Hoe is de premie dakisolatie geregeld

Hoe energie besparen met dakisolatie

Je zou wel gek zijn als je het niet doet: het dak van je huis isoleren. En dan niet alleen het dak, doe meteen de zolder ook maar. Want je krijgt er subsidies voor in België. Bovendien betaalt deze investering zichzelf terug via de energiefactuur. Deze levenslange besparing en minder vocht daarboven is mooi meegenomen.

Wat kost een dak isoleren

Het kostenplaatje van deze investering hangt van vele dingen af. Zo is er het type van uw dak. Dat kan een hellend of plat dak zijn, de isolatiematerialen die er worden gebruikt en of je het zelf doet of laat doen door een gespecialiseerd bedrijf.

In 2012 wordt de gemiddelde prijs van dakisolatie begroot op ongeveer 60 euro per m². Een gemiddeld huishouden bespaart hierdoor ongeveer 5,60 euro per jaar per m².

Volgens de fabrikanten is dakisolatie een eenmalige investering.

Terug verdienen?

Terug gerekend naar de energiefactuur is de terugverdientijd vrij kort. Om een schatting te maken van de terugverdientijd delen we de prijs per m² door de besparing. De terugverdientijd is dan 10 jaar. Met eventuele subsidies is de terugverdientijd gemiddeld 9 jaar.

Overheidspremies

De overheid voorziet hiervoor een premie. Deze kan oplopen tot 8 euro per m². De maximale premie is 960 euro (2012). Daar zijn uiteraard voorwaarden aan verbonden. Het goede nieuws is dat vanaf 2012 ook kleine daken (kleiner dan 40m²) in aanmerking voor een premie.

 - De Rd-waarde van het gebruikte isolatiemateriaal moet meer zijn dan 3,5 m²K/W (warmteweerstand);

-  Hoe groot is het geïsoleerde oppervlak? Maximaal oppervlak: 120m²;

-  Alleen geldig voor facturen met een factuurdatum vanaf 1 januari 2012 die maximaal 1 jaar oud zijn.

-  Al of niet inschakelen van een geregistreerde aannemer of doe je het zelf?

Als u het isoleren laat uitvoeren door een aannemer en de Rd-waarde bedraagt 3,5 m²K/W tot 4 m²K/W, dan ontvangt u €6,- per m² met een maximum van 720 euro.

Van 4 m²K/W tot 4,5 m²K/W ontvangt u 7 euro,- met 840 euro als maximum en voor alles boven de 4,5 m²K/W zelfs 8 euro per m² en bedraagt het maximum 960 euro.

Voor het plaatsen van dak of zoldervloer isolatie kunt u een premiebedrag ontvangen van 8 euro per m² .

Voor de aanvrage van de isolatiepremie is de procedure per 1/1/2012 gewijzigd. In plaats van deze premie aan te vragen bij de netbeheerder en de Vlaamse overheid hoeft dit nu nog maar op één plek: bij de netbeheerder. Dit is dus, afhankelijk van waar je woont, bij Infrax of Eandis. Links onderaan dit artikel.

Soort dak van belang?

Ja, de constructie van het dak is wel degelijk van belang.

A. Hellend dak

Bij dit soort dak zijn er 3 opties:

  1. Dakisolatie aan de buitenkant van het dak. Dit is geen klus voor doe-het-zelvers!      Buitenste dakisolatie zorgt wel voor de hoogste isolatiewaarde.
  2. Dakisolatie aan de binnenkant van het dak. Dit kun je wèl zelf aanpakken.
  3. Dakisolatie op een ongebruikte zolder. Met ongebruikt wordt bedoeld: de zolder is geen daadwerkelijke leefruimte, eerder een stapelruimte voor ongebruikte      spullen. In dit geval is het handig en energiebesparend om niet het dakgedeelte maar wel de zoldervloer te isoleren. Dit is een kostenbesparende optie omdat je voor de vloer minder materiaal nodig hebt dan voor het dak. Het vloeroppervlak is immers kleiner dan de oppervlakte van een dak. Ook voor zoldervloerisolatie kun je een premie krijgen.

B. Plat dak isoleren

Een plat dak isoleren kun je best overlaten aan specialisten ter zake. Waarom? Omdat de isolatie een optimale bescherming moet bieden voor zowel stilstaand water als regenbuien. Daarom wordt bij dit soort dak gekozen voor dakisolatie aan de buitenkant die dan extra afgewerkt wordt met waterdicht materiaal. Het is echter ook mogelijk om bij platte daken de binnenkant te isoleren. Het isolatiemateriaal zal dan tussen de balklaag worden geplaatst.

Welke materialen?

De lijst met materialen is heel uitgebreid. Mogelijkheden zijn: XPS platen, PIR (resolschuim), PUR (hardschuim), EPS (piepschuim), steenwol (platen, vlokken of dekens), glaswol (platen, vlokken of dekens). De verschillende soorten materialen variëren van ongeveer 5,5 tot 14 cm dik. Bij de keuze van het isolatiemateriaal kun je nog letten op brandveiligheid, geluiddemping of warmtecapaciteit.

Energiewegwijzer