Hoe krijg ik inzicht in mijn pensioen
Inleiding
Per 4 januari 2011 gaat het pensioenregister online. Het wordt dan eenvoudig om inzicht te krijgen in je pensioenaanspraken. Het pensioenregister zet alle pensioenaanspraken die je hebt opgebouwd gedurende je loopbaan op een rijtje. Een handig hulpmiddel om eenvoudig meer inzicht te krijgen in de lastige pensioenproblematiek. Aan de hand van het pensioenregister kun je bijvoorbeeld ook nagaan in hoeverre het nodig is om specialistische hulp in te schakelen om advies te krijgen hoe je jouw huidige levensstijl kunt voortzetten wanneer je met pensioen bent gegaan. Wanneer je wilt weten hoe zo'n advies in zijn werk gaat, lees dan het artikel over wat een financieel planner doet: wat doet een financieel planner. Dit artikel gaat verder in op het verkrijgen van inzicht in de pensioenaanspraken met behulp van het pensioenregister.
Waar vind ik het pensioenregister?
Het pensioenregister is oproepbaar via de website mijnpensioenoverzicht.nl van de stichting pensioenregister. Deze stichting is het initiatief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de gezamenlijke Nederlandse pensioenfondsen en pensioenverzekeraars. Het gebruik van mijnpensioenoverzicht.nl is gratis. Voor het gebruik van het pensioenregister moet je je inloggen met je DigiD, de inlogcode van de overheid. Wanneer je nog geen DigiD hebt, kun je deze aanvragen bij digid.nl. Je privacy is hiermee gegarandeerd.
Hoe werkt het pensioenregister?
Bijna acht op de tien werkende Nederlanders zijn aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds. Hiervan zijn er in Nederland zo´n 84. Bij zon´n pensioenfonds worden de pensioenen collectief geregeld. Daarnaast zijn er pensioenverzekeraars. Alle pensioenverzekeraars, pensioenfondsen en de SVB stellen de benodigde gegevens aan mijnpensioenoverzicht.nl beschikbaar. Dit stelt het pensioenregister in staat om om mooi totaaloverzicht op te stellen over de vastgelegde pensioenaanspraken. Ook is zichtbaar waar de aanspraken zijn opgebouwd en waar je naar toe kunt voor nadere informatie.
Hoe zit dat met de AOW?
De AOW is een basispensioen, een ouderdomspensioen. Omdat de AOW een volksverzekering is, krijgt iedereen AOW. Vanaf 65 jarige leeftijd wordt de AOW maandelijks op je bankrekening bijgeschreven. De hoogte van de AOW hangt onder meer af de woonsituatie en de eventuele periode die je werkend in het buitenland hebt doorgebracht. In het pensioenregister kun je nagaan hoeveel AOW je kunt verwachten, uitgaande van de dan bekende bij de SVB bekende omstandigheden. Het pensioen bovenop de AOW heet aanvullend ouderdomspensioen en wordt betaald door het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar.
Opgebouwde pensioenaanspraken
Je huidige werkgever laat jaarlijks de pensioenaangroei zien via het uniform pensioenoverzicht. Deze gegevens zijn ook te vinden in het online pensioenregister. In het pensioenregister kun je ook zien hoeveel pensioen je hebt opgebouwd bij eerdere werkgevers bij andere pensioenverzekeraars of pensioenfondsen, ook al betaal je hiervoor geen premie meer.
Veranderen van werkgever
Wanneer je van werkgever verandert, kun het het pensioenregister gebruiken om inzicht te krijgen in je actuele pensioenaanspraken. Dit is ook het moment om na te gaan in hoeverre het verstandig is om de pensioenaanspraken mee te nemen naar het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar van de nieuwe werkgever en je partner aan te melden. Wellicht is het verstandig extra pensioen op te gaan bouwen en hiervoor zelf een pensioenverzekeraar of levensverzekeraar in de hand te nemen. Laat je zonodig adviseren door een ervaren onafhankelijk pensioenadviseur om financiele teleurstellingen in de toekomst te voorkomen. Arbeidsongeschiktheid en overlijden Naast veranderen van werkgever, werkloos worden hebben ook arbeidongeschiktheid en overlijden invloed op je pensioen. Veel pensioenfondsen en pensioenverzekeraars kennen een regeling voor geheel of gedeeltelijke opbouw bij arbeidsongeschiktheid. Arbeidsongeschiktheid hoeft dan niet te betekenen dat je minder inkomen hebt op je oude dag. Het pensioenregister biedt hier inzicht in.