Hoe maak ik een goed Sinterklaasgedicht

Inleiding

Elk jaar zitten de meeste mensen in de aanloop op 5 december volop in de voorbereiding voor Sinterklaas. Het maken van de wensenlijstjes, het trekken van de lootjes en het kopen van de cadeautjes wil vaak wel lukken. Er zijn twee onderdelen waar veel mensen wel bij zitten te zweten. Dit betreft de surprises en de Sinterklaasgedichten. Dit artikel is bedoeld om de stress met betrekking tot de Sinterklaasgedichten te verminderen.

Wat voor soort rijmconstructie kies ik

Het is goed om eerst na te denken over welk soort rijmconstructie je graag wilt gebruiken in je gedicht. De meeste Sinterklaasgedichten zijn opgesteld uit coupletten van vier zinnen. Gedurende het gedicht is het mogelijk om van constructie te wijzigen, maar erg mooi is dit niet.

Er zijn drie veel voorkomende vormen die vaak in Sinterklaasgedichten gebruikt worden. Deze drie worden hieronder uiteengezet. Onderstaande gedichten zijn puur als voorbeeld bedoeld.

Het AABB rijmschema

De twee eerste zinnen rijmen op elkaar en de twee laatste zinnen ook.

  • A: Sint en Piet zaten te denken
  • A: Wat ze oma zouden schenken
  • B: Ze kozen voor een leuk cadeau
  • B: Maak het open, dan zie je het zo

Het ABAB rijmschema

De eerste zin rijmt op de derde zin en de tweede zin rijmt op de vierde zin.

  • A: Sint vroeg eens aan Piet
  • B: Wat wil oma als cadeau
  • A: Piet antwoord: ‘Zeker weet ik het niet,
  • B: maar ik hoorde iets over een plumeau

Het ABCB rijmschema

Bij deze rijmconstructie rijmt alleen de tweede zin op de vierde zin. De andere twee zinnen rijmen dus niet.

  • A: Sint en Piet zaten te denken
  • B: Wat oma dit jaar graag zou willen
  • C: Na heel lang wikken en wegen
  • B: Kwamen ze uit bij nieuwe brillen

Hulp bij het dichten

Het internet is rijkelijk gevuld met handige hulpmiddelen betreffende het schrijven van Sinterklaasgedichten. Veel gebruikte hulpmiddelen zijn:

  • Rijmwoordenboeken
  • Gedichtengenerators
  • Kant-en-klaar gedichten

Op zoek naar het juiste rijmwoord

Voor mensen die graag zelf aan het rijmen slaan voor hun Sinterklaasgedichten, maar die niet op het juiste rijmwoord kunnen komen, zijn er rijmwoordenboeken. Deze rijmwoordenboeken werken heel simpel. Je vult een woord in waarmee je wilt rijmen en het rijmwoordenboek geeft je een hele reeks aan potentiële mogelijkheden. Zeer handig als je even vast zit met het rijmen.

Een goed begin

Gedichtengenerators geven een leuke invulling aan een gedicht aan de hand van een aantal kenmerken, bijvoorbeeld cadeau, naam, karaktereigenschappen of hobby´s. Deze gedichten kun je gebruiken als een volwaardig gedicht, maar in de meeste gevallen zijn de gedichten van niet al te hoge kwaliteit. Het is daarom beter om de gedichtengenerators te gebruiken als opzetje voor je eigen gedicht. Heel erg handig als je even geen inspiratie hebt voor een compleet Sinterklaasgedicht.

Beter goed gestolen dan slecht verzonnen

Natuurlijk lukt het niet altijd om zelf een goed en leuk gedicht te schrijven voor Sinterklaas. Het kan zijn dat de inspiratie even ver te zoeken is, maar soms ontbreekt het ook simpelweg aan tijd. Gelukkig biedt het internet hier ook een oplossing voor. Een kant-en-klaar Sinterklaasgedicht. Er zijn veel websites te vinden waar je zo een kant-en-klaar gedicht kan vinden. Het grote nadeel is dat deze Sinterklaasgedichten erg onpersoonlijk zijn en vaak van wat mindere kwaliteit.

De meeste websites zijn zo ingedeeld dat je simpelweg het cadeau invult of het type persoon (vader, dochter, collega, enz.) en vervolgens kan je uit een aantal gedichten kiezen welke je het meeste aanspreekt.

Website links

Op welke websites zijn deze hulpmiddelen te vinden?

Conclusie

Voor sommige mensen is het maken van een Sinterklaasgedicht een groot probleem. Dan is het prettig om te weten dat er diverse hulpmiddelen op het internet te vinden zijn die het schrijven van een gedicht makkelijker maken. De hulpmiddelen variëren van simpele opmaken van gedichten en rijmschema's tot aan de kant-en-klaar gedichten. Kies het hulpmiddel dat het beste bij je past en bij de tijd die je erin kan en wilt steken.