Hoe zit het met pensioenen en dekkingsgraad
Inleiding
Er is anno 2012 veel te doen over pensioenen, het beheer ervan en de resultaten in relatie tot de lage rentestand. Het gevolg is dat men een zwakke dekkingsgraad ziet ontstaan wat gevolgen kan opleveren voor toekomstige, maar ook huidige, pensioengerechtigden. Dit artikel legt u deze dekkingsgraad uit.
Pensioen inleggelden en aanwezig vermogen
Het grootste deel van de Nederlandse werknemers bouwt een pensioen op bij een pensioenfonds. Deze beheert het geld dat maandelijks door werknemers EN werkgevers ingelegd (gespaard) wordt. De pensioenfondsen hebben op dit moment een totaal van zo'n 800 miljard euro te beheren.
Met het ingelegde geld moeten de fondsen, die bestuurd worden door zogenaamde sociale partners, zorgen dat zij er een zodanig groot bedrag van weten te maken, dat zij hun verplichtingen naar de pensioengerechtigden kunnen voldoen. Dus het uitbetalen van een maandelijks pensioenbedrag.
Het maandelijkse uit te keren pensioenbedrag is groter dan het ingelegde geld dat tijdens de periode waarin je werkt maandelijks binnenkomt. Zeker wanneer door inflatie en indexering in de toekomst alle kosten voor levensonderhoud hoger worden. Dit betekent dat de pensioenfondsen met onder ander rente en rendementen uit beleggingen het te beheren bedrag moet zien te verhogen.
De verhouding
Indien de rentestand door een slechte economie vrij laag is en blijft, dan zal het te beheren bedrag (het aanwezige vermogen) minder snel groter worden, dan de verhoging van kosten en het te verwachten pensioenbedrag (de waarde die alle opgebouwde pensioenen moeten hebben).
De verhouding tussen het aanwezige vermogen en de waarde van alle opgebouwde pensioenen wordt de dekkingsgraad genoemd.
Bij de wet is het vastgelegd dat de dekkingsgraag geen 100 procent, maar zelfs 105 procent moet zijn, om onverwachte tegenslagen met kosten te kunnen opvangen. Economen zijn van mening dat deze ingebouwde reserve te weinig is en adviseren een dekkingsgraad van maar liefst 125 procent.
Een te lage dekkingsgraad ? Actie !
De dekkingsgraad is op dit moment bij veel Nederlandse pensioenfondsen zeer slecht. De mensen die bij de betreffende pensioenfondsen zijn aangesloten, zullen hierdoor minder uitbetaald krijgen (het "korten") en is het de vraag of zij in de toekomst uitbetaald kunnen worden.
Om te voorkomen dat er te weinig of zelfs niets uitgekeerd gaat worden dienen de pensioenfondsen actie te ondernemen door bij De Nederlandsche Bank aan te geven hoe ze het dekkingstekort op willen gaan heffen. De meest voor de hand liggende maatregel wordt vaak in de plannen opgegeven, namelijk het verhogen van premies voor werkgever en/of werknemers.
Een andere maatregel is het stoppen met indexeren van het uit te keren pensioenbedrag. Indexeren is het verhogen van, in dit geval pensioen, aan de hand van de gemiddelde loonstijging in de sector waarin wordt uitgekeerd en de inflatie. De inflatie is dan weer de gemiddelde procentuele verhoging van alle prijzen.
In de plannen wordt vaak ook aangegeven hoe men de rendementen van de uitstaande beleggingen wil verbeteren, omdat dit zeer belangrijk is voor het verbeteren van de dekkingsgraad. Hoe meer rendement uit de beleggingen te halen is, des te sneller het aanwezige vermogen groot wordt en de dekkingsgraad weer gezond is.
Links
- De pensioenthermometer van Aon Hewitt
- Tachtig fondsen die in 2013 gaan korten, door de Pensioenfederatie (pdf)
- De pensioenberekenaar van het Nibud
Bron
- Nu.nl/Heleen Haverkort