Zijn tradities nog van deze tijd
Inleiding
Een veel gehoorde mening is dat tradities niet meer in de huidige tijdsfeer passen. Tradities zouden 'uit de mode' zijn. Maar de vraag is natuurlijk of dit echt zo is. Of zijn er misschien meer tradities dan we ons eigenlijk beseffen? In dit artikel wordt gekeken naar wat tradities zijn en welke bekende tradities we jaar in, jaar uit (bewust of onbewust) in ere houden.
Wat is een traditie
Vooraf kijken we eerst naar de betekenis van een traditie. Het woordenboek verklaard het woord traditie als volgt:
'Gebruiken en gewoonten die van de ene generatie op de andere worden doorgegeven'
Een traditie is dus iets (een invulling van feest, een bepaalde handeling, een specifiek gebruik of een cultureel erfgoed) wat we al heel lang doen en dat we elk jaar weer in ere houden, van generatie op generatie. Dit is daarom wellicht iets geworden wat we niet zo duidelijk meer herkennen, juist omdat we het elk jaar doen. Het is een gewoonte geworden, waar we de traditionele sfeer niet meer direct van herkennen. Maar toch zijn het wel degelijk echte tradities.
Om alvast een paar voorbeelden te geven. Denk bijvoorbeeld maar aan het feit dat (bijna) iedereen in Nederland de deur uitgaat voor de intocht van Sinterklaas. Dit is een ware traditie die heel groots gevierd wordt. Of dat (bijna) iedereen met Oud en Nieuw vuurwerk afsteekt om twaalf uur 's nachts. Zeker een traditie te noemen. En dat zijn alleen nog maar bekende feesten. Tradities kunnen ook veel kleiner zijn. Beschuit met muisjes bij een geboorte of koffie met cake bij een uitvaart. Iedereen kent deze gebruiken, maar ze worden niet altijd als traditie (h)erkent.
Welke tradities kennen we
Veel tradities zijn gekoppeld aan een bepaalde gebeurtenis. Hetzij een nationale feestdag, persoonlijke gebeurtenissen of evenementen. Deze tradities worden hieronder uiteengezet. Daarnaast zijn er ook nog tradities die niet onder een van die drie categoriën passen, die voor het gemak onder overig zijn gezet.
Tradities gekoppeld aan een nationaal feest
Nationale feesten lenen zich uitstekend voor tradities. De meeste feestdagen kennen wel meerdere tradities, maar hieronder worden de meest bekende genoemd.
- Elkaar de liefde verklaren op Valentijnsdag
- Eieren verven en verstoppen met Pasen
- (Flauwe) grappen uithalen op 1 april
- De rommel-/ en vrijmarkten bezoeken met Koninginnedag
- De ceremonies met Dodenherdenking op 4 & 5 mei
- Liedjes zingen om snoep te ontvangen tijdens Sint Maarten
- De intocht van Sint en het vieren van Pakjesavond met Sinterklaas
- De kerstboom in huis halen en optuigen met Kerst
- Oliebollen eten, champagne drinken en vuurwerk afsteken tijdens Oud en Nieuw
Tradities gekoppeld aan persoonlijke gebeurtenissen
Aan persoonlijke gebeurtenissen zijn ook vaak tradities gekoppeld. Gebruiken die iedereen, onafhankelijk van elkaar, op dezelfde wijze hanteren.
- Het eten van beschuit met muisjes ter ere van een Geboorte
- De kaarsjes van de taart uitblazen en een wens doen met je Verjaardag
- Het vieren van je Vrijgezellenavond vlak voor het Huwelijk
- Het gaan op huwelijksreis ter ere van je Huwelijk
- Samen koffie met cake eten en drinken na een Uitvaart
- Het sturen van een kaartje bij elke persoonlijke gebeurtenis
Tradities gekoppeld aan evenementen
Grote evenementen hebben een aantal tradities om zich heen hangen. Natuurlijk het evenementenbier, (dat niemand lust, maar iedereen wel drinkt), maar ook andere kenmerkende traditionele dingen.
- Met Pasen, Pinksteren en de vakanties (Voorjaar / Herfst) zijn er altijd kermissen door het hele land
- En wat te denken van de oranjegekte bij voetbalevenementen (zoals het EK en WK) en andere sportevenementen.
Overige tradities
Dan zijn er nog veel meer tradities te noemen. Ook tradities die niets te maken hebben met feesten, gebeurtenissen of evenementen. Maar bijvoorbeeld met het weer of religie.
- Als het weer wat kouder wordt beginnen veel mensen spontaan stamppot, snert en warme chocolademelk te eten en te drinken.
- Maar als het weer warmer weer wordt, komt de BBQ in de tuin te staan.
- (rommel)Markten zijn een echte traditie in Nederland waar altijd draaiorgelmuziek of straatmuzikanten bij aanwezig zijn.
- Op de zondag naar de kerk gaan is ook een traditie voor veel mensen.
Conclusie
Op basis van het grote aantal tradities die hierboven genoemd zijn, kunnen we vaststellen dat tradities zeker nog wel van deze tijd zijn. Eigenlijk zijn we er dol op. Tradities keren elk jaar (of elke keer) opnieuw weer terug. De meeste tradities zijn gekoppeld namelijk gekoppeld aan nationale feesten, maar ook de persoonlijke gebeurtenissen zitten vol van traditie.