Fiscale fraude

Inleiding

Eén van de speerpunten van de belastingdienst is fraudebestrijding. Dit aspect is de laatste jaren steeds meer op de voorgrond getreden. Opgestart door de huidige minister van Financiën en nu naadloos overgenomen door de huidige staatssecretaris van Financiën. Het begrip fraude wordt steeds verder uitgekristalliseerd. Om een voorbeeld te noemen, het niet doen van een aangifte valt hieronder.

Aangifteplicht

Het jaar 2012 is nog maar net begonnen. Toch zijn er al bepaalde verplichtingen die hun schaduw vooruitwerpt. Eén van deze evenementen is de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Wellicht zult u denken, die hoeft toch pas vóór 1 april ingediend te worden. Daarin hebt u gelijk, maar het afgelopen jaar is gebleken, dat deze datum niet door iedereen in acht is genomen. Sterker nog, er is zelfs een groep die in het geheel geen aangifte heeft gedaan. Deze groep van zogenaamde aangifteweigeraars, worden nu door de belastingdienst aangepakt. Daarnaast wordt er een campagne opgezet voor het aangiftejaar 2011.

Forse boete voor 'aangifteweigeraars' inkomstenbelasting 2010

Mensen die hun aangifte inkomstenbelasting over 2010 ook na meerdere herinneringen nog niet hebben ingediend, ontvangen binnenkort van de Belastingdienst een aanslag met boete die kan oplopen tot € 984.

Over 2010 kregen circa 8 miljoen mensen van de Belastingdienst een brief dat zij aangifte inkomstenbelasting moesten doen. Een klein deel van deze groep heeft ook na verschillende schriftelijke en telefonische herinneringen geen aangifte ingediend. Over 2010 gaat het om bijna 169 duizend mensen. Zij ontvangen binnenkort een aanslag met boete die kan oplopen tot € 984.

Over 2010 controleerde de Belastingdienst extra op het tijdig indienen van de aangifte. Hierdoor daalde het aantal mensen dat zijn aangifte niet heeft ingediend met 35%. Als de Belastingdienst geen aangifte ontvangt, wordt een zogenoemde ambtshalve aanslag opgelegd. Dat betekent dat de hoogte van de aanslag wordt geschat op basis van de gegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn.

Fiscus start campagne Belastingaangifte 2011

De Belastingdienst heeft vanaf vandaag het speciale onderdeel Aangifte 2011 online gezet. Particulieren worden geadviseerd om te wachten met het doen van aangifte tot 1 maart a.s. Vanaf deze datum staat de vooraf ingevulde aangifte klaar.

Belastingplichtigen hebben net als voorgaande jaren tot 1 april 2012 de tijd om belastingaangifte te doen. Iemand moet aangifte doen als diegene van de Belastingdienst een aangiftebrief ontvangt. De aangiftebrieven 2011 worden van half januari tot en met eind februari 2012 verstuurd. Gerelateerd nieuws

Meer informatie over de aangifte 2011 en de vooraf ingevulde aangifte staat op het speciale onderdeel Aangifte 2011. Hier staan onder meer, uitleg over de aangifte, tips voor het invullen en veelgestelde vragen.

Misdaad loont niet

Een aantal jaren geleden is de belastingdienst, de weg van het civiele strafrecht ingeslagen. Fiscale vergrijpen worden als misdaad gezien en als zodanig ook bestraft.

Bekend in dat kader is de achtervolging van belastingplichtigen die hun geld op (verzwegen) Luxemburgse bankrekeningen hebben staan (de KB-Lux-arresten).

Maar ook andere groepen belastingplichtigen worden bij fraude harder aangepakt. Zeker als dit mensen zijn die in maatschappelijk opzicht een voorbeeldfunctie vervullen. Een recent voorbeeld hiervan is de navolgende casus.

Belastingfraude Haagse advocaten bestraft

Drie advocaten uit Den Haag moeten fikse boetes betalen omdat ze de Belastingdienst hebben belazerd. De rechtbank veroordeelde de mannen tot boetes van 15.000, 17.000 en 23.000 euro en werkstraffen van 40 uur. De raadslieden hebben een paar jaar de belasting ontdoken.

Ze kochten als privé-personen spullen en lieten leveranciers volgens de rechtbank facturen maken waarop stond dat het aankopen voor het advocatenkantoor waren. Zo werden ze aftrekbaar voor de belasting. Hierdoor betaalden de advocaten te weinig inkomsten-, omzet- en vennootschapsbelasting. Behalve fraude pleegden ze ook valsheid in geschrift door de facturen anders te laten opstellen.

De rechtbank vindt het ernstig dat de advocaten zich hierdoor jarenlang hebben verrijkt. Ze hebben er misbruik van gemaakt dat ze een advocatenkantoor runden, aldus de rechtbank. "Ze hebben het aanzien van de advocatuur en hun medewerkers ernstige schade toegebracht." Het drietal is ook door de tuchtrechter binnen de advocatuur gestraft.

Buitenland

Voor diegenen die denken dat het niet doen van aangifte een typisch Nederlands probleem, kan als geruststelling worden medegedeeld dat het een wereldwijd probleem is. Een recent voorbeeld van de VS bewijst dat het een menselijk probleem is, niemand betaalt graag belastingen.

 

Meer weten ?

Fiscaal Advies

Tip: Op zoek naar een belastingparadijs ?

Bron

Ministerie van Financiën

Redactie Plein+

ANP