En als het toch misgaat met internetbankieren
Internetbankieren wat als het toch fout gaat
Wellicht las je het deze week ook. Het is weer eens niet goed gegaan met internetbankieren: fraude door een virus. En tientallen rekeninghouders zijn geld verloren. Zal niet de laatste keer zijn dat dit gebeurt. Het zal je maar overkomen! Ben je zelf in de fout gegaan? En hoe reageert jouw bank op de situatie?
Hoe werkt(e) het virus?
Als je per overschrijving wilde betalen, verscheen er een pop up venster. Hiermee werd gevraagd om je elektronische handtekening te plaatsen. En als je dat braafjes deed, werd er geld van je rekening afgehaald. Poging tot fraude dus ondanks het feit dat je binnen de beveiligde omgeving van pc banking aktief was. Een nieuwe vorm van wat men noemt phishing.
Gaat de bank vrijuit
De radio berichtte als volgt: ‘Dexia zal zijn klanten vergoeden. ING denkt er nog over na’. Nou, petje af voor Dexia. Goed, het bleek een ‘Belgische banken’ probleem te zijn geweest bij Dexia, KBC, BNP Paribas en ING. Maar dan nog: de ene bank vergoedt niet, de andere moet je nog maar afwachten. Kan dat zomaar? Het zou in elk geval een reden kunnen zijn om als consument onmiddellijk ING te verlaten ondanks de gevolgen die dat met zich meebrengt zoals getrouwheidspremie enzovoort. Of althans: je bankactiviteiten bij ING niet onmiddellijk allemaal te beëindigen maar toch zodra mogelijk zodat je de rentegevolgen voor jezelf beperkt! Een bank mag dan pretenderen om de baas te zijn, klant is nog altijd koning!
Bovendien: er is ook nog de wetgeving. Die zegt dat banken gewoon wettelijk verplicht zijn om gedupeerden te vergoeden. Dat staat gewoon in de ‘wet op de elektronische verrichtingen’. Maar wie weet dat? Maar… er is ook een maar aan verbonden! Als er sprake is ‘van grove nalatigheid door de consument’ dan moet de bank je in eerste instantie ONMIDDELLIJK vergoeden maar KAN ze, na onderzoek en bewijs van inderdaad grove nalatigheid, het betaalde bedrag terug vorderen.
Ga je zelf vrijuit?
De vraag is dan: wanneer kun je tijdens het internetbankieren grof in de fout gaan? Als je geen (goede) virusscanner hebt? Of als die virusscanner niet up to date is? Wie is er vandaag de dag nog zo stom om GEEN virusscanner te hebben geïnstalleerd? Dat zullen er niet velen zijn…
Ook een firewall-programma is geen overbodige luxe. Uiteraard een geupdate versie.
En we weten toch na al die jaren wel dat je bankpas MET je persoonlijke code bewaren in je portemonnee, of nog dommer: op je bankkaart schrijven, wel het stomste is dat je kan doen!? Als jouw bank dit als een grove nalatigheid beschouwt, kan ik ze daar geen ongelijk in geven.
Hoeveel vergoeden?
Online bankieren zou veilig moeten zijn. Dat is een taak van de banken! Dus als je geld kwijt geraakt als gevolg van e-banking dan moet dat volledig worden vergoed zonder begrenzing van dit bedrag. Anders is dit geregeld bij verlies van je bankkaart of creditkaart. Dan is een forfaitair bedrag van € 150 dat je moet laten vallen helemaal wettelijk.