Fraude met pinpas en creditcard door skimmen, hoe werkt dat
Inleiding
Dit jaar is er in ons land voor ongeveer 35 miljoen Euro buitgemaakt door georganiseerde bendes door middel van pinpasfraude door “skimmen”.
Nederland blijkt een walhalla voor skimmers te zijn vanwege ons verouderd systeem van pinnen met een pinpas met magneetstrip. Hetzelfde geldt overigens ook voor de creditcard.
Hoe werkt het en wat kunt u doen om uw pinpas en creditcard veilig te blijven gebruiken en geen slachtoffer van skimming te worden?
Wat is skimmen
Pinpas- en creditcard fraude door skimmen, het klinkt ingewikkeld maar het blijkt heel eenvoudig te zijn.
Was in 2007 de schade door skimmen van een pinpas pf creditcard nog “maar” 15 miljoen Euro, dit jaar is dat al dus meer dan 2 keer zo veel.
In 2008 waren er op de in totaal 1100 betaalautomaten van de NS 750 incidenten waarbij men het slachtoffer van skimmen was.
Wat zijn de manieren om je pinpas te skimmen?
Hoe doen ze het, dat is de vraag....
Er zijn twee veelgebruikte manieren om te skimmen.
- Op een betaalautomaat of pinautomaat wordt een vals voorzetstuk geplaatst met een vals mondje. De originele kaartingang is daardoor vervangen door een speciale kaartlezer ontworpen door de criminelen. Hierin zit een printplaat die de gegevens van je magneetstrip afleest. Deze gegevens worden meestal draadloos doorgezonden naar de crimineel. Omdat de criminelen natuurlijk ook nog je pincode nodig hebben wordt er daarnaast ook een minicameraatje boven het toetsenbord voor je pincode geplaatst. Over je schouder meegluren kan ook, maar dat valt meer op en meestal zijn we daar niet echt van gediend.
- De criminelen laten zich insluiten in een winkel. Na sluitingstijd schroeven ze de pinautomaat of betaalautomaat open en plaatsen nieuwe software' in de pinautomaat' waarmee ze de magneetstrips van je pinpas of creditcard af kunnen lezen.
Voor het verkrijgen van de bijbehorende pincode zijn verschillende manieren, òf er wordt weer een minicamera met timer geplaatst, zodat men weet bij welke magneetstrip welke pincode hoort, òf er wordt meegekeken over je schouder, hetgeen bij een kassa veel eenvoudiger is dan bij een geldautomaat, òf er wordt een extra keypad, een nieuw intoetsgedeelte, op het apparaat geplaatst waardoor je ingetoetste code ook direct wordt gekopieerd.
De afgelezen gegevens van de magneetstrip met de bijbehorende pincode worden gebruikt om in het buitenland een nieuwe, "namaak" pinpas of creditcard mee te maken. In het buitenland herkennen ze een valse Nederlandse pinpas of creditcard namelijk niet zo snel. En deze wordt daarna natuurlijk gebruikt om goed veel geld mee uit te geven, jouw geld.
Een minder gebruikte methode is je af te leiden bij de pinautomaat na het intoetsen van je code, en terwijl jij omkijkt of je bukt je pasje stiekem te verwisselen voor een andere. Hiermee hebben de criminelen in een klap je code en je originele pinpas of creditcard.
Waarom is de Nederlandse pinpas en creditcard zo fraudegevoelig?
Omdat wij als een van de weinige landen nog steeds voornamelijk gebruik maken van een magneetstrip op een pinpas of creditcard.
Vanaf 2013 is in heel Europa het systeem van een pinpas of creditcard met chip verplicht. De EMV, Europay Mastercard Visa, een internationale standaard voor betalingen en geldopnames met creditcards en pinpassen, is een initiatief van internationale organisaties als Visa en Mastercard.
De EMV standaard is juist ontstaan om de gestegen fraude met pinpas en creditcard tegen te gaan, de veiligheid van een pinpas en creditcard te vergroten en er voor te zorgen dat de betaalssystemen wereldwijd op elkaar aansluiten. Zij zorgen ook voor de overgang van de magneetstrip naar de chip op pinpas en creditcard.
In Nederland heeft 80% van de pinpassen, bankpassen en creditcards reeds een chip. Waarom wordt er dan niets gedaan met dit systeem en schakelt men niet over?
Dat komt omdat in Nederland bij de invoering van de Euro aan de winkeliers beloofd is ze niet nog eens extra op kosten te jagen door ze ook nog eens te verplichten hun betaalautomaten te veranderen. Blijkbaar is de lobby van 150.000 winkeliers (de detailhandel) zo sterk geweest dat zij ons liever met een onveilige pinpas laten rond hobbelen. En dat terwijl de banken de detailhandel geld hebben gegeven om om te schakelen naar nieuwe pinautomaten.
Wat voorkom ik dat ik slachtoffer van skimmen wordt?
- Regelmatig en goed je afschriften controleren, bijhouden en bewaren.
- Kom je onregelmatigheden tegen en vermoed je dat je het slachtoffer bent geworden van skimming, dan kun je je geld terugclaimen bij de bank. Je moet als slachtoffer natuurlijk wel bewijzen dat jij bepaalde gelduitgaven niet gedaan hebt, maar wanneer je op dezelfde dag in Nederland en ergens in Oost-Europa met "dezelfde" pinpas of creditcard betaald hebt, is dat natuurlijk niet zo moeilijk.
- Houd altijd je hand boven het toetsenbord wanneer je je pincode intoetst. Zo scherm je een eventueel aangebrachte camera af. En zorg dat mensen afstand van jou houden bij het intoetsen van je pincode.
- Let er altijd op dat je je eigen pasje terugkrijgt.
- Leest een kaartlezer niet in één keer goed je kaart af of loopt de invoersleuf niet soepel, stop dan en zoek dan een andere automaat.
- Wanneer het kan pin dan geld uit een automaat binnen in een bank of postkantoor. Hier zullen criminelen minder makkelijk een vals front kunnen installeren.