Hoe tel ik zelf de bijtelling uit
Bijtelling
Als u van uw baas een auto van de zaak mag rijden zou je redelijkerwijs in je handjes mogen klappen. Hoera: u hoeft immers zelf die vierwieler niet te betalen en kunt royaal met vakantie gaan. Rijden maar naar hartenlust want ook de brandstof is voor rekening van de baas! Zo werkt het in de praktijk niet: wat wilt u weten over de bijtelling?
Waarom een bijtelling?
Een auto van de zaak is een voordeel in natura en daar moet belasting op worden betaald: de fiscale bijtelling van uw auto. Althans: het voordeel dat u als werknemer geniet voor het gebruik van die firmawagen voor uw privé uitstapjes: daar gaat het met name om. Officieel heet dat 'het voordeel van het privégebruik van een auto'. Dit voordeel moet bij uw inkomen worden geteld door uw werkgever. Tussen haakjes: de voor de werknemer ter beschikking gestelde auto hoeft niet eens op naam van de zaak te staan, hij kan ook geleased zijn. Het gaat erom dat u als werknemer die auto mag gebruiken omdat dat nodig is voor uw werk. Denk hierbij aan vertegenwoordigers, servicediensten, accountmanagers, technici…
Wie regelt uw bijtelling?
► Dat gebeurt in eerste instantie aan de bron door uw werkgever door (meestal) elke maand een forfaitair bedrag aan uw loon toe te voegen. Dit surplus is afhankelijk van de waarde van de auto, meer specifiek: de catalogusprijservan. Om u een idee te geven van de catalogusprijs die RDW hanteert, staat deze catalogusprijs vanaf nu ook op de site vermeld.
► De hoogste schaal van de fiscale bijtelling is inmiddels opgetrokken naar 25%,
RDW: meer dan alleen maar kentekenregister
♦ Sinds 1 januari jongstleden is het RDW-kentekenregister uitgebreid. Tot nu toe registreerde het de APK-data, technische en andere informatie van in Nederland ingeschreven voertuigen. Daar is nu de catalogusprijs bijgekomen van alle auto’s die vanaf 1 januari 2010 voor het eerstzijn geregistreerd.
♦ Het is de importeur van het merk die de prijs heeft aangeleverd. In het bijzonder gaat het om de netto catalogusprijs plus de btw en de bpm.
Bereken zelf
• U kunt nu de catalogusprijs van elke auto raadplegen, althans volgens de informatie van het RDW. Een deel van deze gegevens ontvangt het RDW van derden. Vandaar dat de dienst zich onthoudt van de verantwoordelijkheid over de juistheid van deze data. Daarom zijn ze gemerkt met een uitroepteken.
- Tip: ook de Belastingdienst gaat bij de controle van uw aangifte uit van de catalogusprijs in het RDW-kentekenregister. Uitermate handig voor de werkgever om uw bijtelling te berekenen. Maar als particulier kunt u het dus hier zelf ook online zien.
- De hele opzet is alleen maar bedoeld voor de particulier, met andere woorden: niet voor bedrijven. Daarvoor is een zakelijke variant te raadplegen (tegen betaling).
Hoe?
Door het invullen van uw kentekenplaat onderaan de website en op de button (het vakje met de 'i') te klikken. U vindt de catalogusprijs van de auto onder de kop 'Historie'.
Let wel: vraagt u te dikwijls gegevens op dan wordt uw toegang tot de dienst geblokkeerd.
Nog iets over woon-/werkverkeer
- Rijdt u niet meer dan 500 kilometers in privé dan valt u niet onder de fiscale bijtelling.
- Nog goed nieuws is dat het woon-/werkverkeer ook niet meetelt voor uw privé-kilometers. Het maakt daarbij niet uit of u alleen 's morgens en 's avonds op en neer rijdt of zelfs in uw lunchpauze ook nog eens dit ritje maakt en dus eigenlijk dagelijks tweemaal de afstand woon-/werk aflegt.