De Mongoolse bevolking en politiek

Inleiding

Mongolië telt 3.041.142 inwoners (aldus CIA Factbook, geschatte aantal voor 2010). De bevolkingsgroei van het land is 1,495%. Het overgrote deel, 68,3% is de beroepsbevolking. De verdeling man/vrouw van Mongolië is fiftyfifty. Slechts weinigen zijn boven de 65 jaar, vier procent. De gemiddelde leeftijd om te overlijden is 67,98. De Mongoolse bevolking bestaat voor een groot gedeelte uit nomaden.Bijna de helft van alle Mongolen leeft in Yurts, een typisch Mongoolse tent gemaakt van dierenhuiden. De Mongolen leven hier vaak met de gehele familie bij elkaar, dit zijn dan vaak grote families.

Bevolking

Gemiddeld krijgt een Mongoolse vrouw 2,22 kinderen. De kindersterfte in Mongolië staat momenteel op 38,56 dode baby’s per 1.000 levend geboren baby’s. Per 1.000 inwoners van Mongolië worden er 21 kinderen geboren, zes mensen sterven er per 1.000 inwoners. De nomaden leven van veel van de veeteelt. De kuddes bestaan vaak uit paarden, kamelen, geiten of schapen.

Opvallend aan Mongolië is dat bijna alle Mongolen die er nu in het land leven, ook daadwerkelijk voorouders uit Mongolië hebben. 94,9% van de bevolking is ‘echt’ Mongools, slechts 0,1 procent komt uit Rusland of China. De overige vijf procent heeft een Turkse achtergrond. Deze cijfers zijn uit 2000, dus zijn niet zeer actueel, maar dat is het enige cijfer dat bekent is over dit onderwerp. Negentig procent van de Mongolen spreekt Mongools, de overige tien procent spreekt Russisch of een Turks gerelateerde taal.

Het analfabetisme in Mongolië is zeer laag, 2,3% van de bevolking ouder dan 15 kan niet lezen of schrijven. Ter informatie: in Nederland is één procent van de bevolking analfabetisch. In Mongolië gebruikt men voornamelijk het Cyrillische schrift.

Over de hele wereld wonen ongeveer tien miljoen Mongolen, het merendeel hiervan in Buiten-Mongolië, een autonome staat in China. Het is goed vergelijkbaar met Taiwan.

De verhouding man/vrouw is in Mongolië bijna geheel gelijk, het grootste verschil is het verschil tussen bejaarden mannen en vrouwen, dit bedraagt twintig procent. Degemiddelde leeftijd van een Mongool was in 2009 25,8 jaar.

De Mongolen zijn een Boeddhistisch volk, een geloof met veel belang voor de natuur en de dieren. Vijftig procent van de bevolking is Boeddhistisch. Door het hele land heen vindt men een groot tal Boeddhistische kloosters. Veertig procent van de bevolking is overtuigd Atheïst. Het land telt ongeveer vijf procent Christelijke aanhangers, vier procent van de Mongoolse bevolking is Islamitisch.

In Mongolië wonen er twee personen per iedere vierkante kilometer die het land telt. Het is dus een erg dunbevolkt land. In Nederland is zijn dit 397 mensen per vierkante kilometer (cijfers zijn van 2006 uit de Grote Bosatlas, drieënvijftigste editie uit 2007, eerste oplage).

De Mongolen zijn fervente alcoholdrinkers.

Rubliek

Mongolië is een republiek, dit houdt in dat het land een gekozen president heeft en geen erfelijke troonsopvolging zoals we dat kennen in ons eigen land. Mongolië is verdeeld in 21 verschillende provinciën en een aparte hoofdstad.

Momenteel is Tsakhia Elbegdor de Mongoolse president. Hij won de laatste verkiezingen die in juni 2009 werden gehouden. Hij werd gekozen voor een termijn van vier jaar. Het Mongoolse kabinet heeft 76 zetels, hierin zitten de vertegenwoordigers van het volk die door hen gekozen wordt. In Mongolië mag je vanaf je achttiende een stem uitbrengen op een door jouw gekozen partij. Dit is net zoals in Nederland. Ook mogen vrouwen in Mongolië stemmen.

Mongolië is sinds 1921 onafhankelijk van China. Sinds 1924 is het een republiek. In 1992 werd het land echt ‘vrij’. Lange tijd was het een communistische land, onder invloed van beide buurlanden. Sinds 1992 kent het land een meerpartijenstelsel.

Nederland en Mongolië hebben diplomatieke contacten sinds 1972, via de Mongoolse ambassade in Brussel en de Nederlandse ambassade in Peking, die ook voor Mongolië uitkomt. In Nederland wonen er 280 Mongolen, in Mongolië wonen er veertig Nederlanders, naar een telling gehouden in 2008.Ook is er in Ulaanbaatar een café genaamd ‘Amsterdam’. Hier worden onder andere pannenkoeken geserveerd.