Subsidies en uw kadastraal inkomen

Kadastraal Inkomen en subsidies

In Nederland noemt men het onroerend goed belasting. In Belgie wordt dat dan het Kadastraal Inkomen, kortweg KI. De basisvoorwaarden om het KI of OB te bepalen zijn in beide landen vrijwel hetzelfde. Waar wringt het kadastrale schoentje in Belgie?

Wat is het Kadastraal inkomen

♦ Elk vastgoed in België is opgenomen in de landelijke administratie en het beheer ervan is in handen van het Kadaster. Dit orgaan bepaalt de jaarlijkse netto-huuropbrengst van een huis (of grond). Dit bedrag is dan het kadastraal inkomen (KI). Met andere woorden: het KI stelt het jaarlijks inkomen voor dat je goed zou opbrengen als je het zou verhuren tegen normale voorwaarden en na aftrek van kosten voor onderhoud en herstellingen.

♦ De eenvoudigste regel voor deze berekening: KI = huurwaarde – 40%.

♦ Uiteraard wordt het kadastraal inkomen jaarlijks geïndexeerd. Voor België dateert de basisindex reeds van 1 januari 1975.

♦ Om het KI vast te stellen, houdt de betrokken administratie zowel rekening met het gebouw zelf (aantal kamers, kelder, garage, algemene toestand) als met de meer algemene elementen die betrekking hebben op het gebouw of de omgeving (gemakkelijke toegang, nabijheid van verkeersaders). Verandert er iets aan het gebouw dan krijgt de eigenaar een herziening en meestal is die uitkomst uiteraard een verhoging. Die krijgt hij in elk geval bij een vergroting, een wederopbouw of bij andere belangrijke verbouwingen.

De procedure bij de gemeente (in Belgie althans)

Voor elke verbouwing waarvoor je toestemming nodig hebt van de gemeente moet je een bouwvergunning aanvragen. Eens deze vergunning is goedgekeurd, ontvang je automatisch een aangifteformulier dat je moet indienen bij het kadaster. Ook zij weten dan dat je veranderingen hebt aangebracht aan je woning die gevolgen kunnen hebben, en in de meeste gevallen ook hebben, voor het KI.

De procedure door het kadaster

De inspecteurs van het kadaster komen ter plaatse om de omvang van de wijzigingen vast te stellen of doen gewoon een steekproef in de straat. Dit laatste omdat niet iedereen spontaan veranderingswerken aangeeft. Om het nieuwe kadastraal inkomen te berekenen, maakt de administratie gebruik van vergelijkingspunten zoals gelijksoortige gebouwen of werkzaamheden in dezelfde wijk of elders.

Subsidies: een kat in een zak!?

► In 2008 en 2009 heeft de Belgische/Vlaamse regering rijkelijk gestrooid met subsidies voor energiezuinige investeringen aan woningen (zowel nieuwbouw als renovatie): dakisolatie, zonneboilers, biomassaketerls, zonnepanelen, warmtepompen, velux dakramen, dubbele beglazing, dakvervangingen, HR-ketels, het kon niet op! Het lokaas bij dit alles was een belastingvermindering van maar liefst (maximaal) 40% van het bedrag van de uitgevoerde werken. De subsidieaanvragen overtroffen de stoutste verwachting van de regering en algauw waren enkele subsidiepotjes veel te vroeg uitgeput!

► Er zit echter wel degelijk een hele dikke adder onder het gras: de staat geeft niet voor niets subsidies. Wat is het geval? Subsidies helpen de eigenaar nu wel uit de brand om de rekeningen te kunnen betalen maar… als daardoor je KI stijgt, ben je daar je hele leven lang de pineut van, althans zo lang je eigenaar blijft van de woning! Het loont dus zeker de moeite om eerst eens een rekensom te maken vooraleer je subsidies aanvraagt!

Een voorbeeld: 1500 euro subsidies en een KI stijging van 200 euro per jaar zijn na goed 7 jaren uitgeblust!

Conclusies

Eerst het goede nieuws: niet alle verbouwingen/aanpassingen hebben een stijging van het KI als gevolg!

Via de indexering stijgt het KI zowiezo om de zoveel tijd! Ook al vraag je geen premies aan, dan nog kan het KI stijgen op basis van de vergelijking met de straat en/of wijk! Uitgaande van dit standpunt kun je ook denken: wat ik van de staat krijg, pak ik beet!

Een toelichting over de stijging van het KI kun je altijd opvragen bij het kadaster en ben je niet akkoord dan is er een mogelijkheid om, weliswaar binnen een bepaalde termijn aangetekend verzet in te dienen!