Subsidies: het vlagheidefonds voor duurzame energie, particuliere woningbezitter
Het vlagheidefonds?
In een aantal gemeente in Brabant, te weten Sint-Oedenrode, Cuijk, Den Bosch, Boxtel, Bernheze, Haaren, Heusden, Maasdonk, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Vught, Veghel, Maasdriel en Oss (en vanaf 2011 ook in Uden) bestaat de subsidieregeling genaamd vlagheidefonds. Wat is dit vlagheidefonds en hoe komt een inwoner uit deze gemeenten er voor in aanmerking?
Wat is het vlagheidefonds?
Het vlagheidefonds is een subsidie voor het promoten van projecten voor het toepassen van duurzame energie bij inwoners in deze gemeenten. De regeling is ontstaan in 2000. Tot 2009 hadden ruim 650 huishoudens gebruik gemaakt van de subsidie. Daar moet overigens wel bij vermeld worden dat het aantal gemeenten de laatste jaren is uitgebreidt. Het vlagheidefonds is voor particulier woningen (bestaande bouw of nieuwbouw) of non-profit instellingen of gemeenten. Bedrijven kunnen dus geen aanspraak maken op deze regeling. Onderstaand wordt voor particuliere woningbezitters uitgelegd hoeveel subsidie zij maximaal toegekend kunnen krijgen.
Wanneer kom je in aanmerking voor de regeling.
Ten eerste dien je een inwoner te zijn van één van de deelnemende gemeenten. Op de tweede plaats dient er nog geld in de subsidiepot aanwezig te zijn. Deze twee onderdelen zijn na te lezen op (klik op de link)[http://www.sint-michielsgestel.nl/wonen-en-leven/wonen/vlagheidefonds/]. Tenslotte mag je slechts één keer per jaar subsidie aanvragen. Bij deze aanvraag mag je subsidie voor verschillende technieken samenvoegen. Het is echter niet toegestaan om meerder aanvragen in te dienen ook al gaan deze over verschillende technieken in één kalenderjaar. De aanvraag dient voorafgaande aan de installatie ingediend en goedgekeurd te worden om zeker te zijn van de uitkering van de subsidie.
De regeling is van kracht op de volgende duurzame technieken:
1) PV-cellen (zonnecellen die energie opwekken);
2) Zonneboilersysteem (voor de opwarming van het warme water);
3) Systeem voor het douchewater warmte-terugwinning;
4) Kleinschalige windenergie toepassing;
5) Een voorziening voor warmte-koude opslag.
Hoeveel is de subsidie, wanneer je gebruik maakt van het vlagheidefonds?
Dat ligt natuurlijk aan de maatregel die je toepast.
Voor een bestaande woning:
Subsidie PV-cellen, vlagheidefonds
Voor PV-cellen kan een bijdrage worden gegeven va 2 Euro per Watt-piek, met een maximum bijdrage van 1600 euro. Dat betekent dus dat de subsidie over maximaal 800 Watt-piek wordt gehonoreerd.
Subsidie zonneboilersysteem, vlagheidefonds
De maximaal toegekende subsidie bij de aanschaf van een zonneboilersysteem is 300 euro.
Subsidie voor het douchewater warmte-terugwinning, vlagheidefonds
Ook deze maximaal toegekende subsidie is 300 euro.
Subsidie voor de kleinschalige windenergie toepassing, vlagheidefonds
De subsidie is 500 Euro per kW geïnstalleerd vermogen.
Subsidie warmte-koude opslag, vlagheidefonds
De regeling keert maximaal 500 euro uit.
Voor al deze uitkeringen geldt dat de maatregelen die worden toegepast voldoen aan de eisen zoals gesteld in de regeling vlagheidefonds.
Voor nieuwbouw woningen:
Bij een EPC (Energie Prestatie Coefficient) van 0,0:
keert de regeling 10.000 euro uit.
Bij een EPC van 50 % van de geldende EPC:
vindt een uitkering plaats van 5.000 euro. De geldende EPC is de EPC waarde zoals vastgesteld op het moment dat de aanvraag wordt ingediend.
EPC tussen 50-100 % lager dan de geldende EPC:
Een uitkering naar rato zal plaatsvinden. De EPC eis is vanaf 1 januari 2011 0.6. Bij een EPC van 0.15 vindt een uitkering van 7.500 euro plaats.
De EPC inspectie die zal plaatsvinden naar aanleiding van de aanvraag wordt tevens vergoed uit het vlagheidefonds (tot een maximum van 1000 Euro).
Aanvraag indienen, vlagheidefonds
De particuliere woningbezitter kan zijn aanvraag indienen via het speciale formulier dat is te downloaden op de site van het vlagheidefonds. Na beoordeling kan het geldbedrag toegekend, danwel afgewezen worden. In het geval van de goedkeuring ontvangt de woningbezitter een toekenningsbeschikking. Daarin is beschreven welk bedrag is toegekend, voor welk project, binnen welk tijdsbestek het project afgerond dient te zijn. Beschreven is aan welke eisen het project dient te voldoen en dat het project ten minste gedurende 5 jaar in stand gehouden dient te worden.
Na afronding van het project door de woningeigenaar kan het vaststellingsformulier worden ingevuld, waarna uitbetaling zal plaatsvinden. Een controle voorafgaand aan de uitbetaling kan plaatsvinden.
Combineren van subsidies en regelingen, met vlagheidefonds
Het vlagheidefonds kan gecombineerd worden met andere vormen van subsidies, zoals Brabant bespaart (die een grote overlap kent) en Subsidie duurzame energie (SDE). De subsidie duurzame warmte (SDW) kent ook overlap, maar kan niet gestapeld worden, aangezien Senternovem in dat geval de subsidie in mindering brengt.
Tot slot
De regeling vlagheidefonds is een stimulerende maatregel om duurzame energie toe te passen. Mede omdat de subsidies stapelbaar zijn en de terugverdientijd voor het toepassen van duurzame energie, daarmee verkort kan worden. Jammer dat enkel een beperkt aantal gemeenten deelnemen aan dit fonds. Maar de regeling is de laatste jaren al fors uitgebreidt, dus...