden tot onder andere surfen en duiken. Aan de westzijde van het schiereiland vormt de Tasman Zee een woeste branding en er zijn mooie groene regenwouden.

Het is een dunbevolkt stuk land, maar met veel bezienswaardigheden.

Enkele Bezienswaardigheden

Whangarei

Deze provinciehoofdstad is de provinciehoofdstad van Northland. Het is hier goed vertoeven in het heerlijke, tropische klimaat. In de omgeving van de stad zijn de Whangarei Falls, de watervallen, te vinden die meer dan 20 meter naar beneden vallen. Zij komt terecht in een meertje waar het goed zwemmen is. De stad ligt aan een natuurlijke haven en heeft beboste heuvels in zijn rug. Er bevindt zich een klokkenmuseum dat behoort tot de grootste van het zuidelijk halfrond. Er zijn meer dan 1.200 klokken ondergebracht waarvan ook uit de 19e eeuw, meegenomen door de kolonisten. Vlak bij de stad bevinden zich grotten. In deze grotten leven gloeiwormen, die door het gloeien hun eten verzamelen. Doordat ze gloeien komen de insecten vanzelf naar hen toe, vliegen in hun web en de gloeiworm kan eten.

Kawakawa

Ongeveer 40 km bij Whangarei vandaan ligt dit bijzonderste openbare toilet ter wereld. De naam van dit toilet is het “Hundertwassertoilet” vernoemd naar zijn architect Frederich Hunderwasser. Deze Oostenrijker leefde van 1928 tot 2000 waarvan hij sinds 1973 leefde in Kawakawa. Hij is begraven in het dorp in de “Tuin van de Gelukkige Doden”. Het toilet, dat is gebouwd in 1999, staat in de hoofdstraat, waar het licht door ingemetselde wijnflessen naar binnen stroomt.

Bay of Islands Maritime and Historic Park

Het park ligt op 10 km afstand van Kawakawa en bestaat uit 144 eilandjes, baaien, bossen en zandstranden (zie introductiefoto). Het is hier prima kamperen en actief bezig te zijn in de vorm van wandelen, zwemmen (mogelijk met dolfijnen), zeilen of duiken. Ook paardrijden en fietsen zijn hier één van de mogelijkheden. In dit gebied kwam de kolonisatie van het land op gang en er zijn nog gebouwen van de eerste zendelingen te vinden. Het park is het meest bezochte gebied van heel het land. Paiha, Russel en Waitangi zijn belangrijke plaatsen in dit maritieme park.

  • Paiha: ligt aan de oostkust, op afstand van ca 3,5 uur rijden van Auckland. Het was dominee Henry Williams die hier zijn missiepost heeft gesticht. Het plaatsje wordt gezien als de uitvalsbasis naar de Bay of Islands. Er bestaat een mogelijkheid om met een fastboat langs the hole in de rock te varen of gewoon de baaien te verkennen. Ook ligt hier de mooie Church of Saint Paul’s, welke niet de eerste kerk op deze plek is (maar de 4e). De eerste kerk (van geheel Nieuw Zeeland) stamt namelijk uit 1823 en in 1830 werd het eerste gemengde huwelijk voltrokken. De bruid was een Maori en de bruidegom een Engelse smid.
  • Russel: door de (bloederige) walvisjacht heeft dit plaatse de bijnaam “hell-hole of the Pacific” gekregen. Al worden er geen walvissen meer gevangen, toch is de visserij nog steeds erg belangrijk. Er bevindt zich een enorme vlaggenmast uit de tijd van de Britse kolonisatie. Deze werd ooit geplaatst met het idee de inwoners van het plaatsje te dwingen tot gehoorzaamheid. Mountainboarden kan hier ook en is een variatie op het snowboarden.
  • Waitangi: 2 km voorbij Paiha ligt dit geschiedkundige plaatsje. Begin 1840 woonde hier de Britse James Busby. OP 6 februari van dat jaar werd het Verdrag van Waitangi in zijn woning getekend. Deze woning is omgedoopt tot het “Waitangi Treaty House” en is sinds 1932 een nationaal monument. Ieder jaar op 6 februari komen hier de Maori samen voor de “Waitangi Day”. Ook is er in Waitangi een Maori gemeenschapshuis waar een replica van de 35 meter lange oorlogskano van Kupe (de Ngatokimatawhaorua) is ondergebracht. Kupe was volgens de Maori de eerste ontdekker van het eiland. In zijn kano konden maar liefst 120 krijgers plaatsnemen. Het gemeenschapshuis is geopend op 6 februari 1940, 100 jaar na het Verdrag van Waitangi.

Rainbow Warrior

In 1985 kwam Nieuw Zeeland in het wereldnieuws. Toen schortten namelijk Amerika het verdrag (ANZUS) tussen Nieuw Zeeland, Amerika en Australië op. Op 10 juli 1985 werd het schip van Green Peace, “The Rainbow Warrior” door 2 bommen van Franse saboteurs tot zinken gebracht. Het schip lag op dat moment voor Auckland uit protest tegen kernproeven op Mururoa en Hoa. Het schip dat heel snel zonk werd vervoerd naar de Cavalli Islands en ligt 25 meter diep onder water. Er worden vanuit de Bay of Islands diverse duiktrips naar het skelet van het schip georganiseerd.

Bij de afslag naar de Maauri Bay, op de top van een heuvel, staat het Monument Rainbow Warrior. Er staan richtingaanwijzers naar de richting van het monument. Hierop is aangebracht de afstand naar Parijs (18.330 km), Mururoa (375 km) Hoa Atoll (4.819 km) en Rainbow Warrior (5,6 km).