Tips voor een zuinig leven
Het voorkomen van impulsaankopen
Zet jezelf op huishoudgeld. Spreek met jezelf een bepaald bedrag per week af en doe dit in contacten in je portemonnee. Laat je pinpas vaker thuis en hou je aan je budget. Als je huishoudgeld op is, is het op en ga dan niet extra geld opnemen.
Vraag je bij elke aankoop af of je het product ook daadwerkelijk nodig hebt of dat het gewoon een impulsaankoop is. Als het een impulsaankoop is, zeg je tegen jezelf dat je het niet echt nodig hebt en dus niet hoeft te kopen.
Boodschappen doen
Ga voordat je boodschappen gaat doen na hoeveel je maximaal uit mag geven in de supermarkt en houd je daar dan ook aan. Ga dan ook altijd boodschappen doen met een boodschappenbriefje op zak, zo vergeet je niets en is de kans op impulsaankopen kleiner doordat je dan bewust direct op zoek gaat naar wat je nodig bent. Ga in plaats van vaker boodschappen doen, een keer in de week boodschappen doen. Dan hoef je namelijk maar een keer in de week te proberen om impulsaankopen te voorkomen.
Aanbiedingen
Ga voordat je boodschappen gaat doen eerst alle aanbiedingen langs. Als er iets in de aanbieding is dat je toch veel gebruikt, zorg dan dat je er genoeg van inslaat. Ook heb je wel aanbiedingen van producten die nog maar een dag houdbaar zijn. Hier zit vaak 50 % korting dus let op dit soort aanbiedingen en je zult al goedkoper uit zijn bij het boodschappen doen. Nadat je gebruik hebt gemaakt van zulk soort aanbiedingen ga je gewoon de rest van je boodschappen halen bij de winkel die jij het goedkoopst vind.
Kies altijd voor het merkloze of huismerk van een product. Op het huismerk product vind je het merk van de betreffende winkel.
Koop grotere hoeveelheden in een keer. Dit is namelijk in verhouding over het algemeen goedkoper.
Maak geregeld een praatje met het personeel van de supermarkt. Deze mensen kunnen namelijk je vragen beantwoorden. Zo kun je bijvoorbeeld te weten komen wanneer welk product goedkoper wordt.
Overig
Als je op het punt staat om een aankoop van 15 euro of meer te doen, denk hier dan in ieder geval een dag over na. Mocht je de volgende dag nog steeds van mening zijn het echt nodig te hebben, kan je het alsnog kopen.
Eten en drinken kan je het beste meenemen van huis. Door het mee te nemen van thuis bespaar je al veel op jaarbasis.
Als je niet weet wat je precies per week of in de maand uitgeeft kan het helpen om een periode lang bij te houden waar je je geld aan uit geeft.
Neem niet te veel contant geld mee tenzij je het echt nodig bent. Hoe meer contant geld je altijd bij je hebt, hoe makkelijker je geneigd bent het ook daadwerkelijk uit te geven.
Om te voorkomen dat je te veel geld uit geeft aan leuke of ‘overtollige’ dingen kan je jezelf ook hiervoor zakgeld geven.
Tips voor sparen
Wat je ook kunt doen is elke maand een klein bedrag van je loon overboeken naar je spaarrekening. Doe dit alleen als het dan ook echt mogelijk is. Zo geef je dit geld minder snel uit.