Is de Russische taal moeilijk om te leren
Is het moeilijk om Russisch te leren?
De Russische taal is een goed voorbeeld van een taal die veel mensen leuk lijkt om te kunnen spreken, maar waarvan de meesten geen werk maken. Slechts een kleine groep mensen kiest ervoor om de Russische taal te leren. Toegegeven, het Russisch is voor Nederlanders misschien niet de meest gemakkelijke taal om te leren, maar het kan wel handig zijn om een woordje Russisch te spreken!
Waarom Russisch leren?
De Russische taal wordt vaak afgestempeld als een taal 'waar je niets aan hebt'. Dit is geheel onterecht:
- Russisch is de Indo-Europese taal met veruit de meeste sprekers binnen Europa. Er zijn namelijk maar liefst 145 miljoen mensen die de Russische taal als moedertaal hebben en daarnaast zijn er ook nog eens 110 miljoen mensen met Russisch als tweede taal.
- Er zijn nog vele miljoenen andere mensen die je prima zullen verstaan wanneer je Russisch spreekt. Mensen die Pools, Tsjechisch, Slowaaks, Wit-Russisch, Oekraïens, Sloveens, Kroatisch, Servisch, Macedonisch of Bulgaars spreken, hebben er over het algemeen geen moeite mee om Russisch te verstaan en ze leerden vroeger zelfs Russisch op school. Als je dus van plan bent om in Centraal-, Oost- of Zuidoost-Europa op vakantie te gaan, zul je merken dat je veel hebt aan je kennis van het Russisch.
- Russisch kan goed van pas komen binnen het bedrijfsleven omdat Russen vaak gebrekkig Engels spreken en het daarom meestal zeer op prijs stellen wanneer je je best doet om hun taal te leren.
- Wanneer je Russisch spreekt, gaat er een wonderbaarlijke wereld van Russische literatuur voor je open, waarvan veel nog niet vertaald is.
Mogelijke moeilijkheden binnen de Russische taal
Cyrillisch alfabet
Moeilijkheidsgraad: 3/10
Wanneer mensen van plan zijn om Russisch te gaan leren, denken ze vaak dat het alfabet een van de grootste struikelblokken zal gaan vormen. Maar niets is minder waar! In de praktijk blijkt namelijk dat je het Cyrillische alfabet gemakkelijk binnen één dag kunt leren. Je zult merken dat veel letters hetzelfde zijn als in het Latijnse alfabet. Sommige letters schrijf je echter hetzelfde, maar spreek je anders uit. De 'P' spreek je bijvoorbeeld uit als de 'R', de 'X' als de 'H', de 'H' als de 'N', de 'N' als de 'I' etc. Als je het Griekse alfabet kunt lezen, zal je het Cyrillische alfabet nóg sneller leren omdat deze namelijk is gebaseerd op het Griekse alfabet.
Uitspraak van de 'o': o of a?
Moeilijkheidsgraad: 8/10
Je zult merken dat je de 'O' in het Russisch soms als 'o' uitspreekt, maar ook weleens als 'a'. In de lettergreep waarop de klemtoon valt, wordt de 'o' als 'o' uitgesproken en anders als een 'a'. Deze 'a' kun je weer op twee manieren uitspreken, afhankelijk van het woord. Je zult per woord moeten leren hoe je de klanken uitspreekt. Dit neemt veel tijd in beslag en komt in andere Slavische talen niet voor.
Harde en zachte klanken
Moeilijkheidsgraad: 6/10
In de Russische taal komen tekentjes voor die na bepaalde letters aangeven hoe je de letter uit dient te spreken. Deze klanken spreek je vaak ver achter in de keel uit en je moet in het begin goed oefenen om ze aan te leren.
Rollende 'r'
Moeilijkheidsgraad: 2/10
De 'r' wordt in het Russisch altijd als rollend uitgesproken. Als je de 'r' niet rollend uit kunt spreken, doe je er goed aan om een logopedist te bezoeken wanneer je er zelf niet uitkomt.
Veel medeklinkers achter elkaar
Moeilijkheidsgraad: 7/10
Wanneer je nog geen Slavische taal spreekt, zul je direct merken dat Russische woorden aanzienlijk meer medeklinkers bevatten dan Nederlandse woorden. Voor veel Nederlanders is het niet gemakkelijk om zulke woorden uit te spreken omdat ze veel klinkers zijn gewend en omdat de 'r' ook nog eens rollend moet worden uitgesproken. Indien je hier moeite mee hebt, dan heb je geluk dat je ervoor kiest om Russisch te leren. Voor een Slavische taal komen er in het Russisch namelijk relatief weinig medeklinkers voor; andere Slavische talen gebruiken er nóg meer! Binnen veel Slavische talen komen enkele woorden voor die slechts uit medeklinkers bestaan. In het Russisch is aan deze woorden vrijwel altijd een klinker toegevoegd.
Veel sisklanken
Moeilijkheidsgraad: 8/10
S, z, ts, sj, zj, tsj, sjtsj, tsjsj... Allemaal basisklanken die je goed moet kunnen uitspreken om jezelf verstaanbaar te kunnen maken in een Slavische taal. Aan deze klanken kun je meestal direct horen of iemand een Slavische taal al dan niet als moedertaal heeft. Wanneer je Russisch leert, kun je er dus ook niet aan ontkomen. Veel Nederlanders ervaren sommige van deze klanken als moeilijk, maar je kunt de klanken aanzienlijk beter leren uitspreken door vaak naar Russische muziek te luisteren.
Zes naamvallen
Moeilijkheidsgraad: 9/10
De zes naamvallen in het Russisch blijven een struikelblok voor Nederlanders die Russisch leren. Er zit in dit geval niets anders op dan een goed grammaticaboek aan te schaffen en er veel mee te oefenen.
Conclusie
De grootste moeilijkheden binnen de Russische taal zijn de uitspraak van de 'o' (o of a), sisklanken en de naamvallen. De veranderingen van de klanken en de vele medeklinkers worden over het algemeen ook als vrij moeilijk ervaren. De Russische taal is dus geen gemakkelijke taal om te leren, maar wanneer je een flinke dosis doorzettingsvermogen hebt en dagelijks wat tijd besteed aan het leren van de Russische taal, zal je merken dat het wél mogelijk is om Russisch te leren!
Tot slot
Zijn je vragen na het lezen van dit artikel nog niet beantwoord? Aarzel dan niet om een reactie achter te laten op dit artikel. Ik spreek zelf vloeiend Russisch en ben altijd bereid om vragen omtrent de Russische taal te beantwoorden. Veel succes met het leren van deze mooie taal!