Hoe geld verdienen als mysteryshopper
Mysteryshopper? Het woord alleen al klinkt mysterieus. Hou je van een beetje uitdaging, ben je niet bang om verkopers aan te spreken en heb je af en toe een uurtje tijd over? Dan kan je misschien een zakcentje bijverdienen als mysteryshopper.
Wat is mysteryshopping?
Je zou als leidinggevende gewoon kunnen gaan kijken hoe jouw personeel werkt en dat zal vast wel wat informatie geven maar een volledig juiste indruk krijg je op die manier natuurlijk niet. Het is vrij logisch dat een verkoper extra zijn best gaat doen als hij weet dat hij door zijn baas beoordeeld wordt.
Om dat "onnatuurlijke" extra goede gedrag te omzeilen en echt te weten hoe iemand omgaat met zijn klanten worden steeds vaker mysteryshoppers ingeschakeld. Deze mensen gaan als gewone klant langs in een zaak of maken gebruik van de diensten van een dienstverlenend bedrijf en schrijven daarover dan een objectief verslag. Een bedrijf kan hieruit heel veel leren.
Wat doet een mysteryshopper?
Alleen objectieve informatie
Als mysteryshopper krijg je de opdracht om een bepaalde winkel te bezoeken om één personeelslid te beoordelen of om de algemene dienstverlening van de winkel te onderzoeken. Je krijgt daarvoor van de opdrachtgever alle nodige informatie zoals de preciese adresgegevens en de vragenlijst die je achteraf moet gaan invullen. Heel vaak krijg je ook specifieke richtlijnen over welk artikel je precies moet gaan kopen of waarover je uitleg moet gaan vragen.
Je legt het bezoek dan af als een gewone klant en ondertussen probeer je zo goed mogelijk alles wat er gebeurt en gezegd wordt te onthouden. Het is niet de bedoeling dat je je als een moeilijke klant voordoet, je gedraagt je zo normaal mogelijk. Na het bezoek vul je dan online de vragenlijst in. Het gaat er daarbij om dat je echt alleen maar objectieve waarnemingen noteert. De eigen mening van de mysteryshopper is maar zelden van belang, alleen indien er expliciet naar gevraagd wordt. Een vragenlijst begint vaak met de beschrijving van de persoon waarmee je hebt gesproken. Je moet dan niet schrijven: "De verkoper droeg een lelijk oranje hemd met veel te korte mouwen voor de tijd van het jaar" maar wel "De verkoper droeg een fel-oranje hemd met korte mouwen"
Het gaat er de opdrachtgever om dat hij een beeld krijgt van wat er precies gebeurt bij een verkoop en niet wat één bepaalde persoon daarvan vindt.
Interessante opdrachten
De opdrachten die je als mysteryshopper krijgt kunnen heel divers zijn. Veel voorkomende opdrachten zijn het observeren van kassapersoneel in supermarkten, een optie nemen op een reis in een reisbureau, een kledingstuk gaan kopen of een pakje versturen met de post. Ook opdrachten als telefonisch een inlichting vragen of een doen alsof je een dure wagen wil kopen komen voor. Er zijn ook heel erg leuke opdrachten zoals het personeel van de Thalys beoordelen (je moet dan heen- en weer naar Parijs) of gaan kijken hoe vriendelijk de medewerkers in een pretpark zijn.
Wie kan mysteryshoppen?
Omdat het de bedoeling is om mensen in hun normale werksituatie te observeren komt eigenlijk iedereen die zich als een gewone klant kan gedragen in aanmerking voor deze job. Je moet best wel een beetje een goed geheugen hebben om details te kunnen onthouden en liefst zonder fouten kunnen schrijven.
Hoe begin je er aan?
Inschrijven
Wie even googlet op mysteryshopping vindt meer dan genoeg bedrijven die mensen zoeken om voor hen te werken. Aangezien deze bedrijven zowel voor de shoppers als voor de opdrachtgevers moeten werken zullen ze allemaal wel vrij betrouwbaar zijn. De minderen vallen vanzelf weg omdat de klanten waar ze de onderzoeken voor moeten doen, niet tevreden blijven. Een hele grote en correcte is Bare international, te vinden op www.bareinternational.com, maar vele anderen bieden ook een prima service.
Proefdraaien
Nadat je jezelf hebt ingeschreven en geregistreerd kan je je kandidaat stellen voor een proefopdracht of krijg je meteen een proefopdracht aangeboden. Mysteryshoppen is een echte kleine job, je schrijft je dus ook in met echte gegevens en niet met een valse naam of adres. Na de beoordeling van je proefopdracht krijg je wat hulp en wat richtlijnen om een beter verslag te schrijven en als alles is goedgekeurd ben je aangeworven. Vanaf dan kan je regelmatig op de website waar je bent geregistreerd kijken of er leuke opdrachten staan.
Zie je iets wat je wel wil doen, dan stel je je kandidaat en wacht je af of je de opdracht krijgt toegewezen. Hoe beter jouw verslagen zijn en hoe meer shops je hebt gedaan, hoe meer kans je hebt op echt leuke of bijzondere opdrachten. Er wordt ook gekeken of een kandidaat dezelfde shop al niet eerder heeft gedaan. Je kan bijvoorbeeld geen twee maanden na elkaar naar een merkgarage gaan om te doen alsof je een bestelbusje wil gaan kopen, dat zou teveel opvallen.
Wat verdient een mysteryshopper?
Een kleine bijverdienste
Alhoewel het shoppen op zich al leuk is zal je toch vooral gaan mysteryshoppen om wat bij te verdienen. Denk niet dat je al shoppend rijk kan worden, zo lucratief is het jammer genoeg niet. Wat verdien je dan wel? Afhankelijk van hoe lang een winkelbezoek duurt en hoeveel pagina's het verslag telt kan je tussen de 10 en de 70 euro per bezoek verdienen. Hou er wel rekening mee dat je een fiscaal attest krijgt op het einde van het jaar. Je moet deze inkomsten dus aangeven.
Naast de vergoeding heb je regelmatig nog prettige bijkomstigheden zoals een gratis treinreis naar Parijs en terug, de mogelijkheid om een gratis pakje te versturen of wat zakgeld om iets te gaan consumeren in een eetgelegenheid. Dingen die je hebt moeten aankopen kan je houden en zelf betalen of kosteloos terugsturen of laten ophalen.
De ervaring telt ook als beloning
Voor de rest is het natuurlijk leuk om ervaring op te doen. Wie kan anders uittesten hoeveel je kan afdingen op een nieuwe wagen of wat je gratis kan krijgen bij een nieuwe computer zonder ook echt iets te gaan aankopen? Als laatste is het natuurlijk heel prettig om achteraf in de media te horen dat een bepaald bedrijf volgend een onderzoek niet zo klantvriendelijk is en dan te weten dat jij een deeltje van dat onderzoek hebt gedaan.
Mysteryshoppen is dus vooral een prettige bijverdienste voor wie toch al regelmatig op de baan is en wat tijd vrij heeft die hij of zij anders zou opvullen door te gaan winkelen.
Als je dan toch gaat shoppen kan je er maar beter voor betaald worden!