Verschil pensioentekort en pensioengat
Verschil pensioengat en pensioentekort
Wat is een pensioengat?
Alles over pensioenen was hot news in 2011. Dat zal ook nog enkele jaren zo blijven wellicht. Want het gaat niet goed met ons pensioen. We gaan terug in de tijd om de bedoeling van het pensioen uit te leggen. De gedachte vorige eeuw was heel nobel: iedereen die op pensioen ging met (toen nog 65 jaar) zou 70% van zijn laatst verdiende (netto)loon krijgen van de Staat. Zo zou elke gepensioneerde toch nog behoorlijk goed kunnen leven en van zijn welverdiende pensioen genieten. Met een gemiddelde levensstandaard… Vergeet het maar. Inmiddels is er een wetsaanpassing gekomen. Deze bepaalt dat de pensioenregeling wordt gebaseerd op het gemiddelde salaris. Dus niet op je laatst verdiende salaris: belangrijk verschil. Deze regeling wordt middelloonregeling genoemd. Gevolg: het gemiddelde salaris van de werkende mens is logischerwijze lager dan hetgeen op je laatste loonstrook staat. Dus zit je met enkele tientallen/honderden (wie zal het zeggen) euro's verschil.
Ook zijn er nog tal van andere oorzaken die maken dat er een (flink) financieel verschil is tussen wat je denkt te gaan krijgen en wat je uiteindelijk krijgt. Deze oorzaken en redenen vind je allemaal keurig uitgelegd op internet.
Om echter een lang verhaal kort te houden: wil je echt weten wat je gaat krijgen? Zie link onderaan dit artikel. Lees voorlopig even verder...
Wat is een pensioentekort?
Een pensioentekort heb je als je in een (kalender)jaar te weinig pensioen opbouwt en dit ten opzichte van je inkomen van datzelfde jaar. Een voorbeeld uit de praktijk: in het jaar X werk je maar 9 maanden voor een werkgever. Dan mis je dus 3 maanden pensioenopbouw voor dat jaar. Als je als basis neemt dat je 2% pensioen opbouwt per gewerkt jaar dan mis je voor dit jaar 3 maanden = 1/4 van een jaar = 1/4 van 2% = 0,5%. Voor jaar X heb je dus 'maar' 1,5% pensioen opgebouwd. Of met andere woorden: voor jaar X heb je een pensioentekort van 0,5%.
Toegegeven: beetje kort door de bocht uitgerekend om e.e.a. duidelijk te maken. Een pensioentekort heb je dus omdat je eenvoudig weg niet voldoende afgedragen hebt aan de overheid, via de werkgever, gedurende een aantal maanden of jaren.
Wat zegt de belastingdienst? Die zegt dat er sprake is van een pensioentekort als je minder pensioen opbouwt dan je volgens de fiscale wetgeving zou kunnen doen.
Ook hier zijn verschillende oorzaken en redenen van niet of niet voldoende afdracht te verzinnen. De meest voorkomende oorzaak: van werkgever wisselen. Overigens wordt het pensioentekort in dit geval 'pensioenbreuk' genoemd.
Conclusie
Een pensioentekort is dus een tekort in de afdracht van het fiscale gedeelte van uw later pensioen. Een pensioengat is het verschil tussen de berekening van je gemiddelde loon en je laatste loonstrook. Niet elke werknemer heeft een pensioentekort. Wel heeft elke werknemer heel waarschijnlijk een pensioengat op zijn 65ste, of nog beter 67ste. Tenzij je tijdens je werkende leven het nodige hebt gespaard om 'het gaatje te vullen'!