Hoe lees ik mijn pensioenbrief

Elk jaar krijg je van je pensioenfonds (of de verzekeraar waar je pensioen opbouwt) een overzicht van hoeveel pensioen je opgebouwd hebt. Dit is de zogenaamde pensioen brief. Het is een belangrijk document. Maar het is niet altijd duidelijk wat er met bepaalde begrippen wordt bedoeld. Daarom kan je op deze pagina lezen welke informatie op douw pensioen brief beschreven staat.


Als jij geen pensioenbrief krijgt, maar denkt dat je werkgever wel een pensioenregeling heeft, dan moet je daar bij je werkgever naar vragen. Dan kan je zelf bij het pensioenfonds vragen hoe het zit met je pensioen. Het is verstandig bij verschillende pensioen adviseurs een pensioen offerte aanvraag te doen en deze met elkaar te vergelijken. De belangrijkste begrippen leggen wij hieronder uit.

Pensioengevend salaris:

Salaris waarvan wordt uitgegaan bij de pensioen berekening. Het is meestal gelijk aan je jaarsalaris. Dus 12 keer je bruto maandsalaris, vakantiegeld, eindejaarsuitkering en dertiende maand.

Mede verzekerde:

Jouw (toekomstige) partner is de mede verzekerde. Je partner kan jaarlijks een pensioen uitgekeerd krijgen na jou overlijden. Je moet je partner wel bij het pensioenfonds aangemeld hebben.

Ouderdomspensioen:

Geldt als aanvulling op de AOW. Bij de opbouw van je pensioen wordt rekening gehouden met de AOW in de vorm van een franchise. Je bouwt minder op, omdat slechts pensioen wordt opgebouwd over het pensioengevend salaris minus de franchise.

Pensioengrondslag:

Is het bedrag waarover je feitelijk je pensioen opbouwt. De pensioengrondslag is gelijk aan het pensioen gevend salaris minus de franchise.

Tijdelijk ouderdomspensioen:

Als je met pensioen gaat voordat je 65 wordt dan is er eerst sprake van een tijdelijk ouderdomspensioen. Dat is om twee redenen. Als je nog geen 65 bent val je in een hoger belastingtarief dan iemand die wel 65 jaar of ouder is. En ten tweede omdat je pas AOW krijgt nadat je 65 jaar bent geworden.

Kinderen en het nabestaanden pensioen:

Ook zij krijgen nabestaandenpensioen namelijk een 'wezenpensioen.'. Valt een ouder weg, dan krijgt elk kind als het nog geen 21 is en niet getrouwd is maandelijks een pensioen dat (als vuistregel) 1/7 is van het ouderdomspensioen van de overleden ouder. Vallen beide ouders weg, dan verdubbelt (als vuistregel)de uitkering per kind tot 2/7 van het ouderdomspensioen. Het maximum voor alle kinderen blijft 5/7.

Veel gestelde vragen over pensioenen

Tot slot nog enkele veel gestelde vragen over eerder stoppen met werken:

Bijna iedereen schijnt een pensioentekort te hebben. Moet ik mij daarom ook zorgen maken?

Nee, alles hangt af van je reserves, van je inkomsten en uitgaven vanaf het moment dat je van je pensioen gaat genieten.

Wat zijn de 'keuzemogelijkheden' in een pensioenregeling?

Het pensioen eerder of later laten ingaan en soms bij sparen om een hoger pensioen op te bouwen.

Is bijsparen in een pensioenregeling gunstiger dan zelf sparen?

Een spaarbedrag in een pensioenregeling gaat van je brutoloon af, waardoor je nu minder belasting betaalt. Maar het geld staat wel vast.

Wat is een flexpensioen?

Met een flex pensioen kan je zelf kiezen wanneer je pensioen ingaat.

Ik wil de jaren voor mijn pensioendatum geleidelijk minder gaan werken, liefst met evenveel inkomsten. Zou dat kunnen?

Het kan met spaargeld, of met een flexpensioen dat stijgt als je salaris daalt.

Ik heb recht op een nabestaandenpensioen, terwijl ik alleenstaand ben en wil blijven. Daar heb ik toch niets aan?

Klopt, maar voordat je met pensioen gaat kan je het ruilen voor pensioen voor jezelf. Zo kun je eerder pensioen krijgen, of een hoger bedrag.

Handige links over pensioen vervroegd stoppen met werken

Doe de gratis online pensioen check! Bijvoorbeeld van Aegon of Ohra.

Zie ook:

www.belastingdienst.nl