Hoe kun je Sinterklaas vieren met oudere kinderen en jongeren

Inleiding

5 december kan één van de leukste avonden van het jaar zijn. Gezellig met zijn allen bij elkaar zittend genieten van de vele cadeautjes die kunnen worden uitgepakt. Maar de aanloop naar deze avond toe kan wat minder gezellig zijn. Er kunnen behoorlijk stressvolle situaties ontstaan omdat we niet weten hoe we Pakjesavond in moeten vullen. Hoe maak je de avond bijvoorbeeld leuk voor oudere kinderen en jongeren/tieners? Daarvoor is dit artikel.

Surprise

Een zeer bekend fenomeen onder de wat oudere Nederlanders is om een surprise te maken tijdens Sinterklaas. Dit is een leuk knutselwerkje met erin een aantal cadeaus en een gedichtje eraan vast gemaakt. Door middel van lootjes trekken wordt er (in het geheim natuurlijk) bepaald wie voor wie een surprise moet maken. Deze surprises kunnen gebaseerd zijn op hobby’s en interesses van de persoon of op een bepaalde opvallende eigenschap. Gegarandeerd zullen deze knutselwerken dus voor veel plezier zorgen. Je hoeft er niet eens goed voor te kunnen knutselen.

Een nadeel is echter dat surprises héél erg populair zijn. Daarom worden lootjes ook vaak op het werk, school of sportclub getrokken en kan het zo uitpakken dat iemand twee of zelfs drie surprises moeten maken. Het is niet vreemd als je hier geen zin of tijd voor hebt. Als meerdere mensen in jullie surprisegroep hier last van hebben kun je afspreken om een versimpelde vorm van surprises te maken. Iedereen moet bijvoorbeeld als uitgangspunt een schoenendoos pakken en die op een leuke manier versieren, inpakken enz. Zo worden toch leuke surprises gemaakt maar gaan er geen uren werk in zitten.

Spellen

Als de zin niet aanwezig is om zelf aan de slag te gaan, kunnen er ook nog verschillende spellen gespeeld worden. Een bekend spel onder jongeren en volwassenen is het Dobbelspel. Bij dit spel moet er een grote hoop cadeaus aanwezig zijn. Je kunt bijvoorbeeld een norm instellen van minimaal 5 cadeaus per persoon. Dit moeten algemene cadeaus zijn die in principe aan iedere persoon in de groep gegeven zouden kunnen worden. Daarna gooit iedereen om de beurt met een dobbelsteen. Ieder getal correspondeert met een vooraf bepaalde handeling. Bijvoorbeeld: ‘’pak een cadeau van de stapel’’ of ‘’steel een cadeau van de persoon links naast je’’. Op deze manier zal er een gezellige strijd ontstaan om de gekochte cadeautjes. Een voordeel is dat hier maar weinig voorbereiding aan zit. Uitgebreide regels van het dobbelspel vind je hier

Ook worden er rond Sinterklaastijd veel bordspellen gekocht die geschikt zijn om te spelen tijdens Pakjesavond. Bij winkels als Kruidvat, Blokker en Action zijn deze spellen al voor een paar euro op de kop te tikken. Ook kun je een stok kaarten betrekken in het Pakjesavondspel. Wie bijvoorbeeld een potje Pesten wint mag een cadeau kiezen. Ook kun je met de groep kwartetten en iedere keer wanneer iemand een kwartet heeft mag een cadeau worden gepakt. Nadeel aan deze spellen is dat de kans aanwezig is dat iemand geen cadeau ‘’wint’’. Om dit probleem te voorkomen kun je afspreken om voor het spel begint iedereen al willekeurig één cadeau te geven.

Conclusie

Er zijn verschillende manieren om met oudere kinderen en jongeren Pakjesavond door te brengen. De veruit populairste bezigheid is het maken van surprises. Wanneer hier geen tijd voor is, kun je met de groep een spel gaan spelen. Bijvoorbeeld het dobbelspel of een kaartspel.