Hoe vraag je om loonsverhoging

Inleiding

Loonsverhoging, iedereen wil meer geld verdienen. In ieder geval een salaris betaald krijgen dat bij de inhoud van het werk en de bijbehorende verantwoordelijkheden hoort. Maar wat als dat niet het geval is en uw collega voor hetzelfde werk en bijbehorende verantwoordelijkheden meer betaald krijgt? Of lastiger, dat u voor uw gevoel te weinig betaald krijgt voor uw werk plus bijbehorende verantwoordelijkheden. In dit artikel hoop ik u meer handvaten te geven om hier passende actie op te nemen en daadwerkelijk te vragen om loonsverhoging. 

Hoe vraag je om loonsverhoging?

De heilige graal voor een positief antwoord op de vraag of loonsverhoging toegekend wordt of niet is een gedegen planning en voorbereiding op de vraag en het moment van vragen. U kunt niet vandaag bedenken dat u morgen om loonsverhoging gaat vragen want dan zult u hoogstwaarschijnlijk (99,99%) een negatief antwoord krijgen op de vraag. Bovendien heeft u de deur gesloten voor toekomstige pogingen want, heeft u eenmaal een negatief antwoord gekregen zonder dat u behoorlijke argumenten had om dit te weerleggen dan is het in de toekomst alleen maar moeilijker om uw vraag te motiveren.

Planning en voorbereiding zijn essentieel!

Planning en voorbereiding

U wilt loonsverhoging? Ga dan niet over een nacht ijs en zorg er voor dat u beslagen ter ijs komt. Persoonlijk zou ik zeggen dat u een half jaar nodig heeft om goed voorbereid aan het gesprek te beginnen en de juiste gegevens en vergelijkingsmateriaal op tafel kunt leggen voor een goed onderbouwt verzoek tot loonsverhoging. Welke gegevens heeft u nodig en hoe kunt u de benodigde informatie boven water krijgen, hier een kort overzicht:

Stap Startdatum Gegevens Hoe of waar te verkrijgen
01 Half jaar van te voren CAO voor uw bedrijfstak Bij uw werkgever, uw vakbond of zoeken op internet.
02 Vanaf een half jaar van te voren Houdt uw ziektepercentage bij en zoek het gemiddelde voor uw bedrijfstak op. Aantal dagen of uren ziek / totaal beschikbare werktijd. Het gemiddelde ziektepercentage voor uw bedrijfstak kunt u vinden op internet.
03 Vanaf een half jaar van te voren Maak een overzicht van uw reguliere werkzaamheden Welke werkzaamheden heeft u gedaan en probeer ze te scoren naar activiteiten die genoemd worden in uw CAO zodat u een indicatie krijgt van het niveau waar u op werkt.
04 Vanaf een half jaar van te voren Prestaties en/of extra werkzaamheden Welke extra werkzaamheden heeft u gedaan en/of welke bijzondere prestaties heeft u behaald (grote klant binnengehaald, structureel ruim op tijd met aanleveren cijfers en/of belangrijk eigen initiatief getoond)
05 Vanaf een half jaar van te voren Overzicht met vergelijkbare functies en bijbehorende salarissen Zoek in kranten en op internet naar vergelijkbare functies en bijbehorende salarissen.
06 Maximaal twee maand van te voren Zo veel mogelijk positief reageren op de opdrachten van uw baas Misschien raar maar toch een belangrijk onderdeel in de voorbereiding op het gesprek, zorg dat uw baas en u een goede relatie hebben. Als de relatie goed is heeft u een (veel) grotere kans op loonsverhoging.
07 Twee weken van te voren Plan een gesprek met uw leidinggevende, geef daarbij duidelijk uw intenties aan. Dus geef aan dat u wilt praten over uw functioneren en bijbehorende beloning De meeste bedrijven voeren eens per jaar functioneringsgesprekken, ik zou voorstellen om gebruik te maken van dat moment zodat het initiatief in principe van uw leidinggevende uitgaat. Omdat er toch al een functioneringsgesprek gepland stond is de sfeer meestal minder gespannen dan wanneer u een speciaal gesprek aanvraagt. Deze functioneringsgesprekken vinden meestal plaats in een vooraf vastgestelde maand van het jaar, hou hiermee rekening met uw planning!
08 Twee weken van te voren Beargumenteer de door u gewenste loonsverhoging Op basis van uw onderzoek moet u een loonsverhoging kunnen beargumenteren, kunt u het niet onderbouwen dan zal uw leidinggevende het zeker niet geven.

 Geef antwoord op de vraag: waarom loonsverhoging?

Waarom loonsverhoging?

Na een gedegen voorbereiding is het tijd om antwoord te geven op de brandende vraag: waarom heb ik recht op loonsverhoging? Als u die vraag niet kunt beantwoorden dan heeft het geen zin het onderwerp aan te snijden want uw baas zal u het antwoord zeker niet geven.

Uw voorbereiding heeft u in ieder geval alle gereedschappen gegeven die u nodig heeft om uw baas te overtuigen. U kent de CAO van uw bedrijfstak en weet hoe uw ziektepercentage zich verhoudt met het gemiddelde in uw bedrijfstak. U kent uw reguliere werkzaamheden en de werkzaamheden die u extra heeft uitgevoerd het afgelopen half jaar en uw bijzondere prestaties. Tevens weet u welke beloning gangbaar is voor iemand in uw functie en ervaring. Zorg er voor dat u alles netjes geordend heeft in een dossier en maak een korte samenvatting op een A4tje voor uw leidinggevende.

Het gesprek:

Er van uitgaande dat u het onderwerp behandeld in een regulier functioneringsgesprek dan ligt het initiatief in eerste instantie bij uw leidinggevende. Hij zal met u het gesprek beginnen over uw functioneren, aangezien u een dossier hebt bijgehouden van uw werkzaamheden en dergelijke is het voor u eenvoudig te reageren op de bevindingen van uw leidinggevende. Hopelijk sluiten uw bevindingen aan bij die van uw leidinggevende maar als u uzelf eerlijk beoordeeld hebt dan is die kans behoorlijk groot. Uiteindelijk zal uw leidinggevende de vraag stellen of u nog opmerkingen heeft en/of aanvullingen, dit is het moment om uw vraag in te leiden en uiteindelijk voor te leggen.

Sluit aan bij de bevindingen van uw leidinggevende en geef aan welke extra taken u heeft uitgevoerd en welke bijzondere prestaties u de afgelopen zes maanden hebt gerealiseerd. Geef vervolgens aan wat u waard bent, uw (hopelijk) lage ziektepercentage, de (hogere) inschaling (conform CAO) van de door u uitgevoerde taken en het salaris dat vergelijkbare functies bieden. Leg de focus in het gesprek op wat u waard bent, nooit op wat u nodig heeft!

Uw leidinggevende kan positief of negatief reageren op uw verzoek, laat u niet uit het veld slaan en probeer zakelijk te blijven. Bij een positieve reactie komt er een voorstel tot loonsverhoging, u heeft al nagedacht over een redelijke loonsverhoging dus afhankelijk van het voorstel van uw leidinggevende gaat u akkoord of reageert u bedenkelijk (een kort "mmm", is meestal voldoende). Bij een negatieve reactie wordt het lastiger, het kan zijn dat uw leidinggevende echt geen structurele loonsverhoging mag geven. Stel in dat geval een eenmalige bonus voor, u zult verbaasd staan hoeveel makkelijker die gegeven wordt dan structurele loonsverhoging. Verder zijn er natuurlijk nog andere opties dan een daadwerkelijke loonsverhoging die eenvoudiger te behalen zijn, denk aan: flexibeler werktijden, meer vakantiedagen of thuiswerken als dat veel reistijd scheelt. Houdt in alle gevallen de deur open voor toekomstige gesprekken over dit onderwerp, stel voor dat uw leidinggevende en u na een half jaar weer spreken over dit onderwerp.

Conclusie

Dit artikel is geschreven voor iedereen die vindt dat hij of zij recht heeft op meer loon. In dit artikel wordt duidelijk dat het krijgen van een loonsverhoging niet eenvoudig is. Het resultaat op de vraag van loonsverhoging is afhankelijk van de voorbereiding die u in deze vraag steekt. Vragen om loonsverhoging is hard werken maar de beloning kan groot zijn.