Talen leren via internet: voor- en nadelen
Noodzaak om talen te leren
Vroeg of laat heeft bijna iedereen behoefte aan het leren van een nieuwe taal of aan het bijspijkeren van de talen die hij al in mindere of meerdere mate beheerst. Soms uit noodzaak, omdat je baan dat vereist of omdat je naar een ander land verhuist. Soms omdat je wat meer van de taal wil kennen voor je op reis gaat. Soms omdat je een relatie hebt met een anderstalige persoon.
Of, waarom niet, gewoon omdat talen je boeien.
Talloze instellingen, instituten en bedrijven hebben in de loop der jaren geprobeerd aan die vraag tegemoet te komen. Naargelang de technologie evolueerde zagen we mettertijd ook de aangeboden formules veranderen.
Ik heb ze zowat allemaal uitgeprobeerd, de ene met al wat minder succes dan de andere.
Sinds het internet er gekomen is evenwel, is het aanbod aanzienlijk uitgebreid. En wat bijzonder interessant is: zelfs zonder enige betaling kun je tot op Europees taalniveau B2 geraken.
Waarom zou je het niet zélf proberen? De voordelen zijn legio.
De voordelen van een online talencursus
- Je hoeft het huis niet uit.
- Je studeert waar, wanneer en hoelang je wil.
- Er is geen vast tijdschema. Heb je een week geen tijd of geen zin, dan is er niets verloren.
Je neemt gewoon de draad weer op waar je gestopt bent.
- Deze websites proberen je een taal aan te leren met zo weinig mogelijk saaie grammatica.
- Je komt in contact met moedertaalsprekers, mensen die de taal spreken die jij wil aanleren.
Zij gaan jouw opdrachten lezen, beluisteren en verbeteren.
- Net zoals op sociale websites kun je ook hier in de cursussen 'vrienden' verwerven.
Dit kan contacten en toekomstperspectieven bieden op allerlei vlakken: toeristisch, professioneel, relationeel, persoonlijk...
- Er zijn één of meer lesgevers die zich over jouw opdracht uitspreken, terwijl het in een klassieke schoolomgeving één leraar is die zich over 20 of 30 leerlingen moet buigen.
Je hoort daar dan ook vaak de klacht dat je als leerling soms nauwelijks aan bod komt om een zinnetje te spreken.
- Er zijn ook gratis cursussen.
Hoe dat kan? Diegenen die jou helpen volgen immers zélf een taalcursus (misschien jouw taal) en worden dan weer door anderen geholpen (misschien ben jij dat wel). Het systeem berust dus op een wisselwerking: het zijn allemaal mensen die een vreemde taal willen leren en die elkaar helpen. Meestal bieden dergelijke gratis websites ook betalende extra's. Aan jou om uit te maken of ze voor jou een betekenisvolle meerwaarde bieden.
- De lessen zijn heel aantrekkelijk en zeer interactief opgebouwd.
Je kijkt verlangend uit naar het bericht met de correctie in je mailbox en je werkt naar de volgende score toe. Dat werkt stimulerend en enigszins verslavend. Een beetje zoals bij games. Of is dat misschien een nadeel...?
Zijn er dan geen nadelen?
Zoals altijd kun je ook hier een paar nadelen opsommen al wegen ze, mijns inziens, niet op tegen al die voordelen.
- Velen volgen een cursus omwille van de sociale contacten.
Na de cursus nog even gezellig een babbeltje houden bij een lekker glaasje hoort er dus niet bij.
- Misschien is ook de sociale druk om vol te houden en door te zetten iets minder dan in een schoolomgeving, alhoewel sommige online-cursussen ook een stimulerend beloningssysteem ingebouwd hebben.
- Deze cursussen danken hun succes onder meer aan het feit dat ze de grammatica zoveel mogelijk uit de weg gaan. Tot op zekere hoogte lukt hen dat bijzonder goed.
Wil je de taal echter ten gronde leren dan zul je onvermijdelijk op eigen houtje aan je grammatica moeten werken.
- Het belangrijkste nadeel wellicht is dat de meeste cursussen geen Nederlandse voertaal hebben voor de opdrachten.
Je moet dus best al een mondjevol van een andere taal spreken zoals Engels, Frans, Duits... Maar ook zonder lukt het al snel door de vele plaatjes in de cursussen.
- Het is goed om in het achterhoofd te houden dat, net als elders op het internet, ook een taalcursus een jachtterrein kan bieden aan oplichters en pooiers. Wees er dus op voorbereid dat je een e-mail kan ontvangen van een andere taalstudent die jouw profiel zo leuk vindt dat hij of zij verzoekt om via zijn of haar privé e-mailadres contact op te nemen.
Of je ontvangt een ingewikkeld bericht over een erfenis of over dokterskosten waarbij men probeert aan je (bank)gegevens te komen of een voorschot op de kosten te doen betalen. Op elk van deze taalwebsites kun je overigens dergelijk misbruik melden waardoor de oplichter meteen afgesloten wordt.
Ook nuttig om te lezen: