Promotiewerk, de voor- en nadelen
Bijbaantje
Studenten en scholieren zijn vaak op zoek naar een bijbaantje om wat extra geld te verdienen. Promotiewerk wordt door veel scholieren en studenten als bijbaantje gedaan. Om promotor te worden, moet je wel aan een aantal eisen voldoen. Promotiewerk is dan ook lang niet voor iedereen geschikt. De mensen die wel de juiste eigenschappen en capaciteiten hebben, kunnen aan promotiewerk een heel leuke bijbaan hebben.
Wat is promotiewerk?
Promotiewerk is het promoten van allerlei producten. Snacks, snoep en drankjes zijn de meest voorkomende producten die met behulp van promotiewerk onder de aandacht worden gebracht. Het kan echter ook heel goed zijn dat je kranten, hondenvoer of ontbijtproducten promoot. Ook kun je diverse merken zoals Hi, Radio 538 of Interpolis vertegenwoordigen. Het werven van donoren of nieuwe klanten wordt door sommigen ook als promotiewerk gezien. In dit artikel refereert promotiewerk alleen naar het samplen van gratis producten of flyers. Producten worden gratis gesampled om het product bij het grote publiek onder de aandacht te brengen. Als promotor werk je dan ook vaak op beurzen, op straat en in winkelcentra. Meestal heb je een leuke setting die de aandacht van het winkelend publiek moet trekken. Jij bent verantwoordelijk voor opbouwen en afbreken van de setting, het uitdelen van de samples en vaak ook het herhalen van een slagzin bij elk uitgedeeld sample.
Aan welke eisen moet je voldoen?
Om als promotor aan de slag te kunnen, moet je wel aan een aantal eisen voldoen. Omdat je het gezicht van een product bent, moet je er representatief en verzorgd uitzien. Ook moet je spontaan en vriendelijk zijn. Je moet mensen op straat zelf durven benaderen om een sample van je product aan te bieden. Je moet in staat zijn om een vriendelijke gesprek te houden met deze mensen. Ook moet je vaak in teamverband werken. Je staat meestal met een groepje de samples uit te delen. Je moest dus ook in een team goed kunnen functioneren.
De voordelen van promotiewerk
Het doen van promotiewerk heeft enkele voordelen die vooral voor studenten en scholieren aantrekkelijk zijn. De voordelen van promotiewerk zijn als volgt:
- Promotiewerk is heel flexibel. Een promotiebureau heeft vaak vele promotors in het bestand staan. Als promotor krijg je regelmatig bericht van het aanbod van werk. Als je wilt en kunt werken, meld je je aan voor projecten op die dag. Als je een tijdje niet beschikbaar bent, is dat geen enkel probleem. Je meld je gewoon niet aan en hoeft dus ook niet te werken. Overigens is een aanmelding wel bindend. Op het laatste moment afzeggen wordt niet gewaardeerd.
- Promotiewerk is heel afwisselend. Je werkt vaak in een team met gezellige, spontane jongeren. Het team is elke dag weer anders dus je leert veel mensen kennen. Ook werk je vaak op verschillende plaatsen en voor verschillende producten.
- Mensen reageren meestal erg positief als je iets gratis aanbiedt. Hierdoor heb je vaak leuke interacties met verschillende mensen.
- Promotiewerk verdient vrij goed. Natuurlijk verschilt het salaris per promotiebureau maar over het algemeen ligt het salaris hoger dan een bijbaantje bij de slager, bakker of kledingwinkel.
- Als promotor werk je vaak voor leuke en lekkere producten. Als er aan het einde van de dag producten over zijn, mag je vaak een hoeveelheid mee naar huis nemen. Als student zijnde is het altijd fijn om een voorraadje chips of snoep in huis te hebben.
De nadelen van promotiewerk
Promotiewerk heeft, net als alle andere bijbaantjes, ook wat nadelen. De nadelen van promotiewerk zijn als volgt:
- Een promotiebureau beschikt vaak over een uitgebreid bestand met promotors. Als jij je aanmeldt voor een project, heb je altijd concurrentie van je medepromotors. Over het algemeen is er een voorkeur voor promotors die hebben bewezen dat ze goed en betrouwbaar zijn. Om veel te kunnen werken en op leuke projecten ingezet te worden, moet je vaak een goede reputatie opbouwen. Zeg dus nooit zomaar een project af en zorg dat je altijd op tijd bent en een goede inzet toont. Het kan zijn dat je in het begin wat minder vaak aan de slag kunt dan je zou willen.
- Er is voornamelijk in de zomer veel aanbod van promotiewerk. Dit komt doordat je dan gemakkelijk op straat kunt werken. In de winter zijn mensen meer in overdekte winkelcentra te vinden. Hierdoor is er in de winter vaak een minder groot aanbod van promotiewerk.
- Voor promotiewerk moet je regelmatig reizen. Soms moet je naar beurzen of evenementhallenof naar winkelcentra in andere steden. Bij veel promotiebureaus krijg je de reiskosten vergoed en soms krijg je zelfs een deel van je reistijd uitbetaald. Dit is echter niet overal zo.
Promotiewerk, wel of niet doen
Promotiewerk is een leuke bijbaan voor de flexibele, spontane student of scholier die graag met andere mensen omgaat. Ben jij zo student of scholier? Dan is promotiewerk waarschijnlijk een zeer geschikte bijbaan voor jou. Het kan handig zijn om je bij meerdere promotiebureaus in te schrijven. Zo heb je meer kans op werk als je een tijdje beschikbaar bent.