Ouderschapsverlof

Wat is ouderschapsverlof?

Iedere ouder heeft recht op ouderschapsverlof. Ouderschapsverlof mag je opnemen als je kinderen onder de acht jaar hebt. Verder moet je minstens een jaar bij dezelfde baas werken. Je kan ouderschapsverlof opnemen om tijdelijk minder te werken om voor je kinderen te zorgen. Op deze manier hoef je niet je contract aan te passen en zou je na het verlof in principe weer voor je volledige aantal uur kunnen gaan werken. Je hebt recht op 26 weken maal het aantal uur dat je werkt. Dus stel je werkt 20 uur per week, dan heb je recht op 26 x 20 is 520 uur. Wat wil je allemaal weten over het ouderschapsverlof?

Update ouderschapsverlof

Helaas met de aangekondigde bezuinigingen zal de ouderschapsverlofkorting waarschijnlijk komen te vervallen. Dit houdt in dat je wel ouderschapsverlof kan opnemen maar geen teruggave van de belastingdienst meer zal krijgen. Ouders krijgen alleen nog in 2012 de mogelijkheid om ouderschapsverlofkorting op te nemen. In 2013 zal de ouderschapsverlofkorting komen te vervallen. Wanneer je dus twijfelt over het wel of niet opnemen van ouderschapsverlof, dan moet je hier snel over beslissen!

Hoe deel je het ouderschapsverlof in?

De standaard regel is dat je de helft van je uren blijft werken en de rest verlof neemt. Dit houdt dus in dat je een jaar lang de helft van je uren gaat werken. Dus in mijn voorbeeld van 20 uur in de week, ga je dus 10 uur per week werken. Maar in overleg met je baas kan het ook anders. Je kan een half jaar lang voltijd verlof nemen of je neemt minder uur ouderschapsverlof op per maand en verspreid het dan over een langere periode.

Je werkgever

Je werkgever mag het ouderschapsverlof niet weigeren. Je moet het wel schriftelijk aanvragen twee maanden voordat je het wilt laten ingaan. Op die manier liggen de afspraken vast en kan het niet zomaar zonder overleg verandert worden. De standaard vorm kan je werkgeven sowieso niet weigeren, wil je de uren anders indelen dat zal daar over overlegt moeten worden. In principe zitten er verder geen nadelen aan voor je werkgever. Hij zal alleen een invaller moeten vinden die jouw uren gaat opvangen. Maar hij betaalt je alleen de uren uit die je werkt en verder bouw je ook je vakantiedagen op na de dagen die je werkt. De meeste werkgevers denken dat het hun veel geld gaat kosten, maar dat is gelukkig niet waar.

Financieel en ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof is onbetaald verlof. De uren die je niet werkt, krijg je ook niet uitbetaald. Of er moet iets anders in je CAO staan, maar dit is meestal helaas alleen als je bij een overheidsinstelling werkt. Wat veel mensen niet weten is dat je sinds 2009 een bijdrage van de belastingdienst krijgt. Vroeger zat het vast gekoppeld aan de levensloopregeling, maar daar is het van los gekoppeld en kan iedereen het opnemen. Je krijgt per uur 4,07 euro. Neem je je ouderschapsverlof in 2011 op? Dan krijg je 4,11 euro per uur. Je wordt er niet heel rijk van en het zal altijd minder zijn dan je volledige loon, maar het is toch een leuke bijkomstigheid. Als je twintig uur werkt krijg je in totaal 2080 euro. Dat is toch een leuk meevallertje! Je kan het maandelijks laten uitbetalen door middel van de voorlopige teruggave of in één keer aan het eind van het jaar.

Wie nemen ouderschapsverlof op

Uit onderzoekt blijkt dat vooral de vrouwen gebruik maken van het ouderschapsverlof. Juist omdat het juist meestal de vrouwen zijn die toch wel minder willen gaan werken. Van de mannen neemt maar een klein deel zijn ouderschapsverlof op. Vrouwen nemen het meestal binnen het jaar op terwijl mannen het gespreid op nemen door bijvoorbeeld in plaats van 5 dagen 4 dagen te werken.

Mijn mening

Ik vind het ouderschapsverlof vooral ideaal als je toch al minder wilt gaan werken. Dan is het puur een extraatje wat je krijgt. Plus dat je er nog over na kan denken of je echt minder uren wilt gaan werken. Ik geloof er niet zo in als je fulltime werkt dat je dan een jaar minder kan werken om daarna weer fulltime te moeten gaan werken. De zorg voor de kinderen blijft in principe hetzelfde en het is ook moeilijk om weer mee te moeten komen op je werk. Toch is het een mooie regeling waar alle werkende ouders eens over na zouden moeten denken.