Hoe werkt taalwebsite Duolingo
Inleiding
In deze tijden van economische onzekerheid wordt het steeds belangrijker om je op je best te presenteren op de arbeidsmarkt. Het spreken van een extra taal naast Nederlands en Engels is een erg groot pluspunt. Het laat zien dat je goed kunt leren, onthouden en toepassen. Ook zijn talen gewoon erg leuk om te leren. Een website waar je gratis en gemakkelijk andere talen kunt leren, is www.duolingo.com. Maar hoe werkt deze website dan eigenlijk precies?
Duolingo
Op de website Duolingo is het mogelijk om geheel gratis een aantal talen te leren. Zo kun je Engels leren. Ook Duits, Frans, Spaans en Portugees (Portugal-Portugees en Brazilië-Portugees) behoren tot de mogelijkheden. Het is tot nu toe alleen nog maar mogelijk om die talen vanuit het Engels te leren. Voordat je als Nederlander op Duolingo aan de slag kunt gaan, is het dus ook noodzakelijk dat je een beetje Engels spreekt. Het is niet nodig om een expert te zijn in Engels; met de basiswoordenschat kun je je talen ook al goed leren. Engels is alleen vanuit het Duits, Frans, Spaans en Portugees te leren. Inmiddels maken honderdduizenden mensen gebruik van deze gratis website. Bij de oprichting op 30 november 2011 hadden zich al 300.000 mensen aangemeld op Duolingo. Toen op 19 juni 2012 de site voor het grote publiek werd gelanceerd, konden al deze mensen ook daadwerkelijk aan de slag met het leren van een nieuwe taal. Het ledenaantal en het succes van de website blijft maar groeien. Door de populariteit van de website, zouden er ook plannen zijn om de Chinese taal aan te gaan bieden.
Leren van talen
Maar wat zorgt nou eigenlijk voor de populariteit van Duolingo? Waarom willen zoveel mensen gebruik maken van deze online lesprogramma’s. Ten eerste komt dat doordat Duolingo op een langzaam opbouwende en speelse manier de talen aan de gebruikers aanbiedt. Het is niet zo dat je rijtjes uit je hoofd moet gaan leren. Het leren van de taal wordt in meerdere tientallen lessen onderverdeeld. In de eerste lessen worden de basiswoorden geleerd, woorden zoals "jij", "ik', "man", "vrouw", "de" en "het". Langzaam maar zeker worden de lessen steeds moeilijker. Eerst komen bijvoorbeeld makkelijke zinnetjes van 3 of 4 woorden aan bod met werkwoorden in de tegenwoordige tijd. Dit zijn zinnen als "Hij is een man". Later komen er moeilijke woorden bij, bezittelijke voornaamwoorden en komen ook andere werkwoordsvormen voorbij. Omdat in de verdere lessen ook de woordenschat en grammatica uit voorgaande lessen wordt herhaald, is het gemakkelijk om de taal te leren. Je blijft namelijk altijd bezig met alle facetten van de taal.
Een les bestaat uit meerdere blokjes met opdrachten. De verschillende soorten opdrachten die je tegen kunt komen zijn:
- Vertalen vanuit het Engels. Op het scherm zie je een zin in de Engelse taal. Deze moet je correct vertalen naar de taal die je aan het leren ben.
- Vertalen naar het Engels. Op het scherm zie je een zin in de taal die je aan het leren bent. Deze moet je vertalen naar correct Engels.
- Een gesproken zin. Je hoort een stem een zin opzeggen in de taal die je aan het leren bent. Je moet deze zin overtypen.
- Meerkeuzeopdracht. Op het scherm zie je een zin in de Engelse taal of in de taal die je aan het leren bent. Daaronder staan drie mogelijke vertalingen van de zin. Jij moet de correcte vertaling(en) aangeven.
- Plaatjesopdracht. Op het scherm zie je een paar foto´s van een object. Jij moet de naam van dit object aangeven in de taal die je aan het leren bent, met bijbehorend lidwoord.
Er zijn ook nog een aantal manieren om je vaardigheden te oefenen buiten een opdrachtenblok. Zo kun je ook je vaardigheden van één les oefenen aan de hand van bovengenoemde opdrachten of je kunt je vaardigheden testen van alles wat je tot dan toe geleerd hebt. Ook krijg je de mogelijkheid om teksten, zoals krantenartikelen, te vertalen om je vaardigheden te verbeteren.
Puntensysteem
In ieder blok zitten twintig opdrachten. Je hebt in totaal drie levens. Telkens wanneer je een fout antwoord geeft, verlies je één leven. Aan de hand van het aantal levens dat je aan het eind van het opdrachtenblok nog over hebt, wordt bepaald hoe goed je de les beheerst. Wanneer je alle opdrachtenblokken in een les goed beheerst, zal deze les met een gouden kleur worden aangegeven op je hoofdscherm. Iedere keer wanneer je een opdrachtenblok hebt afgerond, krijg je 10 punten + het aantal levens dat je nog over hebt. Zo kun je per blok maximaal dertien punten behalen. Als je vrienden kent die ook op Duolingo een taal leren, kun je een vriendschapsverzoek sturen. Als jullie vrienden zijn, kunnen jullie van elkaar zien hoeveel punten jullie in totaal hebben en zo een wedstrijdje maken van het leren van een taal.
Mobiele versie
Sinds een tijdje is er ook een mobiele versie van Duolingo. De bijbehorende app is nu te downloaden op iPod en iPhone. In 2013 zal er ook een app uitgebracht worden die geschikt is voor Android-apparaten. Op de app leer je op een net iets andere manier de taal dan je op de echte website doet. De mogelijkheden zijn iets beperkter. Zo kun je niet zelf een zin typen, maar moet je de zin samenstellen uit woorden die al op je scherm geprojecteerd worden. Ondanks deze beperkingen, kan de app erg handig zijn om de taal beter te leren beheersen. Je bent hiermee namelijk weer op een andere manier bezig met de taal, wat je tot nieuwe inzichten kan brengen.
Conclusie
Duolingo.com is een website waarop je talen als Engels, Duits, Portugees, Spaans en Frans geheel gratis kunt leren. Dit leren gaat aan de hand van meerdere lessen met opdrachtenblokjes. Als opdrachten moet je zinnen vertalen en overschrijven. Ook kun je grotere teksten zoals krantenberichten vertalen. Bij het maken van de opdrachten verdien je punten. Door samen met vrienden een taal te leren, komt er zo een wedstrijdelement in het spel: wie verdient de meeste punten.
Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, Booksworm