Hoe vind je leuk vakantiewerk of een goed betaalde vakantiebaan

Inleiding vakantiewerk

Het is weer bijna zomer en je hebt je vakantiereis nog niet bij elkaar gespaard? Of wil je de zomer aangrijpen om eindelijk weer eens uit de rode cijfers te komen? Ongeacht wat je motieven zijn om in de zomer vakantiewerk te doen, het is wel zo leuk om een vakantiebaan te vinden die je leuk vind en ook nog eens wat oplevert. Maar hoe vind je leuk vakantiewerk? En wat is het minimumloon voor vakantiewerk?

Regels voor vakantiewerk

Houd er rekening mee dat hoe jonger je bent, er meer regels gebonden zijn aan het werk dat je wel en niet mag doen en je loon lager is dan wanneer je ouder wordt. Ben je jonger dan 16? Dan mag je bijvoorbeeld niet zelfstandig werken of na 19:00 uur werken. Ook mag je niet langer dan vier weken achter elkaar vakantiewerk doen. Ben je 16 of 17? Dan mag je bijvoorbeeld geen vakantiewerk doen dat gezondheidsrisico’s oplevert en zijn er grenzen aan hoeveel je mag verdienen met vakantiewerk. 18 of ouder? Dan mag je werken waar je wilt. Voor een volledig overzicht van alle regels kun je kijken op de website van de arbeidsinspectie.

Hoe vind je vakantiewerk

1. Internet

Begin je zoektocht naar vakantiewerk op internet. Op internet zijn talloze websites te vinden waarop vakantiewerk wordt aangeboden. Google op vakantiewerk en je zoektocht naar vakantiewerk is begonnen! Het is verstandig een aantal verschillende sites te bekijken en voor jezelf te onderzoeken welk vakantiewerk je het meest aantrekt. Door verschillende alternatieven te bekijken kun je voor jezelf een helder beeld scheppen van het aanbod en welk vakantiewerk voor jou het meest geschikt is. En wie weet kom je wel iets tegen waar je zelf nog nooit aan gedacht had!

2. Uitzendbureau

Uitzendbureaus bieden vakantiewerk aan. Het is voor een opdrachtgever erg eenvoudig om een uitzendbureau in te schakelen om vakantiekrachten te regelen. Uitzendbureaus hebben een breed aanbod aan vakantiebanen en daar zit dus absoluut een leuke vakantiebaan voor jou tussen. Vaak biedt een uitzendbureau wel maar een minimumloon, dus heel goed betaald vakantiewerk zal het niet zijn. Het voordeel van werken voor een uitzendbureau is dat je erg flexibel je werktijden kunt indelen en kunt stoppen met je vakantiewerk wanneer je wilt. Uitzendbureaus hebben vacatures voor vakantiewerk op hun website staan maar binnenlopen bij zo’n bureau is een betere optie. Je kunt dan je wensen kenbaar maken aan de intercedent en die kan voor jou op zoek gaan. Dan hoef je dus zelf niet op zoek naar vakantiewerk! Hoe meer mensen er voor je op zoek zijn, hoe groter de kans is dat je vakantiewerk vind.

3. Vrienden en bekenden

Zoals met elke banenzoektocht is het ook voor vakantiewerk verstandig om zoveel mogelijk mensen te laten weten dat je op zoek bent naar een vakantiebaan. Uit onderzoek van het FNV blijkt dat de meeste jongeren hun vakantiewerk vinden via een netwerk. Dus stuur een mailtje naar je familie, vrienden en bekenden en laat weten in welke periode je beschikbaar bent en beschrijf kort wat voor vakantiewerk je precies zoekt. Met een beetje geluk heeft een bekende nog iemand nodig. Hij / zij zal ook liever iemand aannemen die hij kent dan een volslagen vreemde. Daar komt bij dat je over de arbeidsvoorwaarden betere afspraken kunt maken dan bij een uitzendbureau. Een uitzendbureau rekent immers een veel hoger tarief voor vakantiekrachten (vaak minstens het dubbele van wat jezelf als loon voor je vakantiewerk krijgt!).

4. Buitenland

Waarvoor doe je eigenlijk vakantiewerk? Doe je het om met je verdiende geld een zomervakantie van te bekostigen? Waarom combineer je die twee dan niet met elkaar?! Het is erg leuk om een aantal weken of maanden in het buitenland vakantiewerk te doen. Niet alleen kun je naast je werk heerlijk vakantie vieren, het is daarnaast een fantastische ervaring om in een andere cultuur te leven. In Frankrijk en Spanje bijvoorbeeld zijn genoeg campings waar ze vakantiebanen aanbieden. En wat dacht je van de cafés, discotheken en kroegen in de populaire badplaatsen? Die hebben in de zomer allemaal vakantiewerkers nodig. Je kunt van tevoren bedenken naar welk land en welke plek je wilt en opzoeken welke bedrijven daar zitten. Nederlandse kroegen in badplaatsen waar veel Nederlanders komen hebben altijd Nederlandse vakantiekrachten nodig. Vaak hoef je daar de lokale taal niet te spreken (denk bijvoorbeeld aan Salou).

5. Avontuurlijk vakantiewerk

Maar waarom zou je je vakantiewerk niet wat avontuurlijker maken? Werken op een parachutespring kamp aan het Franse strand bijvoorbeeld! Je kunt het zo gek niet bedenken. Houd er wel rekening mee dat je op sommige plekken niet heel veel verdiend of zelfs alleen voor kost en inwoning werkt. Maak daar duidelijke afspraken over.

6. Vrijwilligerswerk

Waarom zou je eigenlijk alleen maar geld willen verdienen met vakantiewerk? Bedenk ook eens dat je vrijwilligerswerk kunt doen en andere mensen een leuke vakantie kunt bezorgen. Er zijn genoeg vrijwilligers nodig die bijvoorbeeld met kinderen uit probleemgezinnen een weekje op kamp gaan. Of mensen die een dagje op stap gaan met mensen met een beperking. Kijk voor de mogelijkheden op http://www.vrijwilligerswerk.nl/

7. Geld verdienen met artikelen schrijven

Waarom zou je niet eenvoudig weg geld verdienen door thuis artikelen te schrijven en deze op leerwiki te zetten? Je kunt met deze community geld verdienen aan reclame inkomsten. Hoe meer je schrijft hoe hoger je inkomsten oplopen. Het mooie is dat deze inkomsten doorlopend zijn! Als je genoeg verdiend met je artikelen hoef je dus voortaan niet meer op zoek naar vakantiewerk maar ga je op vakantie van je leerwiki inkomsten! Aanmelden kan eenvoudig door te klikken op de banner bovenaan dit artikel. Op de leerwiki-banner staat 'Geld verdienen vanuit je luie stoel', dus ik zou zeggen: Succes!

Wat moet je verdienen met vakantiewerk

Iedereen heeft recht op het minimumloon, dat is wettelijk geregeld. Hier komt nog een toeslag van 8% overheen. Dit minimumloon is afhankelijk van hoe oud je bent en het aantal uur dat je in een week werkt. Voor mensen jonger dan 15 geldt geen minimumloon. Laat je echter niet uitbuiten! Hieronder staat een tabel met de minimumuurlonen voor vakantiewerk die gelden vanaf januari 2009.

Leeftijd 36-urige werkweek 38-urige werkweek 40-urige werkweek
15 2,66 2,52 2,39
16 3,05 2,89 2,75
17 3,50 3,31 3,15
18 4,03 3,82 3,63
19 4,65 4,40 4,18
20 5,45 5,16 4,90
21 6,42 6,08 5,78
22 7,53 7,13 6,77
23 8,85 8,39 7,97

Als je in de horeca gaat werken krijg je vaak fooien. Dat is een leuk extraatje op je uurloon en dat kan aardig oplopen. Fooi moet je officieel opgeven aan de belastingdienst als inkomsten. In de praktijk is dit echter moeilijk te controleren en doen veel mensen dat niet.

Zwart werken lijkt aantrekkelijk omdat de werkgever geen premies hoeft te betalen en jou dus meer kan betalen voor vakantiewerk. Besef wel dat zwart werken verboden is in Nederland. Daarnaast ben je niet verzekerd tijdens je vakantiewerk en als er iets gebeurd zit je dus met een probleem.

Voor werken in het buitenland gelden weer andere regels. Om betaald te krijgen in het buitenland heb je een buitenlands sofinummer nodig. Zorg dat je de regels in het desbetreffende land goed uitzoekt en hierover duidelijke afspraken maakt met je werkgever! Sommige werkgevers kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen je geen loon uit te betalen maar in ruil voor je werk kost en inwoning te bieden.