Wat is een belastingparadijs
Inleiding
In dit artikel ga ik in op het begrip "belastingparadijs" en leg het verband van dit begrip met Nederland. Na lezing van dit artikel zal het voor de aandachtige lezer duidelijk zijn, dat het laten vervallen van een wetsartikel, politiek gezien erg gevoelig ligt als er grote financiële belangen mee gemoeid zijn. Harde cijfers zijn niet bekend, maar in de wandelgangen wordt gesproken van een aanzienlijk percentage van ons bruto nationaal product (BNP).
Is Nederland een belastingparadijs ?
Belastingparadijs
Wat is een belastingparadijs en waar vinden we ze? Om aan het criterium belastingparadijs (tax haven, Steueroase) te voldoen, zijn een aantal minimum voorwaarden geformuleerd:
- een stabiel politiek regime en weinig sociale onrust;
- absolute geheimhouding van de naam en de zaken van een cliënt;
- geen deviezencontrole of valutabeperkingen;
- goede verbindingen (internet, vliegveld) met de rest van de wereld;
- een lage, of bij voorkeur helemaal geen belastingheffing op winsten, ontvangen rente, royalty’s, beleggingsopbrengsten.
De eerste associatie die gemaakt wordt is die met de vakantieparadijzen, en inderdaad als we de volgende rij landen voorbij zien komen, dan wordt deze suggestie bevestigd: Anguilla, Antigua, Aruba, Bahamas, Barbados, Belize, Bermuda, Britse Maagdeneilanden (BVI), Dominicaanse Republiek, Grenada, Kaaiman-eilanden, Panama, Seychellen, St. Vincent en Trinidad.
Hier komen we de tropische nachten en zonovergoten blinkende witte stranden inderdaad tegen. Iets minder tropisch zijn Cyprus, Malta, Bahrein en Dubai. Gaan we verder in noordelijke richting dan komen we terecht in Andorra, België, Gibraltar, Guernsey, Isle of Man, Italië, Liechtenstein, Monaco en Zwitserland. Ter completering valt ook Hong Kong nog te vermelden. Als we deze lijst overzien, dan valt het op dat Nederland nog ontbreekt.
Hoe komt het dan dat Nederland toch als een belastingparadijs wordt gezien ?
Nederland
Als we terug gaan naar de vorenstaande criteria en we doorlopen deze, dan krijgen we het navolgende beeld :
- Heeft Nederland anno 2013 een stabiel politiek regime en weinig sociale onrust ?
- Hanteert Nederland een absolute geheimhouding op zakelijk en persoonlijk gebied?
- Hanteert Nederland geen deviezencontrole of valutabeperkingen ?
- Heeft Nederland goede verbindingen wat betreft infrastructuur en ook virtueel ?
- Ziet Nederland af van de belastingheffing op winsten, rente, royalty’s of beleggingsopbrengsten ?
Het antwoord op al deze voorvragen kan beantwoord worden met NEE. Ten aanzien van de punten 1 en 4 kan men opmerken dat deze zich de afgelopen jaren verslechtert hebben.
De voorlopige conclusie is dan ook dat Nederland geen belastingparadijs is.
De inwoners van Nederland zullen dit alleen maar kunnen beamen, maar hoe komt het dat Nederland dan toch regelmatig in de media als belastingparadijs wordt genoemd ?
Wet op de vennootschapsbelasting.
Nederland is erg actief in het produceren van wetten, zodoende vinden we het antwoord op onze laatste vraag in de Wet op de vennootschapsbelasting (1969).
In deze wet is in artikel 13 de deelnemingsvrijstelling vastgelegd en deze is voor buitenlandse ondernemingen een ware reddingsboei in internationale belastingstructuren.
Vennootschappen (B.V.’s, N.V.’s) betalen over hun winst vennootschapsbelasting. Indien sprake is van een holdingstructuur (concern), ook wel moeder-dochteronderneming, zou zonder nadere maatregelen de winst van de dochter twee keer in de belastingheffing worden betrokken, namelijk bij de dochtervennootschap en bij de holdingvennootschap. Via de deelnemingsvrijstelling wordt dubbele heffing voorkomen. Bij het bepalen van de belastbare winst van de holdingvennootschap worden door de deelnemingsvrijstelling de resultaten uit de deelneming (of dat nu winst of verlies is) niet meegenomen.
De deelnemingsvrijstelling is vooral van toepassing op waardeveranderingen van de deelnemingen (die vooral tot uiting zullen komen bij verkoop) en op dividenden. Ook aan- en verkoopkosten van deelnemingen vallen onder de deelnemingsvrijstelling. Financieringskosten (bijvoorbeeld rentelasten) vallen nadrukkelijk niet onder de deelnemingsvrijstelling.
Er is sprake van een deelneming (en dus toepassing van de deelnemingsvrijstelling) indien een vennootschap 5% bezit van de aandelen (van het gestorte kapitaal) in een andere vennootschap. Ook winstbewijzen, winstdelende vorderingen of een belang in een commanditaire vennootschap kunnen fiscaal als deelneming voor de deelnemingsvrijstelling kwalificeren.
Verliezen die onder de deelnemingsvrijstelling vallen, zijn dus niet aftrekbaar bij de holding. Op deze hoofdregel geldt één belangrijke uitzondering: liquidatieverliezen vallen niet onder de deelnemingsvrijstelling en zijn wel aftrekbaar. Van een liquidatieverlies is doorgaans sprake indien een dochtervennootschap failliet gaat of wordt geliquideerd.
Conclusie
De eindconclusie is dan ook dat Nederland een belastingparadijs is in internationaal perspectief zolang als artikel 13 in de Wet op de vennootschapsbelasting blijft staan.