Wat zijn leuke en bekende Kerstliedjes
Inleiding
Veel elementen zorgen voor de bijzondere sfeer die Kerstmis uitstraalt: lampjes, verhalen, gezellig met zijn allen bij elkaar zijn, cadeautjes. Maar ook Kerstliedjes mogen natuurlijk niet in deze lijst ontbreken. Een aantal bekende nummers die rond de Kerst worden gedraaid zijn ‘’Jingle Bells’’ en ‘’O dennenboom’’. Maar natuurlijk zijn er nog veel meer leuke nummers!
Christelijke liedjes
De oudste Kerstliedjes vinden hun oorsprong in het Christendom. Dit is logisch, Kerstmis is immers een Christelijk feest. Veel oude Kerstliedjes worden gezongen in het Latijn, de taal waarmee het Christendom groot is geworden.
Een voorbeeld van een in Latijn gezongen lied is Gloria in excelsis deo, geschreven door de componist Bach. Dit stuk is niet te verwarren met het stuk van Vivaldi dat dezelfde naam draagt. Het stuk van Bach is gebaseerd op een stuk uit de evangelie van Lucas waarin engelen al zingend aan de herders over de geboorte van Jezus vertellen. Het nummer begint met een stuk gezongen door een koor. Het tweede stuk wordt gezongen door een sopraan en een tenor en gaat over de grootsheid van de Heilige Drie-eenheid. Het derde en laatste stuk wordt weer gezongen door een groot koor.
Een Christelijk Kerstlied dat enorm populair is, is Stille nacht. Het lied is geschreven door de Duitser Joseph Mohr. Bijzonder feit is dat Stille Nacht één van de populairste liedjes aller tijden is: het is door ruim 300 zangers en zangeressen uitgebracht. Een bekend Engels Kerstlied is We wish you a Merry Christmas. Dit lied is erg populair onder koren. Veel Carol Singers voeren dit nummer op. Dit zijn zanggroepen die op Kerstmis langs de deuren gaan om de Kerstgedachte over te zingen. Ook in Nederland is een populair Kerstlied gemaakt: De herdertjes lagen bij nachte. In 1852 is dit lied voor het eerst opgeschreven. Oorspronkelijk was het lied bedoeld voor de Rooms-Katholieke Kerk, maar inmiddels is het ook bij aanhangers van andere stromingen erg geliefd. Het eerste couplet (van de totaal vier) van het laatste lied:
‘’De herdertjes lagen bij nachte.
Zij lagen bij nacht in het veld.
Zij hielden vol trouwe de wachte.
Zij hadden hun schaapjes geteld.
Daar hoorden zij d’engelen zingen.
Hun liederen vloeiend en klaar.
De herders naar Bethlehem gingen,
’t liep tegen het nieuwe jaar.’’
Niet-christelijke liedjes
Kerstmis is al lang geen feest meer dat alleen door Christenen wordt gevierd. Daarom is het niet geheel vreemd dat er de afgelopen eeuwen ook Kerstliedjes zijn ontstaan die niet speciaal voor een door Christenen zijn geschreven. Een voorbeeld van zo’n lied is O dennenboom. Dit van oorsprong Duitse lied is tegenwoordig erg populair onder kinderen door de relatief gemakkelijke tekst. ‘’O dennenboom’’ is niet altijd een Kerstlied geweest. Toen het lied voor het eerst werd opgetekend, was het een alleen een ode aan de dennenboom: ‘’je bent een edele tak, en kleurt groen in de winter en in de lieve zomertijd’’. In 1824 werd de tekst bewerkt en vanaf toen werd het lied een ode aan de boom die zo mooi als Kerstboom kan dienen: ‘’ik heb je laatst in het bos zien staan, toen zaten er geen kaarsjes aan’’.
Jingle Bells wordt door mensen van over de hele wereld gezongen. Dit lied was oorspronkelijk bedoeld om te zingen tijdens het Amerikaanse feest Thanksgiving. Het lied was, na de introductie in 1857, gelijk erg populair en werd tijdens Kerstmis weer gezongen door veel mensen. Hier is het blijven hangen. Tot slot mag White Christmas niet ontbreken. Dit lied is, zeker in vergelijking met de voorgaande, nog niet oud. Rond 1940 werd het geschreven door de Russische Amerikaan Irvin Berlin. De bekendste uitvoering van het lied is ongetwijfeld die van Bing Crosby. Volgens het Guiness Book of Records is deze single de bestverkochte ooit. Tot 2009 zouden meer dan 100 miljoen exemplaren over de toonbank zijn gegaan.
Popmuziek
Meer recente artiesten brengen ook vaak Kerstliedjes uit. Denk bijvoorbeeld aan het lied Last Christmas van het Britse duo Wham!. Het lied werd geschreven door George Michael in 1984 en is nog steeds uitermate populair. In de Nederlandse Single Top 100 is het lied zelfs al 13 keer terechtgekomen rond de Kerstdagen vanaf 1989. Het lied is inmiddels al tientallen keren gecoverd door onder andere artiesten als Hilary Duff, Natasha Bedingfield en de cast van de populaire Amerikaanse televisieserie Glee.
Mariah Carey heeft in 1994 het bekende up-temponummer All I want for Christmas Is You geschreven en uitgebracht. Ook dit nummer komt vaak in december terug in de hitlijsten. Op YouTube is er een levendige traditie onder gebruikers om op de videoclip van dit lied reacties te geven als ‘’A Merry Christmas from Holland’’.
Ten slotte is door de legendarische rockband Queen een Kerstlied uitgebracht: Thank God It’s Christmas. Het nummer is tegenwoordig redelijk bekend en wordt vaak gedraaid op de radio, maar oorspronkelijk genoot het nummer maar weinig succes. In Engeland, het land waar het nummer eerst werd uitgebracht, bleef het steken op de 21e plek in de hitlijsten. In Nederland kwam het nummer niet verder dan plek 31 in de Single Top 100. Nog meer voorbeelden van Kerst-popliedjes zijn: Santa Claus is coming to town, Do they know it’s Christmas, Feliz Navidad en Winter Wonderland.
Conclusie
Er zijn kortweg drie soorten Kerstliedjes te onderscheiden: Christelijke liedjes, niet-christelijke en Kerstliedjes gemaakt door popartiesten. Enkele bekende nummers zijn Stille nacht, O dennenboom en Last Christmas. Een zalig Kerstfeest gewenst!
Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Tomomarusan