Hoe weersta ik verkooppraatjes

Verkooppraatjes weerstaan

Iedereen in Nederland krijgt dagelijks met verkooppraatje te maken. Bijvoorbeeld via televisie, reclamefolders of bijvoorbeeld verkopers aan de deur. Vaak komen ze met een mooi verhaal aanzetten dat je tot aankopen aanzet.

Achteraf is er misschien een behoefte vervuld waarvan je vooraf niet had gedacht die te bezitten. Dit is natuurlijk de slimmigheid van de verkoper. Gelukkig wordt er in dit artikel beschreven wat je kunt doen om deze verkooppraatjes te weerstaan, en misschien nog wel belangrijker, ze te herkennen voor wat ze werkelijk zijn.

Tips tegen verkooppraatjes en verkooptechnieken

Bewustzijn

In de boeken 'How to win friends and influence people', 'Influence. The psychology of persuasion' en 'De 48 wetten van de macht' wordt beschreven hoe mensen gemanipuleerd worden. Uiteraard wordt er ook gesproken over de ethiek van deze vaardigheden en of ze moreel aanvaardbaar zijn. Deze boeken sporen je niet direct aan om deze technieken toe te passen maar het helpt je wel om een bewustzijn te creëren in relatie tot verkooppraatjes en hoe je hier op moet reageren. Dit bewustzijn geeft je ten eerste de mogelijkheid om verkooppraatjes duidelijk te herkennen. De volgende keer wanneer je een televisieserie kijkt merk je misschien zelfs de meeste sluikreclame op die daar in voorkomt. Maar belangrijker is nog om je te realiseren dat het doel van verkooppraatje is om aan jou geld te verdienen. De meest optimale manier om dit te doen is door in te spelen op emoties. Heb je bijvoorbeeld wat overgewicht, dan zul je sneller luisteren naar een reclameboodschap die hier specifiek op gericht is. Krijg je grijs haar, dan wil je misschien wel eens een nieuwe shampoo proberen die hier tegen helpt.

Kort door de bocht kun je dus zeggen dat een bewustzijn van reclameboodschappen en het doel achter deze boodschappen, het verdienen van geld voor de adverteerder, je helpt om voor jezelf duidelijk te krijgen of het product of de dienst die wordt aangeboden voor jou geschikt is of niet. Immers werden wat dikkere mannen en vrouwen vroeger juist aantrekkelijk bevonden en je heb je George Clooney wel eens gezien met grijs haar?

Noodzakelijkheid

Wanneer je geconfronteerd wordt met een reclame en je de neiging voelt om iets van deze reclame te kopen, bijvoorbeeld via een Tel Sell reclame, is het eerste wat je moet doen nagaan of je dit product echt nodig bent. Dit kan lastig zijn aangezien de presentatie vaak zo wordt vormgegeven dat je niet echt meer wilt nadenken over de nuttigheid van het product maar deze direct wilt hebben. Kijk je bijvoorbeeld naar de aanbieding van een nieuw messenset op de televisie, en je vindt deze wel interessant, vraag je dan eens af of je voordat deze reclame werd vertoond je überhaupt een messenset had willen kopen.

Afwachten voor aankoop

Als persoonlijke regel zou je kunnen stellen dat
hoe duurder een aankoop is hoe langer je moet wachten tot je tot een aankoop overgaat. Bij iets van 100 euro wacht je bijvoorbeeld een dag en iets van 1000 euro bijvoorbeeld 10 dagen. Na verloop van tijd is namelijk de nieuwigheid van het product er af en kun je met een heldere gedachtegang afwegen welke toevoeging dit product geeft aan jouw leven.

Medelijden of niet

Een mens heeft over het algemeen een filantropische insteek; ze zijn bereid om anderen te helpen wanneer deze het moeilijker hebben. Sommige verkooptechnieken zijn hier specifiek op gericht. Bijvoorbeeld die van goede doelen.

Sommige grote denkers hebben aangeven dat filantropie meer kwaad dan goed doet. Neem Emerson bijvoorbeeld: 'They are not my poor' sprak hij in zijn Essay over Self-Reliance (oftewel zelfredzaamheid). Dit lijkt redelijk wreed, maar aan de andere kant helpt het niet steunen van sommige goede doelen ook om mensen op eigen benen te laten staan. Wanneer je iets geeft aan een goed doel controleer dan eerst of deze goede doelen een effectieve en duurzame oplossing bieden voor een probleem. Met andere woorden geef hongerige mensen geen eten maar een schoffel, een paar kippen en vruchtbaar land. Geef iemand dus geen vis maar leer ze vissen. Wees dus selectief in het selecteren van je goede doelen.

Conclusie om verkooppraatjes te weerstaan

Verkooppraatjes weerstaan is voor sommige mensen best lastig. Ze voelen zich gauw aangetrokken tot een nieuw product dat vaak een snelle en miraculeuze oplossing biedt voor een probleem. Of ze voelen zich emotioneel betrokken bij een goed doel en voelen zich schuldig wanneer ze geen hulp bieden. Wees echter bewust van het feit dat er iets verkocht wordt (en dus iemand vaak winst probeert te maken), hoe je eigen financiën er voor staan, je eerst moet nadenken voordat je tot koop overgaat en als het een goed doel betreft het sowieso effectief moet zijn anders heeft het vaak weinig nut.