Overgang
Inleiding
Er is weer een nieuwe periode in je leven aangebroken: de overgang. Lees in dit artikel alles over de eventuele klachten van de overgang, wat er gebeurt in je lichaam tijdens de overgang en wat is de menopauze. Lees meer
Overgang
In het leven van de vrouw wordt de vruchtbare fase gekenmerkt door haar menstruatie. Het begin van de periode is dan ook heel eenvoudig te herkennen, namelijk met haar eerste menstruatie. Het einde van de vruchtbare periode is wat minder duidelijk voor een vrouw. Ben je heel je leven gewend aan een geregelde cyclus, aan het einde van de vruchtbare jaren zal de menstruatie minder regelmatig worden en na enige tijd zal de menstruatie helemaal stoppen. Als de menstruatie helemaal gestopt is spreken wij van de menopauze.
Klachten tijdens de overgang
Er zijn een aantal symptomen of klachten die bij de overgang horen. Sommige vrouwen hebben veel last van klachten, andere vrouwen bijna helemaal niet. De eventuele klachten verschillen dan ook van vrouw tot vrouw. Klachten die bij de overgang horen zijn:
- ’s nachts zweten
- opvliegers (rood in gezicht en hals)
- prikkelbaar
- slecht slapen
- hartkloppingen
- duizelig
- verwardheid
- onzekerheid
- depressief
- verandering van de voortplantingsorganen (dan moet je denken aan het krimpen van eierstokken en baarmoeder)
- pijn tijdens het vrijen
- stolsels bij de menstruatie
- zwaardere menstruatie
- vaginale afscheiding
- minder zin in vrijen
Wat gebeurt er in je lichaam tijdens de overgang?
Op een gegeven moment tijdens het leven van een vrouw wordt de cyclus van de menstruatie minder regelmatig. Kortom, je wordt steeds minder vaak ongesteld. Dit komt omdat er in je lichaam allerlei veranderingen optreden. De eierstokken gaan steeds minder oestrogenen en progesteron aanmaken. Het nadeel van het afnemen van de oestrogenen is trouwens dat er minder botweefsel wordt aangemaakt, zodat er een grotere kans is op bijvoorbeeld osteoporose. Door de afname van de vrouwelijke hormonen worden ook de eicellen minder rijp. Door afname van de rijping van de eicellen komt er ook geen ovulatie. Ten tijde van de daadwerkelijke overgang gaat dit nogal met horten en stoten gepaard. Het is niet zo raar dus dat je last hebt van grote vrouwelijke hormoonschommelingen.
Op welke leeftijd vindt de overgang plaats en begint de menopauze?
De meeste vrouwen waar de overgang is afgelopen en de menopauze is begonnen zullen tussen de 45 en 55 jaar oud zijn. In de meeste gevallen is een goede indicator de leeftijd waarop je moeder in de overgang is gegaan. Als de overgangsklachten voor het eerst plaatsvinden voor je de 40jarige leeftijd hebt bereikt, spreken wij van een vervroegde overgang.
Overgang en anticonceptie
Totdat u daadwerkelijk in de menopauze bent, bent u vruchtbaar en kunt u dus zwanger worden. Ook dus ten tijde van de onregelmatige menstruaties. Het is aan te raden om gedurende een jaar na de daadwerkelijke laatste menstruatie nog voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Slikt u de pil dan kunt u niet zien of u in de overgang komt, de maandelijkse bloedingen zullen dan gewoon komen. Deze houdt u immers kunstmatig in stand. Aan het lang doorslikken van de pil kleven nadelen maar er zijn ook voordelen. U zult minder last hebben van overgangsklachten met het slikken van de pil. Bent u inmiddels de 50jarige leeftijd gepasseerd dan is het handig om te stoppen met de pil om te kijken of de menstruatie uitblijft. Blijft de menstruatie uit, dan is het verstandig om het eerste jaar nog voorbehoedsmiddelen te gebruiken.