Tips over rommelmarkten

Rommelmarkten

Met het uitbreken van de kredietcrisis zijn rommelmarkten populair geworden. Sinds tweeduizendenacht is het aantal bezoekers verdubbeld. Ook het aantal rommelmarkten is bijna verdubbeld: je kunt nu elke week op pad. Is een bezoek aan een rommelmarkt de moeite waard?

Rommel op die markten

  • Uiteraard is de aangeboden koopwaar op rommelmarkten op zijn minst tweedehands, misschien wel derde- of tiendehands? En zo af en toe is het niet allemaal letterlijk ‘rommel’ en zit er een koopje bij dat achteraf honderden, zelfs duizenden euro’s waard blijkt te zijn.
  • Het programma ‘Tussen kunst en kitsch’ heeft ongetwijfeld ook vele kijkers aangezet om hun zolder maar eens te gaan opruimen, je weet immers maar nooit! Of om regelmatig naar rommelmarkten te gaan en de gouden koop te doen.

Kooptips

Ben je op zoek naar een specifiek voorwerp (bijvoorbeeld Delfts Blauw, een Singer naaimachine) ga dan zo vroeg mogelijk naar rommerlmarkten in de buurt. Doorloop eerst de hele markt. Kijk en vergelijk!

  • Kopen doe je best aan het einde van de dag! De verkopers willen hun prijzen dan wel eens verminderen om hun spullen toch maar kwijt te raken. In elk geval moet je altijd onderhandelen over de prijs.
  • Zorg dat je ook altijd een meetlint bij hebt en noteer op voorhand hoeveel plaats je thuis hebt (schilderij, bankstel, dekenkist).
  • Stel de juiste vragen: herkomst, certificaat (bij antiek), kenmerken, staat van het voorwerp (is het Delfts Blauwe bord beschadigd? Werkt het apparaat nog? Zijn alle onderdelen/accessoires erbij?
  • Toon nooit te veel enthousiasme voor een bepaald voorwerp. Enthousiasme doet de prijs alleen maar stijgen!
  • Neem voldoende contant geld mee! Pinnen is op een rommelmarkt lang niet altijd mogelijk!

Verkooptips

  • Meestal moet je je ergens aanmelden, met name bij de organisator van de rommelmarkt.
  • Zorg dat je spullen en kraampje er netjes uitzien: vuile vazen, een kapotte fiets en gescheurde legerjassen koopt niemand. Maak een betrouwbare indruk.
  • Interessant om te weten: volgens de Belgische wetgeving mag je alleen maar spullen verkopen ‘uit eigen bezit! Dit betekent dat je geen goederen mag verkopen die je zelf hebt gekocht, gemaakt of gefabriceerd met de bedoeling om ze te verkopen.
  • Ook is het mogelijk dat je bezoek krijgt van professionele handelaars die jouw spullen in massa willen (of een deel ervan) willen kopen maar dan wel voor een rommelprijsje! Trap daar niet in!
  • Je hoeft niks vooraf te prijzen. Als iemand de prijs vraagt, noem dan een hogere prijs dan je oorspronkelijk wilde vragen: als iemand geïnteresseerd is, gaat hij of zij toch nog afdingen. Dit trucje moet je niet uithalen met verzamelaars: die trappen daar niet in! Enige mensenkennis moet je dus wel hebben!
  • Leg de mooiste dingen het meest in het zicht.
  • Nog een trucje: op de grootste spullen die je aanbiedt, hang je een groot papier met 'verkocht' op. Het stelt je als verkoper in een gunstig daglicht en trekt de aandacht.
  • Wil je de spullen niet meer terug naar huis nemen, verlaag dan de prijs het laatste uur van de markt en/of maak combinaties van spullen.

 Hoeveel zijn mijn spullen waard?

Dit onderdeel is een update van augustus 2012. In de krant stond vandaag een artikel over een nieuwe website met de naam Waardeermijnspullen. Gemakkelijkheidshalve staat de link achter dit leesvoer. De makers beweren van zichzelf dat ze het eerste, onafhankelijke online portaal hebben gemaakt waar je een waarderingsrapport krijgt en dit nog wel voor het zachte prijsje vanaf (maar 10 euro). Dat klinkt belachelijk weinig, temeer als je bedenkt dat de waardebepaling gebeurt door experts met ruime ervaring (meer dan 20 jaar) en binnen 2 dagen. Bovendien krijg je ook een veilingwaarde opgegeven van het kunstwerk.

Hoe het allemaal werkt staat duidelijk uitgelegd op de site. Van de site geplukt: 'Wij waarderen praktisch alles!'.

De beloofde link: Waardeermijnspullen

 

Conclusie

Vorige week zag ik op een rommelmarkt een handelaar die een groot bord had opgehangen: ‘Vandaag rommel, morgen antiek ’.

Links

Kalender van alle Hollandse markten

Kalender van alle Belgische rommelmarkten