Hoe kiezen we de voor ons perfecte kerstboom
Inleiding
Eens Sint-Niklaas voor één jaartje veilig en wel terug richting Spanje, kan voor de meesten onder ons de zoektocht naar de voor hen meest ideale kerstboom weer beginnen. Hoe kiezen we de kerstboom die het best bij onze leefruimte past? Opteren we voor een klein exemplaar, of wordt het toch weer een uit de kluiten gewassen variant? Welke voorzorgsmaatregelen kunnen we nemen om onze kerstboom zo lang mogelijk in goede conditie te houden, en welk prijskaartje hangt er aan vast?
Nordmanspar, beauty onder kerstbomen
Hoe men het ook draait of keert, de Nordmanspar is en blijft met voorsprong de beauty in kerstboomland. Deze Nordmanspar bezit opvallend dikke, volle en donkergroene naalden, en biedt ons een mooie, bolle vorm. De naalden van deze Nordman prikken niet. Maar de Nordman biedt ons nog een ander, erg belangrijk voordeel. Hij laat zijn naalden nooit vallen. Zijn stevige takken dragen probleemloos de zwaarste kerstballen en andere kerstversieringen. Deze schoonheidskoning onder de kerstbomen is echter een erg trage groeier. Hij is daarom ook iets duurder dan zijn doorsnee broertjes. Zijn meerprijs weegt ongetwijfeld op tegen de vele voordelen die deze Nordspar ons biedt. Richtprijs: Een Nordspar met een lengte van één meter, kost gemiddeld zo'n 45 euro.
Koreaanse den voor beperkte leefruimte
De Koreaanse den behoort tot dezelfde familie als de Nordman. Deze Koriaanse variant heeft echter opvallend kortere naalden. Aan de onderkant bezit hij een decoratief zilverachtig randje, en glimmende knoppen. Zijn vele, paarsachtige kegels maken van deze Koreaanse spar een écht opvallende kerstboom. Zijn kegels staan kaarsrecht op zijn takken, zelfs bij de kleinste uitvoeringen. Deze "Koreaanse" kerstboom is slanker en neemt in ons interieur dan ook heel wat minder plaats in. Hij is dan ook ideaal voor diegenen die over een beperkte leefruimte beschikken. Een in een pot gekweekte Koreaanse spar, kunnen we gemakkelijk zélf jarenlang in uitstekende conditie houden. Richtprijs: Voor een Koreaanse spar van gemiddeld anderhalve meter, moeten we zo'n 40 euro neertellen.
Servische spar
De Servische spar heeft een opvallend zilverachtige glans. Deze heeft hij te danken aan de witte onderzijde van zijn naalden. Hij is opvallend slanker dan de klassieke dennenboom, en pronkt met vele, sierlijk afhangende takken die hun naalden ook minder vlug laten vallen. Richtprijs: Een Servische spar van anderhalve meter hoogte kost gemiddeld 35 euro.
Dwergspar,ideale tafelkerstboom
De dwerg onder de kerstbomen heeft zijn naam dus zeker niet gestolen. Deze dwergspar heeft een opvallend mooie kegelvorm met goed gevulde takken. Ook deze variant kerstboom behoudt zijn naalden. De kleinste soorten variëren in lengte tussen twintig en veertig centimeter. Daardoor doen ze het uitstekend als tafelkerstboom. Deze dwergspar laat zich probleemloos versieren en kan eenvoudig in de tuin, of op het balkon doorgroeien tot volgende kerst.
Verzorging
Hoe brengen we onze kerstboom in de beste conditie de feestmaand door? Eerst en vooral moeten we onze kerstboom enkele dagen laten acclimatiseren in een koelere ruimte zoals de garage, vooraleer we zijn definitief plaatsje in onze huiskamer geven. Onze kerstboom voelt zich het best in zijn sas in een voldoende, ruime pot. Zijn aardkluit moet permanent vochtig gehouden worden, gemiddeld zo'n halve liter water per dag. Benevel zijn naalden regelmatig met de plantenspuit. Onze kerstboom is een erg teer "plantje". Geef hem daarom een tochtvrij plaatsje, ver van iedere warmtebron of felle verlichting.
Nieuwe trend:huur een kerstboom
De nieuwste trend in kerstboomland is ongetwijfeld het huren van onze kerstboom. Daarmee willen de initiatiefnemers inspelen op het milieuvriendelijke aspect. Om de nadelige gevolgen van het kweken van kerstbomen op ons leefmilieu tot een minimum te beperken, gebruikt men hier geen bestrijdingsmiddelen of kunstmeststoffen. Na gebruik, wordt deze ecologische kerstboom terug uitgeplant. Na de feesten wordt een gehuurde kerstboom dus terug afgehaald en het jaar nadien opnieuw weer aan huis afgeleverd. Richtrprijs: Het eerste jaar kost zo'n gehuurde kerstboom mét service (thuis gebracht en na de feesten terug afgehaald) 40 euro. De volgende jaren moet men daarvoor 20 euro neertellen.
Conclusie
Diegenen die niks moeten weten van afgevallen naalden in zijn woonkamer en zij die het op langere termijn goedkoper willen houden, kunnen nog altijd kiezen voor een kunstkerstboom. Deze ondergingen de jongste jaren een geweldige metamorfose. De duurdere exemplaren zijn van "echte" kerstdennen nog nauwelijks te onderscheiden.